自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

你是否經過 east Hastings 一帶? 其實嗰區不嬲恐怖。我十幾年前坐朋友車經過,直頭覺得入咗一個喪屍城。D人迷到好似唔知自己做緊乜,又有D衣衫襤褸好似幾個月冇沖涼嘅人,雖然隔住架車,但幾驚D喪屍走過嚟。你一講就鈎起呢個畫面!不過你唔好彩,成個溫哥華都冇另一個地方係咁㗎喇。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

twsf 發表於 19-10-16 23:58
其實去到德國慕尼黑法蘭克福呢啲大城市都係好多流浪漢架去完我都覺得香港真係最好 ...

我又係想講慕尼黑, 我哋已經住離開火車站幾條街,仍然覺得周圍污煙漳氣,夜晚不停聽到火燭車聲、警車聲,應該啲人醉酒生事。
但去國王湖、皇宮嗰邊,又靚又有氣派,完全兩回事

大宅

yiqiyihui 發表於 19-10-17 00:43
你是否經過 east Hastings 一帶? 其實嗰區不嬲恐怖。我十幾年前坐朋友車經過,直頭覺得入咗一個喪屍城。D人 ...

其實我又無覺得不好彩既,當睇多啲不同的地方
我大部分時間在Banff jasper個頭,環境好靜,好好架。
去waterfront,貪它機場一出,尾站就是。
而是慢慢行去蒸氣鐘,都好多小店舖,行行下就是流浪漢街。

只是分享原來溫哥華有呢一面ja。不喜勿插。

大宅

mingaga 發表於 19-10-17 00:44
我又係想講慕尼黑, 我哋已經住離開火車站幾條街,仍然覺得周圍污煙漳氣,夜晚不停聽到火燭車聲、警車聲, ...

會不會難民的問題?
我個次都直接去左南部郊區。

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

老實講,以前的香港治安真係好好。國內以前好差,但宜家一二線城市治安絕對比巴黎,意大利,西班牙或者英美的很多地方好。舊年去美國的時候,請了一個本地導遊帶我地深度遊,佢叫我地唔好將D嘢擺係車內,因為隨時有人爆玻璃偷嘢。

伯爵府

畀面勳章

rebeccalin 發表於 19-10-17 00:49
老實講,以前的香港治安真係好好。國內以前好差,但宜家一二線城市治安絕對比巴黎,意大利,西班牙或者英美 ...

唔止美國,爆車偷野係外國好多年前巳經好普遍,但香港條街咁多人,無人敢落手。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

sistercute2 發表於 19-10-17 00:48
會不會難民的問題?
我個次都直接去左南部郊區。

我哋由瑞士北部去德國南部,沿着浪漫大道,途經慕尼黑再上紐倫堡、Augsburg......
其他小鎮火車站附近,治安好好多!
慕尼黑這些大城市,治安真係麻麻哋!
下次再去。會避開

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

sistercute2 發表於 19-10-16 22:54
岩岩去完banff國家公園,途經溫哥華。
本身對呢個城市充滿期待,感覺啲人好有文化,市容好好,好安全,正如 ...
你去了全溫哥華最雜的地方, gastown, hastings street, 果度好多紅蕃同酒鬼, 難怪你有如此印象

伯爵府

BK Milk勳章

我去外國一定去china town,好喜歡行哦。不過沒去過溫哥華。如樓主的所說,澳洲的china town好好啊,我明天就飛去紐約,也會去多倫多,我還帶個2歲的,希望不要那麼恐怖。說得我都有點擔心了。

水晶宮

回覆 getconnect 的帖子

子爵府

mln 發表於 19-10-16 23:45
曾經睇過一個節目係講英國的,都有話一到晚上好驚一個人行係英國條街上, 又話英國地鐵好臭尿味又污糟。

自 ...

真。親身體驗。車廂見嘔吐物⋯⋯冇人清潔。好核突

伯爵府

BK Milk勳章

美國有槍,加拿大大麻合法,我都不喜歡了。那以後小朋友讀書去拿好呢?好的大學,英國?

大宅

appledai 發表於 19-10-17 01:06
我去外國一定去china town,好喜歡行哦。不過沒去過多倫多。如樓主的所說,澳洲的china town好好啊,我明天 ...

我無去過多倫多,我只是見到溫哥華呢一面。可能多倫多好d呢。btw,我都鐘意行China town,因為食左成個星期西餐,China town食返個叉燒包,特別好味。

大宅

appledai 發表於 19-10-17 01:09
美國有槍,加拿大大麻合法,我都不喜歡了。那以後小朋友讀書去拿好呢?好的大學,英國? ...

我個人就好鐘意新西蘭,top one one one!不過小朋友讀書一定不及英美加咁好。

大宅

FJmom 發表於 19-10-17 01:05
你去了全溫哥華最雜的地方, gastown, hastings street, 果度好多紅蕃同酒鬼, 難怪你有如此印象
...

原來係咁,咁都是一個幾好的經歷。不過無下次,haha。

大宅

mln 發表於 19-10-16 23:45
曾經睇過一個節目係講英國的,都有話一到晚上好驚一個人行係英國條街上, 又話英國地鐵好臭尿味又污糟。

自 ...

香港人最鍾意的倫敦
其實都好多乞衣
有啲地方 我覺得仲幾落後

大宅

sistercute2 發表於 19-10-17 01:14
原來係咁,咁都是一個幾好的經歷。不過無下次,haha。

旅遊來說,都真是好靚的。特別落雪後的大藍天。在Lake Louise 仙境咁。

不過好凍,十月頭在lake louise經歷-15度!!
個酒店職員好辛苦剷雪開路,他就不多想落雪了。

禁止訪問

大宅

sistercute2 發表於 19-10-16 22:54
岩岩去完banff國家公園,途經溫哥華。
本身對呢個城市充滿期待,感覺啲人好有文化,市容好好,好安全,正如 ...

冇人叫你去最雜個區㗎喎 我自己住嗰度十幾年,去hasting或china town加埋都冇10次 要去就去stanley park, van west, 西溫嗰D!你又真係好lucky wor,我去hasting時,我頂多一次見1兩個道友,從未見過100個。你係咪去咗道友竇呀?

你冇真係住喺Vancouver就唔好質疑呢個城市嘅好住level。

喺hk,住半山同ssp都差好多啦

大宅

Piaget 發表於 19-10-17 00:01
其實北歐的城市也不見得有多好,部分市民很高傲,很沒禮貌,我什至在那被偷去銀包呢!
...

同意
其實歐洲我覺得唔安全
啲賊可以打攔車玻璃去偷野
香港其實真係好好

首頁
12345...10

尾頁

跳至