自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

IloveJJ 發表於 19-10-25 09:46
如果會讀本地中小學,你快啲同佢睇中文書。原因係香港中文要求遠高於英文,而且你小孩已能讀這種程度的英 ...

佢讀中文程度比較高的IS, 冇local咁深, 暫時應付到.
出奇地佢又鍾意認中文字同讀普通話.

水晶宮

Valerielicious 發表於 19-10-25 09:45

我都明中文難學. 但我對教/學中文冇咩concept, 打 ...

咁我都覺得你俾小朋友讀IS啦,HK local小學d中文深到離地!

大宅

IloveJJ 發表於 19-10-25 09:48
咁你小學都讀國際學校好啦!本地小學會打擊你,小五六已要學文言文了,不是一般故事書程度可以跟到。
...

仔仔間IS高小都有文言文, 不過程度同測考應該冇local咁難.

珊瑚宮

2024年龍年勳章

mimi222shi 發表於 19-10-25 09:00
我無咁複習,同一定不會翻譯.又唔會考佢,總之家中常備大量圖書(極多),佢想睇邊本就邊本,興趣行先.

效果都 ...

請問如果唔翻譯,咁點睇得明?

我自己都唔明,英文太差

禁止訪問

大宅

Elenalan 發表於 19-10-25 09:48
我女5歲時寫d野已經好無厘頭,不過我一向唔改grammar唔改tense的 (佢都未學過)。讀中文學卷幼兒園/普通津小 ...

好搞笑
me too. 佢大部份寫作我都由佢.
多閱讀將來自然識串字, 文法, 寫作等. 唔需要急於糾正而破壞興趣影響發展.

水晶宮

Valerielicious 發表於 19-10-25 09:26
有串錯ga. 我會同佢一齊查字典.
嗰幾張係再抄一次收藏用

有前輩話查字典影響閱讀速度,又影響閱讀興致,我絕對同意。所以我唔會要求小朋友查字典,佢估唔到個字點解又好想知又頂唔順就自己查(我地返工冇人答到佢)。

禁止訪問

大宅

Elenalan 發表於 19-10-25 09:55
有前輩話查字典影響閱讀速度,又影響閱讀興致,我絕對同意。所以我唔會要求小朋友查字典,佢估唔到個字點 ...

佢寫曬全篇先會查.
佢寫緊有字唔識串會自己試拼, 我話串錯唔緊要, 寫左先.
我地都冇上過phonics/Cambridge/英文班, 全部靠閱讀.

水晶宮

IloveJJ 發表於 19-10-25 09:56
最重要鐘唔鐘意睇中文書?
識好多小朋友去補習中文,因為唔夠閱讀量,其實應付唔到中文考試。考試大部分無 ...

我女尋日果份閱讀理解功課係6版紙,最後要答2條思考題,深到呢

大宅

IloveJJ 發表於 19-10-25 09:56
最重要鐘唔鐘意睇中文書?
識好多小朋友去補習中文,因為唔夠閱讀量,其實應付唔到中文考試。考試大部分無 ...

鍾意. 佢覺得中文書有另一種新鮮感.
我唔會送佢去補習la, d時間用來學運動同樂器仲有益.

水晶宮

Valerielicious 發表於 19-10-25 09:58
佢寫曬全篇先會查.
佢寫緊有字唔識串會自己試拼, 我話串錯唔緊要, 寫左先.
我地都冇上過phonics/Cambridge ...

我覺得夠閱讀量根本唔使上phonics ,哂錢。Cambridge 都係補充練習咁,所以我見呀女鍾意寫野,K3俾佢去跟個NET上creative writing

禁止訪問

大宅

Elenalan 發表於 19-10-25 10:01
我覺得夠閱讀量根本唔使上phonics ,哂錢。Cambridge 都係補充練習咁,所以我見呀女鍾意寫野,K3俾佢去跟 ...

agree. 請問有冇好NET介紹?

大宅

Elenalan 發表於 19-10-25 09:59
我女尋日果份閱讀理解功課係6版紙,最後要答2條思考題,深到呢
...

做小學中文老師的朋友都話而家中文太深, 小朋友根本未到嗰個程度.
e.g. P. 5, 問作者望住大海諗緊咩. 10歲人根本冇諗過望住個海會諗嘢lor, 點明白到大人心思愁緒

水晶宮

IloveJJ 發表於 19-10-25 10:01
係呀!你女學校同我仔學校一樣,重中文嘛!程度應該差不多,你係咪功課深過考試呢?我覺得佢係先用深功課 ...

小一考試就冇思考題, 小二都未開始考試所以未知情況。不過小一時都覺得佢中文科d卷係最深(同其他同區學校比), 但中文科係我女食糊科目, 靠中文拉高總分名次。佢英文其實最好, 但成日嫌學校d野太淺, 答題唔用供詞, 用自己d字, 咁又扣分。數學又唔小心, 又拉低d分。但最難o既中文卷, 因為唔少同學都好低分, 8字頭都唔多, 所以佢可以近乎滿分就拉高好多。佢都知中文科對佢幾咁重要, 所以而家叫佢睇下中文書佢都肯o既, 但一定係鍾意英文多d。

男爵府

我自小就同佢睇中文書,英文書就買點讀筆陪佢一起睇。
你小朋友學校又全英,睇得出英文水平幾好,但其實中文比英文更難,特別係繁體字部首筆畫多,應該適量地閱讀中文書,即使將來打算出國讀,至少中文都要識。

水晶宮

Valerielicious 發表於 19-10-25 10:03
agree. 請問有冇好NET介紹?

我女個NET係屋企附近d補習社, 因為係補習社o既老師, 所以成日轉人。我覺得教得好o既(多數係Miss, 比較organized), 但我女就唔鍾意, 佢只係鍾意鬼佬/鬼仔, 因為阿sir係會同佢玩, Miss係惡o既。現在果位老師都係新來, 上左幾堂, 我覺得佢好messy, 但我女已經同佢friend底, 仲好聽佢話。

我已經對揀老師冇所謂了, 我女唔係d乖乖女, 又坐唔定, 唔可以傳統教法, 佢寫野純粹興趣, 開心就好。反正佢d傑作都唔可以o係學校發表。o係傳統小學, 佢成日complain話d writing 唔make sense, 仲係寫埋d My name is xxx...The huge music room is on the fifth floor....老師要佢地夾硬用d "power words", 夾硬塞個"huge"落去...d句子又9588, 我都冇眼睇。

你地有條件, 繼續讀IS係好事!

水晶宮

Valerielicious 發表於 19-10-25 10:07
做小學中文老師的朋友都話而家中文太深, 小朋友根本未到嗰個程度.
e.g. P. 5, 問作者望住大海諗緊咩. 10歲 ...

我女小二, 尋日份功課D思考題, 係問你覺得主角為人係點? 如果你係xxx, 你會點? 點解? 每條都答左3、4行字! 7歲咋。
我堅持唔教佢答, 佢個樣好痛苦我都要企硬, 因為我同佢講, 考試時阿媽幫唔到你, 你要自己思考, 最多唔識邊個字, 我做人肉字典機教你寫。

子爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我記得你share 過

首頁
12345...7

尾頁

跳至