夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

vdici 發表於 19-10-30 03:40
相處模式係日積月累既, 你地如果一向相處都唔係sweet既好難突然改變,
我覺得樓主可以試下慢慢改善, 唔好 ...
之前唔係咁, 係佢E幾年變咗, 佢成日覺得佢返工忙大哂, 但我都要返工, 佢忙回家可咩都唔理, 咁唔通老婆就要做足24小時?

大宅

回覆 tyn904 的帖子

或者咁講,樓主C6真係唔係咁愛樓主,咁可以點呢?只可以好似樓上jm所講,試可慢慢改變呢啲日積月累令你唔舒服嘅相處模式,調節吓自己心態同期望,等自己好過啲。

侯爵府

tyn904 發表於 19-10-28 22:59
係E幾年我發現佢對我冷淡,不像拍拖前千就,像上星期我自己買了一部IPHONE,要求他幫忙過機,結果係新電話冇 ...

男人係咁架,正常的。
其實有時我c6叫我煮野比佢食,我都好唔想,叫番佢自己煮,唔好煩我,我會鬧佢煮個麵都要人幫,但我唔係唔愛佢。你老公唔幫你,唔代表佢唔愛你既架。
至於家中既事,佢唔肯做,我自己都盡量做,插dvd我會上網搵下圖自己攪掂。過相,sim卡呢d,我會拎去電話舖攪,其實佢可能覺得你咁小事都要叫佢,佢覺得煩。可以既就自己攪掂吧,男人係喜歡堅強獨立既女人架。

大宅

回覆 華妹妹 的帖子

我覺得有D嘢男人應該做, 咁可以証明佢重肯為我做小小事情, 當佢咩都唔願意做, 只係HEA你...個男人對你有幾好已經心知討明, 佢只會對一個外人好, 佢去公幹佢可以幫個女同事推一個大喼回自己家, 話佢買咗好多嘢. 咁佢又不怕煩, 不怕我唔鐘意? 最好笑係佢回來我先知佢同個女同事住酒店住咗兩星期, 過往佢都係住佢家姐到.未試過住酒店. 佢覺得咁都冇問題, 都不必要同我講. 佢的生活習慣係佢自己一人, 唔需要理我.

琥珀宮

回覆樓主:

懶同無動力

男爵府

tyn904 發表於 19-10-30 13:02
回覆 華妹妹 的帖子

我覺得有D嘢男人應該做, 咁可以証明佢重肯為我做小小事情, 當佢咩都唔願意做, 只係HEA ...

終於明白樓主點解會覺得佢先生唔愛佢了~如果你冇講佢對女同事咁出心出力~開頭我都以為你小事化大我覺得你要搵機會同你先生講你嘅不滿~直接話佢對女同事仲好過對自己太太~講畀佢知道你嘅唔開心

大宅

tansyneko 發表於 19-10-30 13:11
懶同無動力

係,可能我唔係佢最愛,冇動力做任何事

大宅

mingmama 發表於 19-10-30 13:41
終於明白樓主點解會覺得佢先生唔愛佢了~如果你冇講佢對女同事咁出心出力~開頭我都以為你小事化大:thinki ...

有講,佢話我唔信佢,我話信任係要溝通要建立,唔係一句信任就可以咩都唔講。但佢零回應我,只當我癈話

大宅

tyn904 發表於 19-10-30 09:35
之前唔係咁, 係佢E幾年變咗, 佢成日覺得佢返工忙大哂, 但我都要返工, 佢忙回家可咩都唔理, 咁唔通老婆就要 ...

如果呢幾年先變成咁, 咁係發生左咩事先會開始變? 因為轉工工作壓力大增?
破壞關係永遠比建立容易, 先搵出問題根源再著手改善先係正確既解決方法,
覺得佢態度唔好就用返唔好既態度對佢只係累鬥累, 對你地關係/小朋友成長都唔好

大宅

mingmama 發表於 19-10-30 13:41
終於明白樓主點解會覺得佢先生唔愛佢了~如果你冇講佢對女同事咁出心出力~開頭我都以為你小事化大:thinki ...

係囉, 如果係咁就唔同講法, 我覺得男人懶同冇心思我都可以接受,
亦唔介意做出多d力去維繫既角色, 但如果牽涉到佢同其他女人過從甚密就另作別論

大宅

vdici 發表於 19-10-30 17:38
係囉, 如果係咁就唔同講法, 我覺得男人懶同冇心思我都可以接受,
亦唔介意做出多d力去維繫既角色, 但如果 ...

佢同佢的同事應該冇嘢的,但係佢永遠對外人好過對我,可能我唔值得浪費時間同金錢係我身上,所以咁對我啦。

大宅

tyn904 發表於 19-10-30 17:54
佢同佢的同事應該冇嘢的,但係佢永遠對外人好過對我,可能我唔值得浪費時間同金錢係我身上,所以咁對我啦。 ...

同我個件一樣,我依家感受都同你一樣

大宅

milk0760 發表於 19-10-31 00:06
同我個件一樣,我依家感受都同你一樣

由星期日到而家冇講過一句嘢,佢每次等我自動同佢講嘢就冇件事,唔會氹。試過半個月佢都冇問題,咁佢重可以樂得清靜

大宅

十級笑話,我以為佢瞓左,我越諗越唔開心,係到喊,唔知嘈醒佢定咩,佢叫我食藥,我話我係到喊緊,唔係病你就有病佢就冇理我。再安然大瞓

大宅

tyn904 發表於 19-10-31 00:35
十級笑話,我以為佢瞓左,我越諗越唔開心,係到喊,唔知嘈醒佢定咩,佢叫我食藥,我話我係到喊緊,唔係病你 ...

睇到好傷心,唔識安慰你,加油呀!

大宅

laufunhong 發表於 19-10-31 00:47
睇到好傷心,唔識安慰你,加油呀!

最後我忍不住走左出廳,過左一陣佢出來,佢只係好求其講唔知佢今日有冇做錯事但如果為昨天的事佢講句sorry,跟住叫我入房。我話唔眼瞓佢就自己入左房。佢跟本唔係誠心道歉只係費事煩,同埋我好想講係星期前日唔係昨天囉。日子咁近都錯証明對我幾有心。

大宅

tyn904 發表於 19-10-31 00:53
最後我忍不住走左出廳,過左一陣佢出來,佢只係好求其講唔知佢今日有冇做錯事但如果為昨天的事佢講句sorry ...

咁你今晚諗住點呀!

大宅

tyn904 發表於 19-10-31 00:53
最後我忍不住走左出廳,過左一陣佢出來,佢只係好求其講唔知佢今日有冇做錯事但如果為昨天的事佢講句sorry ...

我都試過有一次(老公依家守緊行為)但個次佢無等我入房就訓左,之後我係廳訓,點知佢成晚都無醒過佢早上起床先見到我係梳化,個次真係好慘,心入面諗,佢個心入面跟本無我,如果唔再愛我珍惜我為何又要留㡳我

大宅

laufunhong 發表於 19-10-31 01:09
我都試過有一次(老公依家守緊行為)但個次佢無等我入房就訓左,之後我係廳訓,點知佢成晚都無醒過佢早上 ...

每次佢都可以好快瞓著,有次我話佢,佢話飲左酒攰,重話我咁諗佢。但我冇試過見嘈完會遲瞓過我。唔想同佢嘈冇再講落去

大宅

laufunhong 發表於 19-10-31 01:09
我都試過有一次(老公依家守緊行為)但個次佢無等我入房就訓左,之後我係廳訓,點知佢成晚都無醒過佢早上 ...

所以你老公雖然只係可能怕煩而出黎叫你入去,但都總算做過d野呀!入去訓,舒舒服服過左今晚先啦!

首頁

尾頁

跳至