時政擂台

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

CC1965 發表於 19-12-6 15:56
被火燒的伯伯算是什麼迫害?試下在黑衣人面前叫支持警察,你會安全?這又是什麼迫害?
...

又關咩事,我不想以單一事件作比較,例子太多。

男爵府

kenstin 發表於 19-12-6 15:50
無無無,何先生德高望重,是香港人有眼不識泰山,又或者香港人認為何生只是做個小小的區議員屈就他了,所 ...

嘩,咪係囉,你又提唔出間大學有咩理據和證據,那大學無緣無故撤銷人學位,唔係政治打壓係乜嘢?
嘩嘩嘩,暴徒攻打大學係中共的意思?
倒轉啲嘢來講都得嘅?
你梗係唔想同我談論下去啦,再講落去你只有自暴其短,全部都係妄想被迫害,仲話反黃反暴徒嘅人唔清醒!我無意改變你諗法,你要繼續發夢有你的自由,但唔好係度不停播歪理

男爵府

kenstin 發表於 19-12-6 15:59
你可能無睇新聞,中共話,不允許曾經參與遊行的空中服務員飛越中國領空,甘即係不用飛了,這不是政治逼害 ...

呵呵,你講清楚吖,咩人有事?係嗰啲參加非法集會遊行和犯法嘅人呀!中國要保障她自己領空安全有咩問題?
又説NBA, 你覺得中國會眼白白尤得外國人干預其內政和宣傳港獨?
你哋班YC, 最想中國被人欺壓,被外國侵略都唔出聲唔好保護自己國家!你哋班人真係野蠻得好緊要

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

CC1965 發表於 19-12-6 15:56
被火燒的伯伯算是什麼迫害?試下在黑衣人面前叫支持警察,你會安全?這又是什麼迫害?
...

不過我真係要再三提醒大家,兩軍對壘時,深入敵陣叫囂是件相當危險的事,你必須要注意自身安全,難免會有行動過激人士會做出過激的行為,小心!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

yyh08 發表於 19-12-6 16:11
呵呵,你講清楚吖,咩人有事?係嗰啲參加非法集會遊行和犯法嘅人呀!中國要保障她自己領空安全有咩問題?
...

甘你即係無睇新聞,想溫習下先啦。

男爵府

kenstin 發表於 19-12-6 16:15
甘你即係無睇新聞,想溫習下先啦。

呢啲新聞我有睇,我唔知你睇嗰啲咩「新聞」,又係黃媒黑記嗰啲?
唔怪之得睇到你變得雙重標準,顛倒是非黑白和泯滅良知,唉...可憐

珍珠宮

2024年龍年勳章

timandy 發表於 19-12-6 11:20
我都好想知你點樣受到中共迫害

覺得佢有被害妄想症,我追開梁總節目,人地擁有國際視野,佢早期都話香港係中美貿易戰其中一隻棋子,國與國之間只有利益

YC淨係識得721、831,黑警死全家、人一藍腦便殘等等⋯香港經濟開始都衰退,叫口號會飽肚呀?民主自由可以當飯食?不切實際。

個人感想:
1)NBA主席支持香港示威者,即係支持港獨,分裂國家,觸及國家底線,後果自負。

2)國泰航空有機師公然支持示威者,拍攝駕駛艙及透露航班資料,參與罷工及參與前線示威,個人認為嚴重影響機場安全。

nannanma    發表於 19-12-6 17:47

複式洋房

kenstin 發表於 19-12-6 00:22
梁先生的言論真係幾弱智,不過的確是給無腦的藍絲看的。
香港話曬都係在中共口中的一國兩制典範,點可能搞 ...
嘩!呢位YC又即場表演無敵雙重標準第一個回覆話唔會搞出位公眾人物,之後第二個回覆又話唔會搞佢呢啲小薯仔真係龍門任你擺咁究竟你係思覺失調定係被害妄想症呀

大宅

kenstin 發表於 19-12-6 15:50
無無無,何先生德高望重,是香港人有眼不識泰山,又或者香港人認為何生只是做個小小的區議員屈就他了,所 ...

攻打大學?
幾時?邊度?
我見到香港警察喺CU 同Poly好克制地拘捕暴徒,但暴徒在兩間大學,分別製造幾千個汽油彈,又用弓箭雜物襲擊警方

男爵府

tsewong 發表於 19-12-6 10:29
阿誠哥要被迫表態?唔係化,佢話你聽架?咁阿誠哥被迫成為曱甴王後佢有冇被咩人打壓?佢間公司有被制裁嗎 ...

講得好,完美KO

侯爵府

kenstin 發表於 19-12-6 15:40
你話唔係政治逼害咪唔係咯,每人頭上有把尺,其實我都好想學你甘,乜都睇唔到,做個開心快活人。
...

咁我想請教下你,美國唔俾美國公司買華為產品,算唔算政治迫害?美國都係quote國家安全為理由,同大陸封殺國泰反送中員工飛大陸領空會危害國家安係同一理由

之前斯諾登事件好出名啦。咁呢單要斯諾登呢個美國公民逃亡算唔算政治迫害?

呢個世界唔好雙重標準。你之前quote大陸迫炒國泰ceo同交行高層都算係政府迫害嘅話,以上兩單美國做嘅過之而無不及,一定係政治迫害囉

侯爵府

一隻鴨鴨 發表於 19-12-6 16:33
覺得佢有被害妄想症,我追開梁總節目,人地擁有國際視野,佢早期都話香港係中美貿易戰其中一隻棋子,國與 ...

根本成場運動就係利用香港人恐共嘅心理將之放大,令好多人覺得自己「會被迫害」

呢個世界係睇事實。唔排除大陸會迫害某啲異見人士,正如美國都容納唔到斯諾登揭露美國政府原來長期竊聽而要佢流亡海外。個個國家都一樣有政治考慮

但話大陸政治迫害香港人,即係邊個?同做咗乜?要講證據唔係你話係就係。so far我記得咪係嗰幾個銅鑼灣書店嘅老細都勉強叫係(如佢地嘅指控屬實嘅話). 其他嘅最多係大陸唔俾你做佢生意,你有權揀㗎喎,你要賺人民幣咪要跪倒囉

子爵府

2024年龍年勳章

kenstin 發表於 19-12-6 16:01
又關咩事,我不想以單一事件作比較,例子太多。

我凈係想知黃人造謠太子站死咗人等等事件,造成整個社會動蕩,周街貼紙,誤導不明真相市民,謠言去埋國際社會,引人制裁香港,家下卻連毒果自己都話冇死人,自己刮自己。造謠傳謠嘅人,有冇一絲內疚,對香港同警隊造成嘅傷害有冇一絲悔意?

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

中國真係咁多政治壓逼就唔會咁多漢奸通街走啦!肥黎肥四巫婆李呃人數都數唔曬,日日係香港唱衰香港,有人郁過佢一條毛?

成日講逼害,睇下春華姐點講美國,向全世界宣揚民主自由人權,但佢哋自己點對待印第安人?

男爵府

kenstin 發表於 19-12-6 16:13
不過我真係要再三提醒大家,兩軍對壘時,深入敵陣叫囂是件相當危險的事,你必須要注意自身安全,難免會有 ...

你呢段嘢,寫得好有問題什麼是兩軍對壘?深入敵陣叫囂?我在電視只是見伯伯在港鐵站,鬧黑衣人破壞,跟住在橋上,再和不同政見的吵架,咁就可以俾隻黑衣禽獸燒你的、道德標準、言論真是好有問題,這已經不是做出過激行為而是謀殺…謀殺呀

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

mermaid2002 發表於 19-12-7 06:59
你呢段嘢,寫得好有問題什麼是兩軍對壘?深入敵陣叫囂?我在電視只是見伯伯在港鐵站,鬧黑 ...

我講的不單啊伯被燒,而係任何情況,如果有一大幫人在做緊你認為錯事的時候,而你要站出來阻止,是一件非常危險的事,你必須要評估你的自身安全。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

Happy_hk 發表於 19-12-6 19:34
我凈係想知黃人造謠太子站死咗人等等事件,造成整個社會動蕩,周街貼紙,誤導不明真相市民,謠言去埋國際 ...

如果是謠言,而且這謠言又具影響力的話,為何無人站出來辟謠,公開cctv讓市民釋懷不就可以了嘛。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

tsewong 發表於 19-12-6 18:48
咁我想請教下你,美國唔俾美國公司買華為產品,算唔算政治迫害?美國都係quote國家安全為理由,同大陸封殺 ...

這些都是政治逼害,如果你認為這些都是正確的,go ahead,每個人意見不一,不過這表示你也同意國泰事件是政治逼害就夠了。
華為是什麼公司,如果你覺得華為是人民企業,你的資訊也許比國內人更糟糕,因為幾乎所有國內人都知道華為是國家企業,幕後老闆神秘到不能公開,不能上市。

男爵府

kenstin 發表於 19-12-7 08:25
我講的不單啊伯被燒,而係任何情況,如果有一大幫人在做緊你認為錯事的時候,而你要站出來阻止,是一件非 ...

問心吖,呢啲咪黑衣人散佈的黑色恐怖囉,講得正確啲咪又係政治迫害,明明他們破壞和犯法,但身邊人阻止卻要擔心人身安全,公義何在?這就是民主自由?

首頁
12345...8

尾頁

跳至