自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

2024勳章 2023年兔年勳章

fafa101 發表於 19-12-31 14:41
我家人之前中風, 有人教我每次去探佢時, 幫佢既壞手/腳多做被動運動和按摩, 如情況許何, 試下同佢浸腳按腳 ...

按摩就不嬲都有,浸又未試過,試下先!

男爵府

你 媽咪幾多歲呀?

大宅

nachoboy 發表於 19-12-31 14:59
你 媽咪幾多歲呀?

70幾,所以復原點都會差d

大宅

回覆樓主:

大家好,新一年祝大家身體健康,事事順利!

今日去探媽媽,依然唔肯食醫院餐,辛苦晒病房EE餵食餵藥,我都覺得難搞,更何況佢地唔係親人,唔會有呢個耐性!

我今日就買左碗粥上去,終於肯開口食,擺明唔健康,但有味起碼佢肯食小小,好過唔食。姑娘話再係咁就要吊鹽水插胃喉,希望呢個情況會有改善喇!

各位,你地仲有冇食野或其他復康方面資訊可以提供一下?感激!

珍珠宮

雙子豬 發表於 19-12-31 10:14
一定一定,我唔想幫佢變成害佢

係呀不要亂吃,缺血/出血性中風其中一隻不可吃安宮牛黃丸的

子爵府

祝福

侯爵府

我媽媽10月缺血性中風, 半身冇力, 食緊薄血丸的, 但一出院都即去做針灸, 效果不錯, 現在已經可以攞菜刀切菜了, 雖然比較吃力。加油!

琥珀宮

雙子豬 發表於 19-12-31 00:42
大家好!新手岩岩先開account, 請多多指教!朋友話上黎呢度會有好多資訊,就叫我試試!

係咁既,我媽媽上 ...

針灸有用架,半邊身,有得救,住樓下個鄰居又係半邊身中風,佢太太日日陪佢落街行,圍住屋苑行,呢年覺得佢行得快左,唔似最初咁要人扶
千其唔好放棄

男爵府

雙子豬 發表於 19-12-31 00:42
大家好!新手岩岩先開account, 請多多指教!朋友話上黎呢度會有好多資訊,就叫我試試!

係咁既,我媽媽上 ...

針灸好Work 我係網上吹水, 網友係星加玻, 佢行唔到幾年

後黎針灸幾轉, 係屋企行到兩步,佢巳經好開心

不過我睇中醫針灸到食藥, 要夾個醫生囉!

比貴一貴, 睇教授級, 係唔同d 兩劑藥,立杆見影

男爵府

雙子豬 發表於 20-1-1 16:26

今日去探媽媽,依然唔肯食醫院餐,辛苦晒病房EE餵食餵藥,我都 ...

病房啊姨,唔係照顧你媽一個, 係人病心情都唔好既, 對住親人又合作d 咁囉

大宅

ritalau012 發表於 20-1-1 18:09
我媽媽10月缺血性中風, 半身冇力, 食緊薄血丸的, 但一出院都即去做針灸, 效果不錯, 現在已經可以攞菜刀切菜 ...

聽完你咁講,又好似有返d希望!

大宅

mandy952 發表於 20-1-1 18:14
針灸有用架,半邊身,有得救,住樓下個鄰居又係半邊身中風,佢太太日日陪佢落街行,圍住屋苑行,呢年覺得 ...

我唔會放棄,要鼓勵媽媽!

琥珀宮

雙子豬 發表於 20-1-1 19:52
我唔會放棄,要鼓勵媽媽!

工聯會,仁濟都有中醫車,中醫診所,收費公道,可以上網搵下,始終小數怕長計

大宅

mandy952 發表於 20-1-1 20:33
工聯會,仁濟都有中醫車,中醫診所,收費公道,可以上網搵下,始終小數怕長計
...

多謝你意見!不過我自己咁諗,康復初期都希望俾佢最好既治療,可能過後先考慮其他!

珊瑚宮

雙子豬 發表於 20-1-1 20:38
多謝你意見!不過我自己咁諗,康復初期都希望俾佢最好既治療,可能過後先考慮其他!
...

轉康復醫院就可以申請推你家人做針灸,坐住輪椅都做到針灸。如果買安公牛黃丸記住上網check 下號碼。(要食三粒,最小隔西藥2小時后才食)。針灸最小一星期2次。

大宅

12312 發表於 20-1-1 21:13
轉康復醫院就可以申請推你家人做針灸,坐住輪椅都做到針灸。如果買安公牛黃丸記住上網check 下號碼。(要 ...

多謝你既資訊!我朋友教我上黎真係冇介紹錯!等我可以預備得好d!

男爵府

回覆樓主:

公立醫生有上病房針灸服務。

https://cms.pokoi.org.hk/clinic_information/clinic_details/3?prev_page=1

我爸早幾個月輕微中風,入威爾斯,都有醫護人員問需吾需要針灸。

珊瑚宮

funghon 發表於 20-1-2 09:28
公立醫生有上病房針灸服務。

https://cms.pokoi.org.hk/clinic_information/clinic_details/3?prev_page=1 ...

系有。但排半年都未有期呀

男爵府

畀面勳章

雙子豬 發表於 20-1-1 16:26

今日去探媽媽,依然唔肯食醫院餐,辛苦晒病房EE餵食餵藥,我都 ...

我屋企人幾年前中風,係醫院住左一排,復健到行到路之後就出院,佢行動有少少不便,出院後有物理治療同職業治療跟進,建議屋企傢具應該點擺,買左張佢地介紹適合中風病人嘅椅,亦係浴室安裝左扶手,都有教佢做一啲復健運動,出院後都立即book左中醫門診,定時上去做針炙,而家佢都叫行動自如,但情況一定無以前咁好,落唔到樓梯,但能夠自理我地已經好感因,樓主加油,多啲鼓勵佢,康復嘅路好漫長好辛苦

男爵府

唔好意思,我呀爸兩個月前都係中風(爆血管)⋯⋯手腳行動冇問題,但係反而係記唔返啲事,日常生活的名字唔記得!佢自己都話表達不到!可能影響到言語個part! 我和家人都唔知去那裏幫助他!想請問各位有冇這樣情況的服務幫忙嗎?非常感謝🙏

首頁
12345...6

尾頁

跳至