自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

虎到金來勳章

樓主真係好令人羨慕.
我冇做野,個女剛出身搵唔多萬幾蚊個仔讀緊S5,我老公都計劃做到60歲退休,層樓每個月供緊二千零蚊剛好供到老公退休.我哋大家都有股票來收息現金流就得2M.每年長短途飛唔飛都起碼去十次八次旅行,我已經很滿足.
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

男爵府

rosenok 發表於 20-1-12 16:11
不用擔心退休後經濟,你本身資產十慳儉,足夠有餘了
不如計劃下退休後在生活,飲食,運動,休息上調整,身體狀況 ...

多謝你嘅祝福

公爵府

wongsiuchu 發表於 20-1-12 16:13
2014 嘅收租樓b只係400萬 我畀三成首期百二萬左右。
2016年嘅自住樓c 買嘅時候470萬, 我同老公每人畀二百 ...

你兩個人, 只可有名兩層楼, 其餘兩層是媽媽及奶奶名?

子爵府

虎到金來勳章

wongsiuchu 發表於 20-1-12 16:13
2014 嘅收租樓b只係400萬 我畀三成首期百二萬左右。
2016年嘅自住樓c 買嘅時候470萬, 我同老公每人畀二百 ...

勁!
其實樓主既資產可應付開支, 收租夠日常駛費。 ( 供仔去留學係最大開支,另計)。

只係另一半突然想唔做令樓主不知所措。

男爵府

ocarebear 發表於 20-1-12 16:20
你兩個人, 只可有名兩層楼, 其餘兩層是媽媽及奶奶名?

收租樓b 我自己名
收租樓a 我名 要畀15%税, 因為樓價低所以都照畀因為個收租回報都有三至四%

自住樓c, 我老公同我名 我係2016年5月買,只係要畀雙倍印花稅 。

自住樓d 老公同老爺名 90年代買

大宅

我覺得如果你老公身體咁差就退休抖下比較好...但我係你會做多幾年野先,因為你被動收入唔夠cover使費,加上要預留個個仔留學使費同醫療開支

男爵府

princessgw 發表於 20-1-12 16:24
勁!
其實樓主既資產可應付開支, 收租夠日常駛費。 ( 供仔去留學係最大開支,另計)。

係呀,有點突然佢同佢老闆講完先話畀我知。 我係有少少擔心, 因為我仔都未出身, 今年先F2, 同埋我要養我媽及應付佢留學嘅開支。 所以 要諗下點好好運用淨返嘅錢產生現金流,我唔想啲錢搣下搣下 又加上通脹, 咁就冇咗 價值。

伯爵府

其實咁多錢兩個人洗ok, 但仲有奶奶亞媽同仔讀大學就... 都ok 嘅,你咁慳。你老公係屋企支柱,搵成百六萬一年,突然冇咗,係會不知所措。不過老公身體最緊要,身體好左,找份輕鬆啲工,佢咁叻,做consultant 嗰d, 始終有income 好過冇。

瑪瑙宮

回覆樓主:

其實唔使諗太多,你老公覺得自己健康已差,仲要中港兩邊走,咁要健康定要其他,唔使諗啦,有樓收租,夠食就算,健康緊要。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

男爵府

pple 發表於 20-1-12 16:27
我覺得如果你老公身體咁差就退休抖下比較好...但我係你會做多幾年野先,因為你被動收入唔夠cover使費,加上 ...

我諗可能都要做多幾年嘢, 我嘅人工攞嚟 家庭開支。

珍珠宮

Esther_531 發表於 20-1-12 15:28
有幾多人有甘人工?仲有400萬現金!!到時賣一層樓又有500萬返。。甘都要擔心。。。其他人應該死哂!
...

我睇到個post 都O嘴。
賣一層樓已搞掂晒啦。
比我唔使老公開聲都叫佢退休啦,健康最緊要。
樓主宜家首要擔心應該係老公身體。

伯爵府

wongsiuchu 發表於 20-1-12 14:57
老公長期大陸返工,中港兩邊走,近來身體好差。昨日同老闆講想做埋啲project, 幾個月後至半年離職 。雖然 ...

人人生活質素不同,背景同
好難一概而論
你老公身體唔好,退休就必然,但比我的話,自己先四十幾,我會轉返做全職,賺多幾年錢,因仲要養奶奶,養阿媽,如果小朋友已大,都仲可以考慮,但你個仔先中學,仲話想佢去外國,真係要好好部署。

珍珠宮

回覆樓主:

年紀大左,覺得健康先最重要,有時健康冇左,幾多錢都買唔返嫁。其他野唔需要太執著,船到橋頭自然直。

琥珀宮

wongsiuchu 發表於 20-1-12 16:29
係呀,有點突然佢同佢老闆講完先話畀我知。 我係有少少擔心, 因為我仔都未出身, 今年先F2, 同埋我要養我 ...

以咁既家庭資產,你既擔心有d過慮,最好唔好表現比老公知,增加佢壓力

我用你case有d似,老公只係揾錢,家庭儲錢投資(包括旅行、裝修支出)全由我負責安排。幾年前老公被退休,我立即計晒家庭資產收益比佢睇(比佢想像中多,尤其股票個pool),等佢放心,知道屋企無佢收入,生活質素也全無影響,反而呢幾年我地有時間兩公婆洗多咗錢去旅行

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

木土土 發表於 20-1-12 16:52
以咁既家庭資產,你既擔心有d過慮,最好唔好表現比老公知,增加佢壓力

我用你case有d似,老公只係揾錢, ...

咁當然我唔會話畀佢聽我有啲擔心. 佢今日同我講完我仲話好支持佢添. 其實早兩三年佢都冇諗住退休 係我叫佢做多兩年好退, 不過唔知點解佢突然琴日會同即刻做決定, 我係覺得有點突然。

男爵府

wongsiuchu 發表於 20-1-12 16:55
咁當然我唔會話畀佢聽我有啲擔心. 佢今日同我講完我仲話好支持佢添. 其實早兩三年佢都冇諗住退休 係我叫佢 ...

我買股票唔叻, 次次都中伏 . 冇耐性持有,有少少錢贏咗就沽出 蝕咗又唔願放。吾識好似你咁叻整個pool出嚟 ,所以先將啲錢買樓投資。

伯爵府

回覆樓主:

我做多廿幾年都無你地家庭資產咁多,況且大部份人勞碌一世無你地咁多,退休後都生活到,你共實過慮 其實賣一層樓變股票之類收息都搞店,賣到500萬當有六厘回報一年收息都有30萬,一個月有2.5萬被動收入啦,你地家庭支出夠cover有餘,其實你先生已經可以退休。強健身體最重要,休息下放鬆心情,多做運動,飲食定時,養好身體都係減少醫療支出的方法

琥珀宮

wongsiuchu 發表於 20-1-12 16:58

我買股票唔叻, 次次都中伏 . 冇耐性持有,有少少錢贏咗 ...

你買樓投資,賺得比我多好多啦。

你家庭資產,就算兩公婆退休,應該足夠你維持現在生話水平及個仔留學。到預見現金不夠洗,可以賣出一層樓套見

大宅

回覆 wongsiuchu 的帖子

你們既資產很充足,而且你們又是慳儉的人識理財,見唔到有財務危機。老公嘅健康最緊要,係應該退下來調理好身子,享受下人生。

首頁
12345...9

尾頁

跳至