自由講場

跳至

首頁
12345...23

尾頁

大宅

焦糖媽 發表於 20-1-21 10:48
真心好多基層唔明私樓一路住都係有開支, 好多認為供斷左就可以免費住過世, 實際上就算家人比層 full paid ...

管理費都2000啦!
貴過公屋 仲有呀 大廈維修呢?
一夾就幾萬 到 10幾萬 CASH!!

焦糖媽    發表於 20-1-21 12:17

子爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆 焦糖媽 的帖子

Exactly!!!

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

其實一話自己係基層,即係住係公厔。一住緊公屋,已經係人生勝利組。每月交一、二千蚊已經全包,就算維修都係政府搞掂,耐吾耐又免租,比起所謂中產要交市值租或供樓果D,每個月已經多左一、二萬駛。
其實住緊公屋果班先係中產呀!

小菜豆    發表於 20-1-22 09:19
C.yan110    發表於 20-1-21 14:14

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

vivibabyvivi 發表於 20-1-21 10:56
中產有分好多種,有人覺得搵3萬已經係中產,十幾萬又係中產,搵100萬一個月,未到富豪級,又係叫中產..... ...

其實我都想知月入幾多先叫做中產!

大宅

焦糖媽 發表於 20-1-21 11:15
agree ! 佢地只睇到你層樓值幾幾幾錢, 睇到你月入幾多幾多, 但層樓要黎住, 個個月仲比緊錢出去。人工交左 ...

我有fd就係你講果種人,自己中學時就追台灣大陸綜藝,英文考2次先合格,住公屋一年幾次旅行,一去outlet買3-5萬以上,然後同我講上樓難所以唔草錢

我同佢背景完全一樣,但我係捱住病住咁溫書,做pt去幫補自己補習,到而家工作左幾年,勉強叫係中産我都上樓難,但唔係一直hea再咁fing法然後就話無福利,如果佢唔係住公屋,根本份糧已經交哂租乜都無!

大宅

焦糖媽 發表於 20-1-21 11:34
係, 所以中產普遍會更願意投放去子女教育, 因為佢地係職場上見到個分別。好多話唔明中產, 做咩比仔女讀直 ...

真係全部時間比哂小朋友,好耐冇同朋友出過去,唔好話朋友,係兩公婆都冇。。掉底小朋友我會有罪惡感

小菜豆    發表於 20-1-22 09:21

侯爵府

親子王國15週年勳章

yipling62 發表於 20-1-21 12:40
我有fd就係你講果種人,自己中學時就追台灣大陸綜藝,英文考2次先合格,住公屋一年幾次旅行,一去outlet買 ...

你都好啲嗰個只係 frd, 我嗰個係親戚...........

佢求其做份文職, 係公司揾個人嫁左生兩件就唔做野, 但又要長老+家姐幫手湊返學幫手睇仔話自己要係屋企做家務....... (明明兩個都上左小學)。然後就話我好命, 揾到錢, 住三房, 有工人用, 佢無錢只可以住兩房, 好迫好迫咁過活

我有時OT完返屋企撞到佢係附近, 佢問我做乜咁夜 (佢係長老家食完飯一家四口返家), 我答佢 OT 完飯都未食, 佢仲答我 "哎呀, 咁夜乜你公司好忙咩"

侯爵府

親子王國15週年勳章

Q寶寶 發表於 20-1-21 12:42

真係全部時間比哂小朋友,好耐冇同朋友出過去,唔好話朋友, ...

same here ! 我地連興趣班如果可以睇上堂都會去睇住, 提返小朋友學習態度, 同埋睇下有咩可以係屋企幫手練練。 所以根本全年無休

珍珠宮

其實最重要月入幾多為之中產,我覺得家庭月入八萬以上才叫中產(四人以下)!

男爵府

回覆 C.yan110 的帖子

非常認同你所講,唔合資格申請公屋,又抽唔到居屋,樓價又貴,連帶學生資助都未合資格,辛苦返工賺錢只能應付最基本嘅生活需要。次次抒困都唔受惠,真係官迫民反。有幾多拎綜緩人仕係失去工作能力?年年雙糧三糧兼免租,打工仔都未必年年有雙糧。

C.yan110    發表於 20-1-21 14:09

男爵府

中產搵得駛得多,月尾同基層一樣得個桔。

租金/供樓+管理費 2萬5
車 8千
小朋友學費+課外活動 2萬5
四大長老+工人 2萬
交稅平均每 1萬
買餸丶水電煤電話 1萬
周末外出食飯 5千

未計電器壞了要換,一個月已經差不多10萬。還有工作壓力大要去旅行減壓丶供保險丶屋苑大維修丶長老醫療費&請長老去旅行,每筆錢賺回來有血有汗

侯爵府

vivibabyvivi 發表於 20-1-21 10:56
中產有分好多種,有人覺得搵3萬已經係中產,十幾萬又係中產,搵100萬一個月,未到富豪級,又係叫中產..... ...

係呀,我都可以話自己係低級中產㗎喎

水晶宮

圓姑碌 發表於 20-1-21 10:23
唔同媒體都成日聽到中產喺香港既生活其實都好苦,但係我想知道其實係點苦法?我以前覺得中產應該家庭月入大 ...

香港好現實,有錢有選擇。
收入越高,自然要求越高,對住屋,對生活,對醫療,對小朋友,對未來都係。仲有交稅。
揾10萬,但生活到深水埗劏房咁(比喻only, 絕無睇低人的意思),咁咪好使囉。但事實人係想向上望㗎嘛。

子爵府

Mrs.Luckycat 發表於 20-1-21 10:28
咁你點樣「基層」法?我哋都有興趣知。

神回

子爵府

redhot 發表於 20-1-21 10:43
中產真係要兩公婆返工,其中一份糧就貢獻咗住屋先得,如果有地方住就唔駛搞到咁慘啦。

最慘係自己去返工 ...

亻系,所以我節衣縮食都要自己湊。如果我去返工都可以又車又私校,但我以小朋友優先

子爵府

回覆樓主:

基層最差的,總是「不勞」,卻要求穫取比人更多!

水晶宮

littlefunpig 發表於 20-1-21 11:04
我淨係個管理費已經=公屋租金
住開公屋點會明
佢地可以係咁生, 生多D就拎大間D既屋
係!但我不羨慕公屋那種生活,亦不想仔女係咁的環境長大。不過,自己努力脫貧,在仔女面前都樹立到榜樣。
住公屋那批已經著數左好多,如果有能力,好好教育仔女,貢獻下社會。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

圓姑碌 發表於 20-1-21 10:23
唔同媒體都成日聽到中產喺香港既生活其實都好苦,但係我想知道其實係點苦法?我以前覺得中產應該家庭月入大 ...
拿........................我唔知我算唔算,但身邊朋友就係你所講7-8@月,都係租地方住,身光頸靚都係月光一族,唔好理中唔中產,有錢又想食咪食喇,唔使理喇.....香港好自由有錢找数就得,何必比個名稱..........................

子爵府

焦糖媽 發表於 20-1-21 12:45
你都好啲嗰個只係 frd, 我嗰個係親戚...........

FTM 總請到自己好偉大的。

侯爵府

親子王國15週年勳章

Moonlight819 發表於 20-1-21 12:59
其實最重要月入幾多為之中產,我覺得家庭月入八萬以上才叫中產(四人以下)!
...

仲要計埋長老家用需要幾多,如住老人院/獨子女要包哂請工人+食住開支,條數好襟計

首頁
12345...23

尾頁

跳至