時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

回覆樓主:

社評:新病毒成國際緊急事件 內地疫情關乎中國經濟.

https://m.mingpao.com/pns/%e7%a4%be%e8%a9%95/article/20200201/s00003/1580495370366/%e7%a4%be%e8%a9%95-%e6%96%b0%e7%97%85%e6%af%92%e6%88%90%e5%9c%8b%e9%9a%9b%e7%b7%8a%e6%80%a5%e4%ba%8b%e4%bb%b6-%e5%85%a7%e5%9c%b0%e7%96%ab%e6%83%85%e9%97%9c%e4%b9%8e%e4%b8%ad%e5%9c%8b%e7%b6%93%e6%bf%9f

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mother904 發表於 20-2-2 13:15
澳門沒有封關啊!
仔細睇番條文。澳門對內地人的入境管制是湖北、武漢人持有健康證明就可以入境,香港是所 ...

澳門已經幾日冇新case
同埋口罩供應尚可,市民嘅驚慌又低d

男爵府

ash_yehyeh 發表於 20-2-2 02:03
上下BK就知仲有人disconnecting...
佢connect 咗啲有腦香港人,腦殘那些唔洗同佢哋connect

子爵府

其實我覺得林鄭一直都係想挑戰班香港人的底線,睇班香港人幾時忍唔到咪係咁易做少少嘢封多一兩個關口囉

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

starry_night 發表於 20-2-2 13:02
講中了,真係遲早封關
如果我地唔封大陸,外國會將香港同大陸採用同一政策
到時實俾人封

琴日越南都差d返唔到嚟

水晶宮

cherrie_q 發表於 20-2-2 03:25
佢直情係黃人首領 幫黃人完成霸業,攬炒成功 但班黃人仲鬧佢,無良 ...

侯爵府

原來係咁。明晒。咁聽日全撐醫護入境大擺工

翡翠宮

畀面勳章

good_pig 發表於 20-2-2 13:25
澳門已經幾日冇新case
同埋口罩供應尚可,市民嘅驚慌又低d

可惜今日已有本地居民新個案。證明了如果要封關,必須禁止全民出入境才有效,但是否真的可以做到呢...
口罩問題,澳門的確做得比香港好,香港特首同班問責高官真的應該集體辭職謝罪。
日日是好日

禁止訪問

寶石宮

mother904 發表於 20-2-2 13:35
可惜今日已有本地居民新個案。證明了如果要封關,必須禁止全民出入境才有效,但是否真的可以做到呢...
口 ...

佢地連少少安定民心嘅嘢都做唔到

排口罩,由彩豐行開始,由初三到初九,差不多成個星期,剩係叫大家等.....

公爵府

2024年龍年勳章

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

咁犀利,唔帶口罩落區去關口上飛機囉,講起就嬲

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大家DAY ONE開始就嘈住要封關!但如果政府一開始就封關既話,極有可能引起另外一班人抨擊佢帶頭引起恐怖,好多受封關牽連既人士又會走出來聲討。到時又演變成另外一場政治風暴!

抗疫當然係因應疫情既變化及進展,而作出相應防疫對策架啦,呢點其實係可以冷靜去理解架!

翡翠宮

畀面勳章

good_pig 發表於 20-2-2 13:45
佢地連少少安定民心嘅嘢都做唔到

排口罩,由彩豐行開始,由初三到初九,差不多成個星期,剩係叫大家等... ...

其實我好奇怪,好多平民都諗得到的措施,佢一定諗得到,但係都唔肯行快一步,係都要等市鬧到口水乾,佢先好似勉為茜難咁做。
好多措施只要佢係市民同傳媒開聲鬧之前就推,例如不準湖北入境,家居隔離,派下口罩之類,根本唔會有咁多位俾人入,唔知佢到底諗緊乜。
日日是好日

大宅

chan1951 發表於 20-2-2 01:44
好似反送中單野,搞到成個經濟死氣沉沉先話撤銷反送中條例,我相信班醫護擺工一段時間之後林太先至話封關, ...

我都覺得係,佢遲早咪又屈服。廢。

大宅

特首從來都係中國勢力,這就是搞出20萬雙非民主自由過歐美的原因。唔好遇上唔昜孭嘅鑊,就等“外國勢力”嚟孭。諗諗個邏輯,20萬雙非,對誰有利,對誰有害。

大宅

ajfamily 發表於 20-2-2 13:25
佢connect 咗啲有腦香港人,腦殘那些唔洗同佢哋connect

腦殘藍人好難connect, d 血藍色都唔係正常生物

子爵府

chan1951 發表於 20-2-2 01:44
好似反送中單野,搞到成個經濟死氣沉沉先話撤銷反送中條例,我相信班醫護擺工一段時間之後林太先至話封關, ...

佢d行為十足十一個賭徒

男爵府

nanananana 發表於 20-2-2 02:08
高手回覆在二樓
我覺得其實佢係英國人的間諜
外國勢 ...

有可能。佢英國佬管治時期已經做緊公務員

男爵府

mother904 發表於 20-2-2 13:53
其實我好奇怪,好多平民都諗得到的措施,佢一定諗得到,但係都唔肯行快一步,係都要等市鬧到口水乾,佢先 ...

我估佢性格係一意孤行個隻,大把人會俾意見佢,但佢包抝頸唔聽

首頁
12345...6

尾頁

跳至