自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 CYT1207 的帖子

如果只申請學生資助就係
如另有申請在職津貼..就睇下邊筆一次性津貼高D

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

以我理解係全額或半額都會有應該

珍珠宮

yiumama 發表於 20-3-2 16:48
3500 隨時唔止一份添呀.....

3500係每個學生 所以係架

除非佢咁唔好彩 生2個都未返學囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

小草王道 發表於 20-3-2 18:13
3500係每個學生 所以係架

除非佢咁唔好彩 生2個都未返學囉

$3500之前仲有個$2500,請問即係如果攞書津嘅係咪應該$2500+$3500+$4640?

子爵府

竇漪房 發表於 20-3-2 18:43
$3500之前仲有個$2500,請問即係如果攞書津嘅係咪應該$2500+$3500+$4640?
實情係 $2500 加碼至 $3500

goldpiglet    發表於 20-3-2 20:46

珍珠宮

竇漪房 發表於 20-3-2 18:43

2500因為呢個病毒變左3500姐 無2個

有申請書津或在職咪會最少多4640囉 無申請既咪得3500

水晶宮

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

BABYPURPLE 發表於 20-3-2 17:06
回覆 CYT1207 的帖子

如果只申請學生資助就係

有申請書資助,咁哩個洗唔洗再交表?謝

大宅

milk2008hk 發表於 20-3-2 20:33
有申請書資助,咁哩個洗唔洗再交表?謝

加碼到$3500呢個係全港中小幼都有嘅,就讀學校已在早一段時間大約1月中左右已經開始派發申請表比學生,再有家長填寫完資料後交返去學校,再由學校轉交學資處,審查完後無問題,就由佢哋收到申請表後6星期就會發放有關津貼

水晶宮

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

ka_hei 發表於 20-3-2 20:40
加碼到$3500呢個係全港中小幼都有嘅,就讀學校已在早一段時間大約1月中左右已經開始派發申請表比學生,再 ...

$4640個個特別津貼洗唔洗再交表呢?

$3500個個一早交左,謝

珍珠宮

milk2008hk 發表於 20-3-2 20:52
$4640個個特別津貼洗唔洗再交表呢?

$3500個個一早交左,謝

唔洗 坐得收錢就得

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

QQee 發表於 20-3-2 19:06

唔係喎!本來係兩個$2500,跟住有一個$2500加到變$3500,一個$2500唔洗填表,有申請書津就有,$3500所有學生都有要填黃色表

珍珠宮

小草王道 發表於 20-3-2 19:15
2500因為呢個病毒變左3500姐 無2個

有申請書津或在職咪會最少多4640囉 無申請既咪得3500

thx!咁即係今年有申請書津就有$2500+3500+4640

珍珠宮

竇漪房 發表於 20-3-2 22:19
thx!咁即係今年有申請書津就有$2500+3500+4640
...

照你咁講既就要由2019年年頭財政預算講既2500加埋 咁係3筆錢 2500、3500、同4640

再講既2018年都有派2000添

珍珠宮

竇漪房 發表於 20-3-2 22:12
唔係喎!本來係兩個$2500,跟住有一個$2500加到變$3500,一個$2500唔洗填表,有申請書津就有,$3500所有學 ...

我終於明你講咩 2500你2019年頭財政預算案講既

珍珠宮

QQee 發表於 20-3-2 19:06

我明佢講邊個2500啦
2019年年頭財政預算案派架 只派比綜援同書津

珍珠宮

小草王道 發表於 20-3-2 22:20

照你咁講既就要由2019年年頭財政預算講既2500加埋 咁係3筆 ...

本身得一個$2500,係一次性只俾有申請資助嘅學生,之後林鄭再推出以後恆常每個學生都有$2500,要填黃色表經學校申請,跟住就有疫情將林鄭嘅$2500加到$3500

大宅

回覆樓主:

但早期嘅申請左書簿津貼就有嘅2500,已經係早期前派左,宜財爺講個2500加碼到3500,呢個就未派比中小學,但宜家收到3500嘅應該係幼稚園學生,中小可能要遲啲先有

珍珠宮

竇漪房 發表於 20-3-2 22:31
本身得一個$2500,係一次性只俾有申請資助嘅學生,之後林鄭再推出以後恆常每個學生都有$2500,要填黃色表 ...

係 無錯 再對上2018年都有派

大宅

即係, 我只申請左書津(半津), 無申請在職, 咁我就可以有 3500+4640, 對嗎? 謝解答

男爵府

咁即係拎綜援既有3500+4640 ?

首頁

尾頁

跳至