自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

maggiejane 發表於 20-3-31 14:04
99都好吖,我同住的阿媽先講極唔聽。
屋企有哂口罩,有車,佢偏唔聽,唔戴口罩,坐巴士出去,因為佢覺得兩 ...

又真係好激氣
Minniemouse:-P

珍珠宮

2024年龍年勳章

bu-b 發表於 20-4-1 01:01
好明白你,因為我小朋友細個時,99都會過來睇吓孫,到下午攰,佢會入我仔房挨吓,仲會搵佢地d枕頭/被/毛公 ...

嘩,巧污糟啫!
Minniemouse:-P

子爵府

nama 發表於 20-3-31 12:37
奶奶每星期會到我家一次,逗留半日煲下湯,午餐後休息下就走,疫情開始至今如常,最初期係擔心老人家撘車有 ...

同老公講唔想99舟車勞頓,而家出面又爆爆地,叫老人家留屋企好過四圍去! 事實係咁,唔係因為驚99惹到d咩比你地,而係真係唔應該要老人家周圍去

大宅

樓主,如果這是你媽,同一做法?

子爵府

kvin 發表於 20-4-1 02:05
樓主,如果這是你媽,同一做法?

直接了當話疫情期間唔好來,仲要留在家減少外出

wcpcelia    發表於 20-4-1 10:33

公爵府

牛年勳章 夏天玩到顛

nama 發表於 20-4-1 02:14
直接了當話疫情期間唔好來,仲要留在家減少外出

對我無作用,我都同我媽咁講,我媽會吼住我返工果日上黎,佢哋好似唔出過街唔安樂咁

子爵府

bu-b 發表於 20-4-1 01:01
好明白你,因為我小朋友細個時,99都會過來睇吓孫,到下午攰,佢會入我仔房挨吓,仲會搵佢地d枕頭/被/毛公 ...

我62以前會瞓喺我個仔張床睇電視,仲要我62係d勁污糟嘅人,幾日沖一次涼,個頭有油味

伯爵府

奶奶每星期會到我家一次,逗留半日煲下湯,午餐後休息下就走,疫情開始至今如常,最初期係擔心老人家撘車有 ...

你嘅處境,好濕制,應該會嘈交收場。
鄧你頭痕!

別墅

其實如果你奶奶真係好擔心受感染,佢本身一早就唔會來,我的意思係佢有擔心,但無擔心得咁厲害

就好似d 姐姐疫情死都要出街,你話佢地擔唔擔心疫情?梗擔心

有沙發唔坐要去人地張床度休息,佢的衛生意識一定唔高,而且你小朋友唔係細,唔係得五歲樓下,抵抗力唔會太差

我覺得你不如在你奶奶走咗之後,直接洗哂d床單仲實際

而且都好睇你奶奶為人,呢度jm唔識你奶奶,好難評論。有些長老好好,過年之後已主動話唔見,有些長老見少一次就質疑係咪咁嚴重

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

叫你老公叫99 唔好黎, 事實上老人家唔適宜仲周圍去. 佢堅持要黎既話, 唯有叫佢洗手換鞋.

你老公要過海返工會唔會仲高危過你99?

子爵府

毛毛公仔 發表於 20-4-1 08:02
其實如果你奶奶真係好擔心受感染,佢本身一早就唔會來,我的意思係佢有擔心,但無擔心得咁厲害

就好似d 姐 ...

我奶奶應該如你所講,有擔心的意識的但不太厲害,例如她説已經減少同老爺去飲茶(佢話d親戚仲係日日去),其實都係攞個平衡點啦,唔係返工的始終出街多少都係自發性。不過其實來唔來我屋企都好,都要提住佢哋減少d出街的,始終近日又開始嚴峻咗

子爵府

藍尾巴 發表於 20-3-31 12:46
不如換個講法,係擔心奶奶出入仲要搭車受感染,叫佢唔洗特登過黎,見孫就要視象
...

長者一定話佢地唔驚架!

子爵府

直接同99講,個女患過肺炎,個肺好差,佢都唔想個孫有事架,暫停黎14日啦!

別墅

nama 發表於 20-4-1 08:56
我奶奶應該如你所講,有擔心的意識的但不太厲害,例如她説已經減少同老爺去飲茶(佢話d親戚仲係日日去),其 ...

即仲有飲茶,即驚極有個譜

老人家睇孫同煲湯係大事,其實你個小朋友都咁大佢都煲,即佢覺得自己整的係最好,最幫到個仔同粒孫

你不如叫c6出聲話換衫同洗手算,走咗之後姐姐全屋大抹同換床單

珍珠宮

你哋返屋企有無即刻冲涼換衫先?
如果一向喺咁,當然可以要求外人一樣咁做
或直接叫佢唔好出街

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Janetboyyan 發表於 20-4-1 07:30
我62以前會瞓喺我個仔張床睇電視,仲要我62係d勁污糟嘅人,幾日沖一次涼,個頭有油味

...

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 nama 的帖子

比著我, 一定老公出聲,絕對唔會自己開口
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

子爵府

talktime 發表於 20-4-1 11:24
你哋返屋企有無即刻冲涼換衫先?
如果一向喺咁,當然可以要求外人一樣咁做
或直接叫佢唔好出街

我哋有沖涼換衫呀,因為真係好少出街老放工就一定冲涼啦。你啱!沖涼我估未必好意思,我諗住叫奶奶放套衫褲係我屋企來到換,走就換,然後我哋換床單枕頭袋,奶奶套家居衫就我哋洗完放好下次用,咁起碼有d防疫措施咁啦!當然如果疫情嚴重就真係少d出街好,其實我估我奶奶出街次數比我仲多

首頁

尾頁

跳至