時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

Cheddar85ang 發表於 20-4-6 10:47
啱,被歪理誤導思想的方向,道德觀念被蒙蔽。
正如嫌老婆唔夠好,都唔應該出軌㗎,同老婆唔好咪搞好佢囉, ...

呢個例子呢個比喻

男爵府

sansan1122 發表於 20-4-6 11:20
其實樓主你單單咁列依d事件出來評論係無意義,因為每一件事都有兩面睇法,我地係對事唔對人,可能係老公錯 ...

多謝你既意見
可能我好執著於「錯就係錯」,人地做得唔好唔代表你可以「犯錯」
家家的確有本難諗的經,但唔代表可以用不道德不正確的方法去解決。
鼓吹這個風氣,只會令做壞事既人更理直氣壯。

珍珠宮

就 2同3, 唔係話有錯,但識得保護自己,不企危牆之下,係常識

公爵府

2024年龍年勳章

kitlinggloria 發表於 20-4-6 10:32
但唔提啲人會唔會講架

先處理好自己嘅言論!

侯爵府

nigger 發表於 20-4-6 10:38
「歪理」也是事實,睇闊啲,結果會唔同
您心態很好, 很正面. 我希望我都可以有這方面轉變. 現現香港我害怕.. 不時會發愁, 會唔開心, 會哭一場, 想要以前. 風花說月, 扮靚, 煮食.旅行 .. 到最後調整一下, 又要過..

kckammy

珍珠宮

畀面勳章

kitlinggloria 發表於 20-4-6 11:15
係係,所以我都加左句世事唔係絕對。

但如果我地下下講「一隻手係拍唔響」「因果關係」去comment件事,只 ...

你講個d問題, 除咗第3點外, 其餘3 點都有多樣化情況,更多係因果互聯問題, 但偏偏只落腳於一點就話歪理, 咁樣有點以偏概全, 咁樣討論, 無咩意思

珍珠宮

kitlinggloria 發表於 20-4-6 10:31
黑暴/林鄭唔講啦,唔想入政治區

其他例子如 ,

歪理一街都係!
好多畜牲從前都包裝下,份做人!
現在就畜牲本性盡現!

大至大國互搶醫護物資
小至平民搶購高價轉賣

最無恥係律師叫人犯法

希望這類畜牲,早日歸西
萬物皆空,因果不空

男爵府

kitlinggloria 發表於 20-4-6 11:24
多謝你既意見
可能我好執著於「錯就係錯」,人地做得唔好唔代表你可以「犯錯」
家家的確有本難諗 ...

我認同你嘅觀點,但喺呢個世代,唔知係唔係西方社會個人主義嘅理念傳播得好成功,形成me generation,覺得自由大過責任,個人大於群體同社會,所以對好多道德觀念都嗤之以鼻,或者覺得可有可無,除非個受害者係佢。

呢個係幾代人同社會嘅沉淪,係道德觀念發展嘅退化

不過講呢啲,通常啲人就話你企喺道德高地指責人,一係就話你係道德X,講到道德呢樣野好似好唔要得咁

男爵府

小肥兔 發表於 20-4-6 11:36
你講個d問題, 除咗第3點外, 其餘3 點都有多樣化情況,更多係因果互聯問題, 但偏偏只落腳於一點就話歪理 ...

「出軌無問題」
「借錢唔還無問題」
「不孝順父母無問題」

這些都不是歪理嗎?

「借錢唔還」「出軌」「強姦」單單呢幾隻字,你覺得係唔係錯事先?

我無唔比落腳其他點,但唔可以因為其他人有錯就變得「出軌」本身無錯或可以減輕責任,我個人覺得唔應該鼓吹呢個風氣,令人變得無責任感。

michaelchan875    發表於 20-4-6 11:57

大宅

回覆樓主:

同意2同4,仲有香港人回家/港會比人鬧

大宅

回覆樓主:

同意呀,好耐之前已經覺
好鐘意challenge一啲我地由細到大都覺得正確嘅野
最普通例子,後生一輩認為「讓座比有需要人士」係唔一定架,因為佢地都會病都會攰都會m痛,咁都要坐架嘛,真係吹漲
所以我大肚期間返工搭地鐵比人讓座不多過10次,次次都仲係上左年紀嘅人讓比我

不過算啦,而家呢一代人受嘅教育係要critical thinking, 難聽啲講句即係咩都要challenge咩都要懷疑,咪形成左一套「歪理」囉

早幾日我先同老公講,而家已經好少聽到「美德」呢個字,因為已經無咩人有

男爵府

LongTimeAgo 發表於 20-4-6 11:49
同意呀,好耐之前已經覺
好鐘意challenge一啲我地由細到大都覺得正確嘅野
最普通例子,後生一輩認為「讓座 ...

你呢個例子都舉得好好

正如我唔係唔比你m痛,你可以有自己原因。但旁人唔應該扭曲「讓座係美德」呢一件事

大宅

回覆樓主:

樓主1-3例子係心理學上係一個叫“blame the victim”既現象,呢個YouTube video 解釋得幾好
https://www.youtube.com/watch?v=jHZ7faTTaqA

子爵府

回覆樓主:

我覺得係道德淪亡,世風日下,可以概括咁講而家啲人嘅要求低咗好多,同埋懶係多角度思考咁,明明係受害者都會俾人挑剔佢做得唔好而導致受害,感覺係有d人都做唔到以往嘅道德標準,所以就將道德標準降低或者將呢啲行為合理化

水晶宮

kitlinggloria 發表於 20-4-6 10:31
黑暴/林鄭唔講啦,唔想入政治區

其他例子如 ,

你咪已經係講歪理嘅人板,香港無得救!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

侯爵府

一家唔知一家事
你不是他們就不要下判斷吧

珍珠宮

畀面勳章

kitlinggloria 發表於 20-4-6 11:47
「出軌無問題」
「借錢唔還無問題」
「不孝順父母無問題」

情況係老婆先出軌或爛賭或家暴, 老公灰心後出軌, 或者身份互換亦然

如果係老婆借錢, 好多老公真係會預佢唔還, 仔女, 兄弟亦有人有呢個想法

個老豆係有錢人, 有錢到你比家用佢都當係零用錢咁洗, 咁個仔唔問老豆攞錢真係要偷笑, 而且現實好多人供樓養家吃力, 你可以話佢地不孝, 我只會講佢地係有心無力, 有能力唔反饋又另一回事, 所以我話有太多情況因果互聯,不能武斷, 一詞判案

侯爵府

樓主唔怪得咁黃又叫人黑警又剩

連其他野都咁偏激
又自我中心到乜唔會試下想下自己有否責任

仲惡到其他人會看看自己有冇責任都唔比!!

乜人來?!!!

男爵府

kiubaby 發表於 20-4-6 11:59
樓主1-3例子係心理學上係一個叫“blame the victim”既現象,呢個YouTube video 解釋得幾好
https://www.yo ...

高質回覆
正正係我所諗,不過我就無人講得咁言詞達意

男爵府

小肥兔 發表於 20-4-6 12:07
情況係老婆先出軌或爛賭或家暴, 老公灰心後出軌, 或者身份互換亦然

如果係老婆借錢, 好多老公真係會預 ...

頭先有個jm比左條link, 解釋得好好,你有時間都睇下,正正就係我想講既野

https://youtu.be/jHZ7faTTaqA

對於jm既回復,我唔想再重覆回答了,大家睇過大家觀點就好了,大家和而不同

首頁
12345...6

尾頁

跳至