夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

小菜豆 發表於 20-10-21 14:26
回覆 858D 的帖子

另外, 香港疫情暫緩, 我亞保老公想一家出外玩, 或酒店過夜 仲要疫情佢多咗個狂噴酒精嘅固執習慣 ...妳或者妳先生, 幫我諗下有咩野建議, 點樣可以同佢溝通, 等小朋友假期冇咁辛苦

「仲要疫情佢多咗個狂噴酒精嘅固執習慣」《===== 咦!我又係喔!幸好前夫去年搬走時留低幾罐漂白水噴劑畀我有得狂噴。但係我發現好多金屬handle,用具都有一層光面物資會被漂白劑侵蝕而毀容。就此固執習慣,我已經毀了好幾件家中的handle容貌。幾乎連我先生部名牌車嘅駕駛盤都搞到笠癡癡,幸好我的觀察力還夠用,及時發現而手下留程,才倖免。我先生好品到半隻投訴字眼都冇,語氣半個音階都沒有聲高,臉色一點滴shade也沒有加(黑)。
妳有沒有理解到妳老公為何想住酒店?
因為價錢便宜,抵消遣?
佢認為即使中焦你哋都會大步踏過冇事嘅幾會好大?
妳老公嘅條件唔同我,我哋一家老幼都靠我先生一份收入過活,佢一停,我哋就口停,我哋個個都死得就係我先生唔死得,而且佢有前科肺炎,哮喘,佢中焦失去賺錢能力嘅幾會好大,所以我係咁說服我先生外遊都唔選擇住酒店,連遊艇屋都唔租。亦以這為由動力到佢的起心肝立定法律有效用嘅遺屬死後都保護到我嘅生活,在我有生之年,佢前妻,兒子,我前夫,女兒都動用唔到嘅。
我先生醒覺到,我死咗,佢會唔開心但對佢生計冇影響。調返轉,佢死咗,我嘅生計就大受打擊,我嘅生活會好唔掂。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

疫情期間我們兩個都在家工作,7x24地你眼望我眼。好在老公鍾意煮食,疫情期間焗了無數個蛋糕,試了無數新菜式,我的煩惱是試食,比意見,還有減肥。

男爵府

珍珠宮

Flower-kid 發表於 20-10-22 09:01
疫情期間我們兩個都在家工作,7x24地你眼望我眼。好在老公鍾意煮食,疫情期間焗了無數個蛋糕,試了無數新菜 ...
正啊!隔離生活,家中有個喜歡提昇烹飪料理素質的成員真的一家人都很有食福。
幸好,我現在不為生計而工作賺錢,也可以動用資源在家中充當提昇烹飪料理素質的角色。我也是焗了無數個,不同樣式的蛋糕,試到我先生說要減吃 碳水化合物來控制增重。我已經大大減掉煮飯同薯蓉的份量。現在前夫和女兒回來了,我有新客路。大女說喜歡吃港式牛油蛋撻。我立即上網搜索資料教材學整。
次次都要食客給我feedback。

小菜豆    發表於 20-10-23 16:37

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

複式洋房

疫情真係多左好多時間係屋企, 之前又wfh, 放假又無出街, 唯有大家係屋企煮下野食整下甜品咁樣

珍珠宮

Jennyjenwong 發表於 20-10-23 09:17
疫情真係多左好多時間係屋企, 之前又wfh, 放假又無出街, 唯有大家係屋企煮下野食整下甜品咁樣 ...
自己煮嘅好處係 可以好健康,例如糖份可以因應我嘅pre-diabetic condition 而減量。牛奶又可以改用脫脂奶。出面整嘅為了顧客食完返尋味,著重口感,吸引越多顧客買越好,未必是自己或家人身體健康方面需要嘅。
隔離生活之前,我先生喜歡與友人相聚於較為中上環境質素的飯局。隔離生活就再沒有這種對他怡情養性,減壓的活動。我正在努力練習烹飪出那些飯局質素,開放我們的室外後院做朋友相聚飯局場地。看看這種調整是否能幫助帶回昔日我先生情緒健康上需要的飯局功能。

複式洋房

858D 發表於 20-10-23 10:30
自己煮嘅好處係 可以好健康,例如糖份可以因應我嘅pre-diabetic condition 而減量。牛奶又可以改用脫脂奶。 ...

樓主真係好好心機
要係屋企煮野食再請曬d朋友黎唔係易事呀,有好多野要預備,要加油我相信先生一定會好欣賞你的努力

珍珠宮

Jennyjenwong 發表於 20-10-23 11:38
樓主真係好好心機
要係屋企煮野食再請曬d朋友黎唔係易事呀,有好多野要預備,要加油我相信先生一定會好欣 ...
嘻嘻,多謝你鼓勵!
我都唸唔到其他更好方案。
抬舉我先生嘅形容:佢係我米飯班主,我老世。
踩低佢嘅形容:佢係我耕田嘅一頭牛。
無論點形容佢 個功能都一樣,需要仍在,我就是要把他保養好,要佢繼續身心健康地養我到長長命命。
而且烹飪是我的激情所在。服侍人是我抒發,表達愛意的強項語言。
我用好孩子氣的方式對我先生說:「During this covid19 period, I am glad I can cook.」
佢擺出一副好慶幸有我 好搞笑嘅相 回我:「I am glad you can cook too!」
我哋大家都
這個週末,有他的一位食家朋友來飯局。我都唔敢自作住,叫我先生點餸畀我做。佢點了蒜蓉包同 thick crust pizza. 我要24小時前就開始整麵團。預備定啲啤酒,葡萄酒,雞尾酒嘅混合料。見我先生幾乎次次餐廳飯局都有點雞尾酒飲。我在過去一個月也學起調雞尾酒來。

珍珠宮

mingmama 發表於 20-10-22 10:00
多謝妳默默地祝福我和與我有交流分享的網友!
今天我上來傾計,亦發現有妳前日發現的情況出現,就是比平日較為頻密出現 pop-up 短片廣告。我要親手按左上角的 X,若不,pop-up 短片遮擋版面,我根本睇唔全啲內容。希望BK從廣告中有收入啦。

公爵府

這段期間收入就少左, 我們一向慳的, 所以都無問題的. 而C6知道現在去街市都要買多D野, 減少次數, 佢有時間都會陪我去買野, 幫手取野, 都幾好!

大宅

858D 發表於 20-10-22 12:37
正啊!隔離生活,家中有個喜歡提昇烹飪料理素質的成員真的一家人都很有食福。
幸好,我現在不為生計而工作 ...

讚好,食曬,就是最好的動力!

我不是合格主婦,我煮食很麻麻

加油啊!繼續煮!

侯爵府

2024年龍年勳章

858D 發表於 20-10-22 02:17
「仲要疫情佢多咗個狂噴酒精嘅固執習慣」《===== 咦!我又係喔!幸好前夫去年搬走時留低幾罐漂白水噴 ...

唉, 疫情誘發妳地亞保的痴線行為, 酒精係要用, 但未至於濫用到瘋狂噴上腦吧。
係, 佢貪疫情酒店房價平, 另外, 有d男人係唔困得係屋企, 就算有工人老婆在家煮飯, 中西日式健康慳錢都好,
佢都要出去食茶記, 常餐, 腸仔餐肉, 明知食劣質野都要出去抖下氣。
有呢d屎忽痕嘅香港人, 疫情點會清零?
我已經whatsapp用文字表達咗意見(從利弊角度), 以免直接衝突。
到現在佢冇同我溝通明天開始3日假期點搞。
可能有驚冇喜, 做到我死, 玩殘個仔。
下禮拜未死得黎向妳報平安吧。

大宅

20150618bb 發表於 20-4-13 11:26
你現任好似係外籍人士?

她特別和外籍男士投緣是嗎?858D嘻嘻?

珍珠宮

StellaIp0706 發表於 20-10-23 17:31
嘻嘻!Yes,我前任與現任都是外籍男士。
我同人講笑:因為娘親冇教我,所以我唔識整臘腸。

珍珠宮

Flower-kid 發表於 20-10-23 15:15
讚好,食曬,就是最好的動力!我不是合格主婦,我煮食很麻麻加油啊!繼續煮! ...
功多藝術高,疫情生活帶給我和你老公這類人許多練功的機會。
你有老公願意,享受烹飪,用不著你學煮。識食就夠了。
我大女說她希望能烹飪如我的程度。我笑回:「Just begin with cooking what you like to eat。 That was how I started.」我未出海外留學之前,在娘家從來不煮餸。家母想我幫手做家務,家父總說不要我做家務,想我省下這資源來好好讀書。家父畀足藉口我懶。

珍珠宮

Yeelim 發表於 20-10-23 14:43
這段期間收入就少左, 我們一向慳的, 所以都無問題的. 而C6知道現在去街市都要買多D野, 減少次數, 佢有時間 ...
我很能體會夫妻慳的生活。過去我寒窗苦讀20年,皆因家境清貧,繼後揹落成身前夫的債。前夫同我一齊去買餸,就是我們唯一的二人世界dating 活動,從前減少出街次數是為了節省車油費。原來從那時起已經養成了適合疫情生活的經濟模式。

Yeelim    發表於 20-10-24 13:13

珍珠宮

小菜豆 發表於 20-10-23 17:00
唉, 疫情誘發妳地亞保的痴線行為, 酒精係要用, 但未至於濫用到瘋狂噴上腦吧。
係, 佢貪疫情酒店房價平, 另 ...
「行街狗」一日唔出街就唔安樂,亦係家父的特質。不知這是否男人亞保的通性呢?
聽妳形容得好搞笑,逗到我笑咗,但我知道的確有勞了妳這陪太子(讀書)的書僮。
家母也是如此投訴家父的。陪到家母唔想講嘢,一講就會「發難炸」嗰隻。
在這裏默默祈求你們一家平安!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

StellaIp0706 發表於 20-10-23 17:31
笑................哈哈

大宅

858D 發表於 20-10-23 22:14
嘻嘻!Yes,我前任與現任都是外籍男士。
我同人講笑:因為娘親冇教我,所以我唔識整臘腸。
...

珍珠宮

小菜豆 發表於 20-10-23 17:00
係, 佢貪疫情酒店房價平, 另 ...
你家亞保老公啲痴線行為上咗軌道未?

首頁

尾頁

跳至