自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

瑪瑙宮

bbyou 發表於 20-4-14 11:26
嗰個有事都揾你……

填表

尼 d 都理埋? 你太好人了.

侯爵府

bbyou 發表於 20-4-14 09:43
自小性格較負面,
原因家庭負擔好大,
家中排行最小,

我同你一樣!

父母在世最後嗰廿幾年,所有睇醫生,覆診,出入醫院,探病,到出入老人院,探望,乃至兩老身後事,都由我一力承擔!

你要加油呀!父母會知道你孝順,兄姐也知道你的付出嘅! 只好自我安慰:能者多勞啦!

珍珠宮

畀面勳章

家人冇得揀,但可以斷捨離。
做唔到割捨,但可以將佢哋放在一個安全距離。
俾基本野佢算了

厚多士    發表於 20-4-14 20:56
Pan_fong    發表於 20-4-14 12:06

珍珠宮

嗰個有事都揾你……

填表

你信得過先人人搵你幫手

太順得人,開始比人情感勒索

要學下拒絕

水晶宮

回覆 bbyou 的帖子

我排最大,對呢樣野,感受更深。盡自己能力,做自己可以做到的部份。咁就算了。不用事事攬晒上身,其他弟妹也有責任。

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

PacoMum 發表於 20-4-14 11:00
真心唔明,唔識拒絕嗎?六兄弟姊妹,點解佢哋可以唔理,點解你要理?好多時壓力係自己加比自己嘅,自己點 ...
我同樓主一樣,幾姊妹我排最細,但由細到大娘家咩都屈我出錢出力,屈到我生左BB之後,我就睇清楚佢地為人我決定唔再幫佢地,一身鬆曬

伯爵府

嗰個有事都揾你……

填表

坦白講,如果個個搵你做野,你都做,而且做得妥當,唔搵你先奇。比著我,開完夜訓覺中比人拍醒,我實鬧爆佢,仲講做野

別墅

回覆樓主:

唉,我也有同感
但有時,也要安慰自己,,既然以前的事已發生了,自己又不能控制,都無計la,,
唯有自己以後,盡量避免再發生歷史重演,尤其對下一代,,

侯爵府

ying_mail 發表於 20-4-14 11:35
Jm,有無同父母講下妳以上既心酸,令佢地明白?
積積埋埋,對自己心靈唔健康。

講過,無用,有一次佢無收線,我聽住父母同我家姐三人在談論我,講我,講一啲不實的事,聽咗半小時,我個次喊到癲咗係度大叫,事後我同老公講我父母家姐咁講我,我老公知道一定係誣蔑,因為好多都係我同老公一齊經歷,無得呃

之後父母講,佢哋的行為同偏心,令到我真係好唔開心,佢哋一句「哦」,於是我開始唔理佢哋

8-)

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

Pan_fong 發表於 20-4-14 10:25
家庭往往壓到1個人喘不過氣來,我深有體會. 好多人的解決方法是, 逃之夭夭, 誰上心,誰負責.
為了解決此困境, ...

講得好啱,
誰上心,誰負責
我哥一直話個仔唔讀N班,
但到兩歲都唔識叫爸媽,
而家先黎擔心先話想報,
我媽講一句我即刻搵哂仲有得報既學校俾b6嫂填表,
我媽又話佢地唔識架!
你幫佢地啦!
叫你做小小野都唔得!
你有兩個喎!
唔叫你叫邊個呀!
一輪咀鬧鬧鬧鬧!
好在我妹幫我,
話見唔到我已經幫左搵左咩!
我嫂(佢好淋冇乜野)都出聲話妹妹幫左我喇,
我媽先即刻收嗲!
我做一百樣野佢唔會多謝,
我哥我妹做一樣野就孝感動天!
我反駁一句就俾佢剷到飛起,
我哥我妹一出聲佢就收聲!
做囡做到咁真係覺得自己好賤!
我都好想唔理佢地!

水晶宮

做最細反而要負責晒屋企野? 通常最大個個做
我都係咩都負責晒, 可能我父母有D野真係唔識, 冇能力做, 我幫左佢地, 佢地都好開心, 好感謝, 我D 細佬都冇搵我JETSO, 成家人感情唔錯, 所以冇累的感覺, 反而一家人大家亙相扶持幾溫馨呀! 我好樂於幫佢地

大宅

回覆 二小姐 的帖子

私下討論,算小事,只是令到你不開心啫.香港生活壓力大,我父母却偏偏做d超出社會認同,法律之外的事情,效果由我承擔.
所以錢能解決的,是小事. 不要隨便簽名,惹祸上身.

侯爵府

amazing 發表於 20-4-14 11:46
我同你一樣,我兩公婆自問盡心盡力車出車入,出入醫院,屋企整水喉,事無大小,去旅行去食好嘢都係我兩公 ...

你講得啱呀,車出車入,出入醫院,日日收工去探望,入院要買乜,甚麼化妝棉紙底褲,乜都係我同我老公,我老公而家每星期放一日假,其中一樣要做的就係補給我父母的糧食,仲要指定牌子喎,之前好多嘢都缺貨,好難買到指定牌子的廁紙、食品、家品,以前我會仆去搵,而家我同老公講,唔洗理乜牌子,有就買我用開個隻,無就買平個隻。男人肯買算係咁,仲邊識買乜牌子的蠔油洗潔精?

咁多年去旅行過節食飯做生日等等我俾全費,換來係佢同我家姐同埋同親戚講,話我報CHEAP團,住宿伙食唔好!(團係佢揀的)

仲有外籍姐夫返來就不得了,帶個外國罐頭返來都珍而重之,煮雞煮鴨起晒肉俾阿姐夫食,話外國人唔識食有骨的食物喎,我同老公及老豆食一舊肉,我阿娘都啤住我,,TMD食物都係我買回去,我食仲要啤住我?於是我食勁多,而且唔再買好嘢回去,我無必要對無生產力的家姐姐夫做貢獻

8-)

大宅

回覆 babyhoi 的帖子

一定有人能"壓制"到長者,只是那個人不是你,而你是炮灰啫.社工都經常同我說這句.
還是扮看不到,听不到,不知道,最舒服.

侯爵府

Pan_fong 發表於 20-4-14 12:19
回覆 二小姐 的帖子

私下討論,算小事,只是令到你不開心啫.香港生活壓力大,我父母却偏偏做d超出社會認同,法 ...

我家姐想回流香港,想要咗父母層供完的樓,要父母住我個度,佢想得真美

因為暴動和疫症,而家暫時擱置

屋我換咗鎖,鎖匙得我同老公有,我仲有一堆金器擺咗係我媽度,我遲吓要想辦法拎返,否則我結婚的金器遲吓都會被消失
8-)

侯爵府

chocolatebean 發表於 20-4-14 12:12

做最細反而要負責晒屋企野? 通常最大個個做

大嗰個負責出口術

8-)

大宅

回覆 二小姐 的帖子

對,拿返自己應有,學會保護自己.

子爵府

bbyou 發表於 20-4-14 09:43
自小性格較負面,
原因家庭負擔好大,
家中排行最小,

唉。。好慘,好明白你,
原生家庭如果唔係幫手,就係兇器,
自己要非常大的勇氣同努力先達到同輩正常水平!

Pan_fong    發表於 20-4-14 12:45
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

伯爵府

想生BB熱投

你最錫父母, 所以佢都第1 個同你開口拎
吾好比較, 自己有能力就畀
有困難吾好畀

你買金連畀俾父母晒命都算好
我果時要夾$ 買金器畀我表哥結婚
重要大大份我地歲數相差10 年, 明顯我係小輩
原因當然係想充大頭鬼啦

我當其時都好吾想畀
送畀阿媽係無問題
我問左身邊D 朋友, 無1個會買金器畀表親架
個個都答做人情就夠

而+我都學精左, 吾會叫我買乜就買
父母又吾係無$, 係想叫你買再放上WECHAT 畀親戚睇
而家我1支軒尼C ,都吾會再買
我1 淡都無份飲, 1 支要成500蚊
1 買就10支
美其名為老豆鐘意飲
過時過節又拎支去送畀E媽一家
為左佢果D 所謂體面, 最憎

alice0606    發表於 20-4-14 12:51

子爵府

amazing 發表於 20-4-14 09:59
我同你都差唔多,不過我係最大。阿媽樣樣野覺得我要應份幫屋企,包括金錢時間,要出錢出力出到佢認為佢滿 ...

我成日都諗真係唔係做中國人個囡, 真係好自私, 唔理你死活, 只為自己利益, 成日拎住道德綁架人

Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

首頁
12345...9

尾頁

跳至