自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

這叫「重甲」又或者「二重甲」

有一種說法是旗人,也就是滿族人,都重甲,清朝的時候以此來分辨漢人和旗人

但有理甲師說,黑人、阿差,大把尾趾甲開叉,難度又是滿族人

所以重甲都只是家族遺傳,同咩地方人冇乜特別關係

珍珠宮

我都係,細塊的佔三分一腳趾

珍珠宮

kimwai 發表於 20-5-19 09:49
這叫「重甲」又或者「二重甲」

有一種說法是旗人,也就是滿族人,都重甲,清朝的時候以此來分辨漢人和旗人 ...

我都信只係一種遺傳基因,無乜特別

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我兩隻腳指尾都係,但我原生家庭得我1個係咁

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我都係

伯爵府

回覆樓主:

我又係咁喎

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-5-19 09:08
我都係本土人,祖上有丁屋果種,應該唔係外族掛

我老公都係圍頭人,佢尾甲係咁,我成日仲以為佢唔理d腳甲搞成咁添
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我成日剪掉細果塊

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我係 成日都要修剪
我C6同仔都唔係 平一塊嘅

珍珠宮

我係,但近呢幾年先係,好煩,會飛出黎,成塊剪走又驚生唔返,我腳尾塊甲已經少,冇埋就大鑊

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

maisy-lee 發表於 20-5-19 01:59
亦有說法是鮮卑人的後代

淨係聽過用呢樣特徵認證是否漢人,尤其是清朝期間,以釐清滿漢之分。

首頁

尾頁

跳至