自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

dbchu 發表於 20-5-19 18:40
但係炒一個,都罰好小

你指果個penalty rate 好低?即使政府捉到違規囉subsidy ?

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

別墅

義氣仔女 發表於 20-5-19 20:22
1月入職既,3月就已經要供 mpf, 所以3月31日前已經要開戶,3月入職既,如果一入職就交 form 3月31日前都 ...

想請教如果公司有申請保就業計劃,之前4月份放左28日無薪假,有冇得津貼番?

子爵府

cattz288 發表於 20-5-19 19:27
呃到!

除非果個被炒的員工同果間公司有仇, 走去報吋, 要勞記去特別留意呢個case, 否則應該有唔少人會咁做, 香港老細好多都好古惑......
反而內地的企業, 因為疫情去囉政府資助黎出糧的, 如果發現有僱主在囉資助期間有炒人, 內地政府係鼓勵員工去舉報, 同埋僱主違例係犯刑事, 個罰則重過香港好多。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

傻仔魚 發表於 20-5-19 20:50
想請教如果公司有申請保就業計劃,之前4月份放左28日無薪假,有冇得津貼番?
...

人頭計3月, 人工僱主可以揀12月至3月其中一個月!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

HL7646 發表於 20-5-19 20:50
除非果個被炒的員工同果間公司有仇, 走去報吋, 要勞記去特別留意呢個case, 否則應該有唔少人會咁做, 香港 ...

就係太多古惑野 舉報機制幾好
放下自在

大宅

HL7646 發表於 20-5-19 20:41
你指果個penalty rate 好低?即使政府捉到違規囉subsidy ?

係,所以如果佢拎一筆大先抄幾個,佢咪好著數?係咪咁?

子爵府

nisha 發表於 20-5-19 19:45
我有d唔明,入職後60日內登記mpf 係ok 的
例如2月中入職,4月中前登記mpf account. 咁又ok or not?
咁呢d ...

我都想問!

伯爵府

義氣仔女 發表於 20-5-19 17:39
但第2輪既詳情都未擬定,我相信政府會守到依個缺口既

別墅

https://www.hk01.com/政情/471858/林鄭月娥-保就業計劃本月25日開放申請-僱主最快6月底收到資助

林鄭指,計劃本身有一個漏洞,就是在計劃推出後,有人或會大量開立強積金戶口,以取得保就業計劃款項, *故她表示,第一期的計劃將會以3月31日前開設的戶口為準,至於在3月31日後開設的強積金戶口,會在第二期計劃中才處理。

唧係4月1 至 5月7 開設既強積金戶口會係第二期處理

子爵府

Cathy108 發表於 20-5-19 21:55
https://www.hk01.com/政情/471858/林鄭月娥-保就業計劃本月25日開放申請-僱主最快6月底收到資助

林鄭指, ...

咁即係話,第一輪故意 back date開戶既,第2輪就會成功申請到資助

別墅

義氣仔女 發表於 20-5-19 21:58
咁即係話,第一輪故意 back date開戶既,第2輪就會成功申請到資助

係 5月7 係定格點日子
因為強積金制度中偶然有些僱主提交有關強積金的時候沒有交齊資料,有時要追索、覆核資料,所以有時完成一個月份需要一定時間。為避免任何爭拗和在資料「做手腳」,實際上我們在上星期五月七日已經「定格」。換言之,現時受託人手上有的資料,以五月七日的資料——不論是十二月份、一月份、二月份、三月份——作準,有任何後補資料都不會計算在內,這在五月七日之前已經成為歷史的一部分。剛才所提,僱主只可就於五月七日或以前已繳交(強制性供款(不包括附加費))的僱員申請工資補貼,這個希望大家清楚。
https://www.info.gov.hk/gia/general/202005/12/P2020051200783.htm

珍珠宮

回覆樓主:

男爵府

睛靈勳章

熊熊老婆 發表於 20-5-19 18:37
抵死!根本有好多話攞唔到政府資助嗰啲平時就係唔報稅、唔供強積金!
平時自己走私漏稅就冇問題,而家收唔到 ...

係呀!尤其果d 成日曬命,話自已自僱,free lance ,唔使交稅,唔供mpf

別墅

Pulmma 發表於 20-5-19 17:51
咁如果間公司4月至炒一班人, 咁申唔申請到?

hello肺媽,好耐冇見

珍珠宮

義氣仔女 發表於 20-5-19 20:27
1月入職果 d, 只要跟足規矩,3月31前已開到戶,所以會乎合資格,但重點係,整個資助唔係針對個別員工是否 ...

Yes, you are right

珍珠宮

義氣仔女 發表於 20-5-19 18:27

就係囉,政府而家就係堵截到依個漏洞,4月急急開戶既人初 ...

真係幾 cheap 既人都有。

政府呢個做法正確。

水晶宮

回覆樓主:

政府低能,唔係幫前六個月係後六個月

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

nisha 發表於 20-5-19 19:49
有相同問題,4月初未宣布有呢個基金前,已確定有一位員工6月離職。
咁係咪即係唔可申請?
...

可以申請,有罰款。
其實請番一個人就無事

首頁
12345...7

尾頁

跳至