自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

回覆樓主:

要錢

複式洋房

Celine524 發表於 20-6-5 21:21
我要錢之後再揾工

我都會咁選擇

珍珠宮

回覆樓主:

40歲
未有樓
老底只夠捱大半年
好危險
依家就話香港人人自危
但年紀大
健康有問題就大件事了

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

拎錢走,公司已經縮皮,下半年都唔會好景,就算仲有機會反彈都唔會去到你阿嫂個位,佢又只係文職員工,無特別技能,梗係cut呢堆先。

伯爵府

白毛毛 發表於 20-6-5 21:50
我唔熟唔係好明,可唔可以講吓點之後claim返?同,即是你阿嫂可以拎足15萬?
...
應該係阿嫂即時可以拎到十五萬,但僱主之後可以係MPF僱主供款那部份拎番

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

jthlau 發表於 20-6-5 21:43
公司多數話你知可以拎到15萬cash, 但當然有部分錢係對沖左

正確,仲要係自己公司個份拎出來,無損失的。

大宅

拎錢再搵工,旅遊業有排衰

大宅

我都會選擇拎錢, 因為今日唔知聽日事, 到時轉左PT之後無工開可能又cut過, 反正都係無工開點都拎左15萬先, 用黎進修又好維持生計又好, 如果預經濟會好轉咁到時都唔怕搵唔到工, 轉pt真係好蝕, 仲要唔知維持幾耐.....太無保障。

伯爵府

namnamnamlolo 發表於 20-6-5 21:53
40歲
未有樓
老底只夠捱大半年
佢應該等佢爸百年歸老就有層樓,佢阿爸已經八十幾又得佢一個女,不過呢幾年就辛苦D,仲要搞單咁的野

珍珠宮

199707100304 發表於 20-6-5 21:45
其實應該係拎了15萬,再轉pt, 因已經同本身份employment contract 唔同啦,全職轉半職喎!如果公司要求佢 ...
係咪应該即取15萬好D。
假設人工係25K。返PT每星期兩日半,半薪12.5K。要留低吽足一年先揾到15萬(12.5Kx12月)。咁吽足12個月,無so
寧願15萬即去揾工,揾唔到FT揾PT

珍珠宮

厚多士 發表於 20-6-5 21:55
應該係阿嫂即時可以拎到十五萬,但僱主之後可以係MPF僱主供款那部份拎番
...

原來係咁。我以為僱主對沖果部份都要留到65歲先可以拎返出嚟添。

珍珠宮

厚多士 發表於 20-6-5 21:58
佢應該等佢爸百年歸老就有層樓,佢阿爸已經八十幾又得佢一個女,不過呢幾年就辛苦D,仲要搞單咁的野
...

咁都好d
不過平時真係要儲多d錢
40歲只有幾個月開支的儲蓄真係太少
都要儲錢退休或俾小朋友上大學時用吧

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

厚多士 發表於 20-6-5 21:34
佢應該都二萬尾人工,十五萬夠大約五個月。其實真係點都係搏一鋪,佢做商務旅遊,近幾個月真係死曬,係希望 ...

商務旅遊、應該今年都難搵番同類的工作~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

拎$走

水晶宮

15萬!

子爵府

厚多士 發表於 20-6-5 21:12
阿嫂剛打來喊曬口話今日收到消息,佢公司會大裁員,裁7成,基本人人有份。本來她是on the list, 但GM攬佢, ...

我會留低做part-time....問題係幾多人而家出去搵工都搵唔到咁梗係賺得一蚊得一蚊啦!何況15k做住先囉事關150k,其實好快過㗎咋五個月!嗰150,000都係自己只不過係對沖攞出嚟先咋嘛(有錯請更正)因為我之前都試過辭職唔做以為有一筆錢,但係其實好快用晒(同每個月有量出係唔同)

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

TingTing 發表於 20-6-5 21:59
係咪应該即取15萬好D。
假設人工係25K。返PT每星期兩日半,半薪12.5K。要留低吽足一年先揾到15萬(12.5Kx12 ...

當然,點都係拎錢先。就算在原公司轉pt, 佢終止了僱員合約,就應該要俾長服,轉pt係另一份約,唔應該就咁轉。如果要放棄15萬長服先換來呢份part time, 根本就唔值。你話佢6萬人工,pt都重有 30k,就話有得諗。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

厚多士 發表於 20-6-5 21:12
阿嫂剛打來喊曬口話今日收到消息,佢公司會大裁員,裁7成,基本人人有份。本來她是on the list, 但GM攬佢, ...

我會拎錢走

珍珠宮

doryi 發表於 20-6-5 22:05
我會留低做part-time....問題係幾多人而家出去搵工都搵唔到咁梗係賺得一蚊得一蚊啦!何況15k做住先囉:bash ...

我都係呀,初初攞到遣散好似好開心,但大半年後就用晒....睇下阿嫂係咪等呢畢錢開飯囉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

厚多士 發表於 20-6-5 13:58
...

一家3口搬返同老人家住,慳返d 租先得唔得呢?

首頁
12345...13

尾頁

跳至