1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

Heart18 發表於 20-6-17 12:06
我bb有呑野問題,最近佢食咩都無興趣,一開餐就喊,又拍我手,又搶匙羹,不停擰頭,總之唔俾人餵!我試過唔 ...

我同你差不多餵食問題……佢肯飲奶粉,肯自己執麵條 烏冬食物自己食,就唔要粥,瘦的可憐

男爵府

回覆樓主:

試下比麵包,白麵包唔食,比牛角包,波蘿包,我仔好鍾意食有糖分喺上面嘅牛角包(山崎買), 紙杯蛋糕仔等等都可以比bb試
可以買烏冬撈日式燒汁,烏冬汁等,用快子喂bb,有新鮮感d會肯試下,佢食一啖你都要大讚佢,係佢吞咗嗰一刻就即刻放另一條烏冬喺佢面前,你又可以餵爸爸食然後讚爸爸叻,喂毛公仔食讚公仔叻
試下整薯餅,牛肉漢堡扒,雞肉腸,呢類都有bb版嘅食譜你google一下就搵到,畀bb手揸住食
蒸水蛋畀佢食,蒸好後落少少蒸魚豉油, 如果佢鍾意食,試多幾次後你就可以試下撈dd好軟身嘅白飯
我開頭覺得我個仔口肌好敏感,但其實佢係心理關口大於一切,佢覺得唔好食,佢唔想食,就點都逼唔到佢食,要慢慢試

複式洋房

kissapplegirl 發表於 20-6-18 00:20
我仔好遲先加到固,之後慢慢可以喂到一碗粥,打1歲針後就長期絕食,我個時勁灰勁沮喪,我買左保兒加營素佢飲, ...

佢食開肥仔奶粉,都試過保兒加營素,但佢敏感,轉返低少少卡路里嘅奶粉,營養師話都ok!
以前同佢出街帶既食粥佢都食晒嘅,因有新鮮感,佢鍾意!但近排出街,佢咩都係食幾啖就唔食,粥唔食,我哋食日本放題,佢都放題,烏冬兩條,又唔食。蒸蛋三四啖,又唔食。飯三四啖又唔食,所以而家我都少出街,如果真係要出,就俾佢鍾意食咩就食咩,食到幾多得幾多!
我唔會再用佢唔鍾意嘅方法餵佢喇,我都好內疚,所以喊左好多次!sor。。。

複式洋房

kissapplegirl 發表於 20-6-18 00:35
試下比麵包,白麵包唔食,比牛角包,波蘿包,我仔好鍾意食有糖分喺上面嘅牛角包(山崎買), 紙杯蛋糕仔等等都可以 ...

明白,會試吓再俾多啲唔同嘅嘢食佢試吓!最緊要佢鍾意食嘢就好喇!多謝(emoji)(emoji)

別墅

回覆樓主:

非常明白樓主心情,因為我都經歷過,每日都好怕到食飯時間,直頭有餵食飯恐懼症,不過好彩我仔好鍾意飲奶,佢去到28個月就突然好鍾意食肉,所有魚豬牛雞全部都很食,之前全部一擺入口即吐,但反而現在唔肯食蛋、豆腐、南瓜,尼d係以前最鍾意食既野,所以小朋友口味真係好難捉摸 ,比d時間啦,等小朋友大個d就會無咁辛苦架啦,加油加油

複式洋房

yokoyo 發表於 20-6-18 02:47
非常明白樓主心情,因為我都經歷過,每日都好怕到食飯時間,直頭有餵食飯恐懼症,不過好彩我仔好鍾意飲奶, ...

好多謝你,希望在明天,我每日都諗佢今日會唔會好啲呢!佢以前係齋佬,食唔到肉,搞碎都唔得,突然一日食到肉,我都好開心喇!希望大家嘅小朋友都快高長大,越嚟越叻啦!

大宅

如果你話飲湯方面,我女就甘比湯佢佢都唔飲,但係比支飲管佢拎住啜就成碗飲晒,你試下比啲佢未接觸過既野試下佢,佢可能會覺得新鮮有好感,盡可能唔好再用你而既方便餵食,或者買啲卡通碗碗碟碟引佢,佢地見到都會開心啲

複式洋房

lucinda715 發表於 20-6-18 11:41
如果你話飲湯方面,我女就甘比湯佢佢都唔飲,但係比支飲管佢拎住啜就成碗飲晒,你試下比啲佢未接觸過既野試 ...

好吖,我試試吖!thank you!

大宅

Heart18 發表於 20-6-17 15:26
醫生話嘅,做緊言語治療同職業治療!但粥係無問題嘅,啲嘢都食開,口味都有轉!
...

其實你已經再醫生跟進。你同醫生請你餵食況狀。由佢俾意見可能仲合適

禁止訪問

複式洋房

kaka2003922 發表於 20-6-18 18:40
其實你已經再醫生跟進。你同醫生請你餵食況狀。由佢俾意見可能仲合適

要等下次覆診,要兩個月後!

大宅

Heart18 發表於 20-6-18 18:52
要等下次覆診,要兩個月後!

打電話去問。 “情況嚴重左”咁講。 如都改唔到期就電話問點處理。你嘅處理方法是否合適。

複式洋房

健康傻蛋 發表於 20-6-18 18:51
我姪仔細個都係咩都唔肯食,食親飯都搞到全家都好唔開心,淨係肯食餅乾,瘦到好似皮包骨咁,後尾都係去左 ...

我明白喇,而家由佢慢慢食,我老公話幫多啲手,可能我太攰,所以傻咗!多謝你,我會慢慢黎,俾佢開開心心!

大宅

可唔可以講一講細路一日既用餐時間同大約食乜?咁大家再清晰啲,睇下點幫你。

複式洋房

kaka2003922 發表於 20-6-18 18:54
打電話去問。 “情況嚴重左”咁講。 如都改唔到期就電話問點處理。你嘅處理方法是否合適。
...

好吖,試試!thank you

大宅

真係有小朋友唔鍾意食嘢, 或者好餓得好似唔駛食嘢咁, 媽咪氹得辛苦, 驚小朋友唔夠營養, 身邊又多人話做乜咁瘦又盛, 其實真係要體諒吓媽咪的心情, 冇呢個問題啲媽媽真係唔會明, 每餐都好有壓力, 餵到喊係好平常, 迫完BB自己又內疚

我俾唔到意見樓主, 因為我小朋友雖然食糧正常但都係瘦, 所以明白會有壓力. 其他媽媽的意見都值得試, 加油啊~ 希望你BB 會食得越來越好~~~

複式洋房

hkbusfan 發表於 20-6-19 10:22
真係有小朋友唔鍾意食嘢, 或者好餓得好似唔駛食嘢咁, 媽咪氹得辛苦, 驚小朋友唔夠營養, 身邊又多人話做乜咁 ...

好多謝你嘅明白同體諒,你講出左我嘅心聲,我都會嘗試吓有咩方法大家都好啲!多謝!

大宅

回覆 kissapplegirl 的帖子

我想問邊個牌子係肥仔奶粉?保兒加營素一日飲幾次?會唔會影響便便?我個女食野都好煩,唔肥,d老人家成日話瘦,好大壓力。

男爵府

Joanne_L 發表於 20-6-19 11:17
回覆 kissapplegirl 的帖子

我想問邊個牌子係肥仔奶粉?保兒加營素一日飲幾次?會唔會影響便便?我個女食 ...

雅培保兒加營素, 佢係高熱量奶粉,我仔一日飲兩至三餐奶,早晚一大枝,下午茶枝奶5安,有時出左街無比佢飲,我個仔飲開就冇便秘問題, 飲完真係升咗一條生長線

大宅

回覆 Heart18 的帖子

可唔可以問下你餵食治療既資料?

首頁

尾頁

跳至