自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

水晶宮

graceyung 發表於 20-8-2 12:42
好奇問下你囡囡點解隔離都要上去,有好緊要的事?

為工作

侯爵府

上年暑假大女男友返深圳做暑期工
係酒店叫外賣
係個機械人送上門
我睇完條片都覺得好攪笑又先進

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

clarawuwu 發表於 20-8-2 12:21
唔係有d out
係好 out.
有返過大陸見識過,就會知道香港已經落後唔少。係香港有人笑大陸乜乜乜,呢 ...

返過去就知自己係港燦!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

水晶宮

回覆樓主:

美團買菜App,手機買餸啱晒我呢啲懶人

侯爵府

畀面勳章

bks2014 發表於 20-8-2 09:28
我在工商銀行開户口,除了要二地証件,還需要地址証明(英文地址也可以);內地手機號碼用來收驗證碼; 香港稅 ...

其實大陸進步咗好多,我有屋企人係珠海住,環境一流,空間又大,食嘢同網購都好方便

子爵府

ddkaka 發表於 20-8-2 11:01
我囡都上去深圳隔離完,一到深圳就有車送佢去酒店,每日自己叫外賣,下午茶就免費又做咗兩次檢測佢話幾好。 ...

所以咪第三波囉

侯爵府

畀面勳章

sandra28 發表於 20-8-2 13:22
返過去就知自己係港燦!

珍珠宮

回覆樓主:

所以成日話大陸d錢好殘好污糟個d人,應該有10年未返過大陸

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

三棵樹 發表於 20-8-2 12:22
其實大6生活便利度已經超越香港,我番大6會帶少量人仔傍身,不過真係未用過,無用現鈔好耐!
我覺得大6人對 ...

無留意係咪可帶外來野飲, 不過差唔多間間都可以自助添茶, d茶幾好飲架!
放下自在

侯爵府

畀面勳章

frozen2005 發表於 20-8-2 13:01
大陸係好先進,上去飲飲食食消費超級方便,可以完全唔使用紙幣銀仔,美團外賣覆蓋範圍好廣泛,相比起香港真 ...

認同 特別最尾個段

子爵府

牛年勳章

小趴趴 發表於 20-8-2 12:15
ching我過往兩三年係國內都係咁樣叫超市,可以足不出戶送蛋糕,送湯料,送切好既生果上門,每次返到國內我 ...

請問送嘢嚟嘅人,係店舖嘅職員,定係好似foodpanda deliveroo咁外判?

男爵府

三棵樹 發表於 20-8-2 12:52
呢下真係大6先得………
其實都造就左好多就業機會比外地民工,以前佢地靠做工厰,而家靠做外送車手,所以 ...

點解唔容許送貨?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Mrs周 發表於 20-8-2 12:28
主要咩都實名,走唔甩

食肆都係,你講一句話已付款,佢望都唔望就由得你走,信任度真係好高

無錯, 信任度好高, 上次用app坐的士, 落車前剛好有香港電話要接, 邊講邊下車, 司機話得喇, 你轉頭付喇

同朋友分享, 佢工幹返內地, 乜電話app都無, 想call都唔得, 喺街搵左個女仔幫手, 落車先知對方會比埋錢
放下自在

象牙宮

miniyan 發表於 20-8-2 13:18
外賣美團
點評網好多優惠底佢隻股票爆升架

新經濟 因為social distancing Amazon都升左唔少
放下自在

男爵府

Mrs周 發表於 20-8-2 12:28
主要咩都實名,走唔甩

食肆都係,你講一句話已付款,佢望都唔望就由得你走,信任度真係好高

同我哋經驗一樣! 還有啲小店都係,你話掃了佢哋信任你唔會check。反而我講比我同事聽佢c話冇可能,大陸唔係咁! 我都無言!

子爵府

牛年勳章

uhtcl2006 發表於 20-8-2 12:41
舊年開始返深圳玩(之前已有n年無返過國內),真係大開眼界架,咩都先進過香港,好多地方都可以用電子支付 ...

me too, 前年睇bk jm介紹深圳大商場,揀咗壹方城去,俾錢啲人都用手機,我仲係數銀紙畀錢 忽然覺得自己好大鄉里 亦都驚覺內地已經進步咗好多

水晶宮

白毛毛 發表於 20-8-2 11:14
國內一部手機走天涯,真係方便。
而且我感覺國內人好多仲係好肯幫人,有份熱情的。
...

我仔女8,9歲時在大陸搭巴士仲有好多人肯讓位⋯⋯係香港2,3歲都無人讓過
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

子爵府

lovedgs 發表於 20-8-2 11:11
請問如何:連更新回鄉卡有効期?
我在香港用吾到工商的apps(香港收到手機驗證碼,但用吾到工商手機apps), ...

請問工行打什麼電話可以申請延期啊?

琥珀宮

回覆樓主:

之前有成8、9年冇返大陸,前年尾去北京,整個城貌已與80年代不相同,市民質素還在。

跟朋友舊年11月返深圳玩,又係變哂,飲茶又平又美味,同以前污糟街道兩回事。返到香港即去中銀開個儲蓄戶口,再開埋內地戶口,方便國內消費。

等開關,我同家中男人都會返大陸吃喝玩樂一番。

水晶宮

cattz288 發表於 20-8-2 14:00
無錯, 信任度好高, 上次用app坐的士, 落車前剛好有香港電話要接, 邊講邊下車, 司機話得喇, 你轉頭付喇 :la ...

宜家係自動係戶口扣的士錢,落車係乜掣都唔駛襟

首頁
12345...14

尾頁

跳至