自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

水晶宮

siufans 發表於 20-8-6 21:39
我好乖
初初做嘢搵$14000
比$10000屋企

咁冇儲錢

民房

$5000對我都可以接受既 係擔心我阿媽5000都嫌少
我自問對屋企付出都唔算少
大學學費十幾萬都唔係好多人會自己比(當年阿媽話比我都唔洗佢)
屋企幫我買果個保險成萬幾蚊年又係我自己比
父母親節生日 都有請食飯
以前中學讀緊書 都已經送成千蚊既香水比阿媽
平時買屋企日用品我都唔會問佢地拎番錢

男爵府

Catherine326 發表於 20-8-6 21:13
今個月第一次出糧,大家覺得應該俾幾多家用叫合理?本身同屋企人一齊住,lunch同晚飯通常都係食屋企

其實我 ...

如果係我最少要收$5000先滿意...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Kencbr 發表於 20-8-6 21:34
1/3 俾屋企
1/3 生活費
1/3 儲蓄

贊成。我結婚前都係咁計,始終食住都用屋企,而且都要孝敬父母。

結婚後自己有頭家再計過。

子爵府

當年我給1/3,人工$10,000。之後人工$14,000,給$5,500,那時候還要供樓,月供$2,000保險,讀碩士交學費,每天車費過$30。不記得那時怎過活。

大宅

你咁樣問,都大約知你係邊D後生仔女。
只計你,在家食住水電煤都唔止$3000。
以你情況,以少俾$5000才合理,係基本價,俾番你自己果份而已。

民房

CheungKeeKee 發表於 20-8-6 21:55
當年我給1/3,人工$10,000。之後人工$14,000,給$5,500,那時候還要供樓,月供$2,000保險,讀碩士交學費, ...
嘩你點儲首期架?

水晶宮

老實講,而家香港物價,如果真係計成本,我而家住呢度,租值計每個人除開要一萬以上,管理費都幾千一個月,收個女$5000,仍然係貼緊佢呀,買餸又貴到飛起,水電煤差餉上網費呢?
戴返頭盔先:真係要睇每人家庭狀況嘅
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

Catherine326 發表於 20-8-6 21:53
大學學費十幾萬都唔係好多人會 ...
睇黎,你父母麻麻地錫你,如果父母對你好,你都吾會上黎問啦!
比4000-5000,吾好再加,你同佢地住,點都要比家用,但吾好比咁多law

民房

bmuimami 發表於 20-8-6 21:58
老實講,而家香港物價,如果真係計成本,我而家住呢度,租值計每個人除開要一萬以上,管理費都幾千一個月, ...

上網費都係我比....
仲有佢地電話費

水晶宮

咁睇你都算幾乖喎
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

2024年龍年勳章

siufans 發表於 20-8-6 21:39
我好乖
初初做嘢搵$14000
比$10000屋企

我都好乖,我初初做野16000
比$11000屋企

子爵府

BK Milk勳章

Catherine326 發表於 20-8-6 21:25
回覆 Angelice-BeBe 的帖子

唔好同同學比較啦!
各人家庭環境都唔同。

屋企午餐,晚餐,住,水電煤都要包埋你,阿媽打個折比你,你覺得值幾多?

同家人商量下,話比佢哋聽你想儲多D錢,傾個大家都接受到既數。

大宅

2024年龍年勳章

Catherine326 發表於 20-8-6 22:02
上網費都係我比....
仲有佢地電話費

比6-8千啦,你都重有一半(比我會比8千)

伯爵府

bmuimami 發表於 20-8-6 21:58
老實講,而家香港物價,如果真係計成本,我而家住呢度,租值計每個人除開要一萬以上,管理費都幾千一個月, ...

用到個貼字好似有少少
屋企開支好難講成本
唔通岩岩出來做野
搵$13000俾$10000屋企
點生活呀
貼埋住公屋又可以俾少啲?

男爵府

講來講去好似怨你阿媽對你付出太少,特別係無供你讀大學要你自己比。其實大學生大把自己問政府借錢讀啦,一個人成熟就係唔需要父母去操心。

水晶宮

Catherine326 發表於 20-8-6 22:02
上網費都係我比....
仲有佢地電話費

見到你咁樣,我想話你已經比我女乖好多喇⋯⋯
如果父母冇乜特別困難,不如傾吓睇睇佢哋收$5000夠未?

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

IHateSummer 發表於 20-8-6 21:27
嘩 好大手筆喎
我就覺得依家年輕人要買樓已經難
假如月月俾一半做家用 計埋其他 真係好難儲錢

大宅

Catherine326 發表於 20-8-6 21:13
今個月第一次出糧,大家覺得應該俾幾多家用叫合理?本身同屋企人一齊住,lunch同晚飯通常都係食屋企

其實我 ...

我當年俾一半屋企

男爵府

2024年龍年勳章

樓主計下條數,自己想點儲錢先,平時洗費又多唔多?享樂當然要有,不過家用和食宿都不要算到盡,父母養大你時何嘗唔辛苦,做子女的有能力回報當然最好啦。

我由出來做part time到而家都係俾緊50%家用(同父母住),今年疫情開始要時常網購日用品/食材,都係我出。我覺得一家人唔好太計較錢銀,生活最緊要和諧。

首頁
12345...19

尾頁

跳至