懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

諗咩都假,最重要係以現實為基礎。
~首先男女雙方有無積蓄,幾多積蓄?
~房屋就一定無,因為你地都話租屋住,雖然你6299有公屋一個人住,但唔好老馮99必定歡迎你1家3口入住(唔駛講都知道相見好同住難)
~你有左之後會否繼續可以返工到生?
~小朋友出世,邊個幫手坐月和湊?
~假如自己湊做全職媽,男友一個收入可以支持3個人嗎?唔好忘記仲有6299要供養……
我仲未計你趕住註冊結婚擺酒,過大禮比禮金,拍婚紗照……呢堆野。

一堆現實到不能現實問題,要計清楚自己有無準備。

洋房

回覆 M.A.C 的帖子

我覺得我地無咩共識。傾左咁多日。
知道男友都仲係好驚,覺得負擔唔到,無能力。
同埋佢偏向仲想2人世界。佢自己都話自己係自私既。
講到尾佢又話佢其實真係無答案。
係我眼中,佢連一個答案都負唔起責任。
又話驚要左,係綁住我。
成日問我唔要會唔會唔開心。
我真心唔明,唔通唔要會好開心。

「至於樓上問積蓄,無,每人可能得幾萬蚊。
至於99公屋,得番99 一個人住,所以應該冇問題。
工作上我地都好穩定,大家夾埋月入5萬到。
宜家比心機儲,其實冇咩問題。
註冊,唔擺酒,結婚相已經影左。
小朋友出世,應該請工人湊。唔想屋企人辛苦。
請願自己唔洗。」呢堆係我既方法。

但其實男友既態度,已經令我決定唔要。
琴日照左6周1D。 係診所時男友再話可唔可以唔要。
因為係前一晚決定完唔要。
其實我已經話我地到時要分開下。
所以佢又話想要。話答得唔好。叫我比機會佢。
唔通我真係用條命黎比機會佢?

其實我覺得佢個人已經無信用可言。
因為以前都應承過我太多野。已經係對佢失望。

複式洋房

angel202020 發表於 20-8-27 12:49

聽落你男友負面同唔負責任既態度 確實係幾令人失望。乜野叫驚有左BB係綁住你? 成年人啦唔該, 還是覺得你不夠成熟/覺悟做媽媽?

其實二人月入有5萬 唔會唔夠養小朋友, 講真儲錢真係唔會有人覺得夠既一日, 重點都係bb媽媽爸爸既心態 同付出既愛。

俾機會同佢再好好溝通, 可能佢仲未消化到, 希望你一家幸褔快樂。

子爵府

我覺得男方其實未玩夠,唔想綁住你係藉口,覺得被綁住嘅人係佢自己先岩,濕疹好多人都有,我父母同家姐都無,我都有濕疹喇,你話係地貧果d咁嚴重嘅遺傳病就話啫,濕疹都市人好平常,我覺得你而家唔要個bb將來都應該唔會同呢個人有長久,bb好可憐

複式洋房

其實夾埋都有5萬收入都好好呀!
我同我老公夾埋都係得3萬幾,已有一個仔仔,黎緊會多一個!
雖然最終決定都係你地手,希望諗清楚先!

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

富有富養
平有平養
最重要係有地方住
住既問題解決左
煩少一樣

我都有濕疹同鼻敏感
又唔覺阿女有大問題
皮膚易紅但唔係濕疹

大宅

濕疹。。。皮膚唔好。。。係就係會遺傳,但大把人都有,呢樣唔擔心得咁多

主要係妳BF點睇,如果佢唔想妳生,唔想依家就成家立室。。。咁就麻煩

我唔主張落仔,傷身又傷心,你地都有結婚打算,E家係提早左JE。。。

子爵府

繼兒動母 發表於 20-8-27 15:27
濕疹。。。皮膚唔好。。。係就係會遺傳,但大把人都有,呢樣唔擔心得咁多

主要係妳BF點睇,如果佢唔想妳 ...

而家落左可能將來想生嘅時候好難有或者唔會再有,男人嘅角度就係咁,覺得bb無左好易有下一個

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

唔好意思
無睇之後留言就覆左

除非你有能力做單親媽媽
否則唔要 BB 後
亦都同時分手
因為你會唔知點再面對男友
因為佢過去太多承諾最終令你失望而回
你地好難繼續落去

雙失會好痛
唔知幾時先復完
但勉強一齊
加埋 BB
日後你條路更難行

伯爵府

回覆 angel202020 的帖子

照計經濟上都許可你地2人生朋友。但老老實實,生左真係無左5,6年自由。
如果男朋友想自由自在去玩,
你都係諗定可否做偽單親。

別墅

佢都講到出口話唔要bb
而家到你為自己諗下啦

大宅

擔心係男友方面會有壓力。

其實你擔心下你自己仲好, 由懷孕到生你嘅壓力都不少㗎,你仲要陀住個bb喎, take care媽媽

複式洋房

你男友好無(emoji)擔喎..連要/唔要都比唔到一個肯定既態度你....

又有好多籍口,
呢啲根本唔係理由嘅理由,
有bb前佢唔知自己係濕診?
醫護又覺得濕診會遺傳而唔要?
佢唔想比個bb綁住自己喳

如果你男友真心想同你發展...今次可以唔要,但點解決而家有既問題與未來生育既問題?除非佢去結綁啫⋯⋯

大宅

首先有左當然係好事,要唔要我覺得睇女方點諗會好D,唔好太理男方想法
男方永遠唔會明白女性生育的痛苦之路
如果女方的決定唔會後悔的話,任何決定都可以,世上無解決唔到的事
另一方面,錢的問題,儲錢供樓我覺得並唔係必須,因為起碼有99間公屋
坊間話養一個小朋友最便要幾百萬,又唔係話要儲到幾百萬先生得
唔傾錢,樓主男友的態度亦係個問題,既然之後都係要,既然提前,為何唔要
真正的原因,我都覺得佢未玩夠,完全唔想要小朋友
如果女方要小朋友,男方唔要,將來有小朋友,男友都唔多覺係有責任感的人

大宅

如果一個男人係愛你、鍚你的,佢會站係你的角度去諗
但佢完全係諗自己
就算你之後身體唔得都唔理,太自私
BB的事由你決定吧,多為自己諗下

子爵府

PP_Home 發表於 20-9-1 09:33
你男友好無(emoji)擔喎..連要/唔要都比唔到一個肯定既態度你....

又有好多籍口,

濕疹根本不是一個問題,我媽有紅斑狼瘡,當年都照樣生左,到我而家再懷孕,我都有同醫生講我家族有咁嚴重嘅遺傳病,醫生都無影響,有濕疹同鼻敏感唔可以生根本藉口,濕疹控制得好會斷尾,但紅斑狼瘡就係一生一世

子爵府

christyfungfung 發表於 20-9-1 10:21
首先有左當然係好事,要唔要我覺得睇女方點諗會好D,唔好太理男方想法
男方永遠唔會明白女性生育的痛苦之路 ...

我覺得男方無咩心同樓主有將來,拖住樓主嘅時間,不過而家好多廢青真係寧願去旅行都唔願意用錢去養下一代,我身邊識唔少,我覺得而家唔要,將來再生都會對而家唔要嘅小朋友好唔公平

已刪除用户

複式洋房

noodle_noodle 發表於 20-9-1 13:59
濕疹根本不是一個問題,我媽有紅斑狼瘡,當年都照樣生左,到我而家再懷孕,我都有同醫生講我家族有咁嚴重 ...

全完同意...連濕診都話怕遺傳 咁成世唔生都得啦 呢個男醫護

大宅

honeybid2 發表於 20-8-21 17:41
想遲啲生同唔生係兩回事。你男友要諗清楚。如果佢只係想「遲啲生」,咁建議你而家生。因為到你準備好好, ...

我都係咁諗

首頁

尾頁

跳至