自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mickeywinnie3 發表於 20-8-22 23:43
我停了三天,星期一看醫生吃番先!應該冇事卦

你食的是鎮定藥,不是血清。
建議你找專科醫生睇。
衹吃鎮定藥會好的,
治標不治本。

水晶宮

Fishqqma 發表於 20-8-22 23:54
建議你找專科醫生睇。
衹吃鎮定藥會好的,

明白!夠心理醫生可以嗎?
自由太多會令世人失去平衡

水晶宮

Fishqqma 發表於 20-8-22 23:54
建議你找專科醫生睇。
衹吃鎮定藥會好的,

很多謝你對我的關心!我真的有以上症狀
自由太多會令世人失去平衡

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Fishqqma 發表於 20-8-22 23:06
你發作時會點㗎?

唔同時期, 唔同地點有唔同反應.

綜合加埋大概有: 日日見暈, 去人多地多暈得快d, 呼吸急促, 心跳, 胸口唔舒服, 沖涼耐d 就暈同抖唔到氣咁, 早餐後一定暈到要攤幾個鐘至坐得番起身, 心悸, 好似有人鍊住我條頸咁, 晚飯後坐唔安要出花園/出街行, 夜晚失眠要通屋行, 坐3幾分鐘車就見暈心跳, 去到超巿見暈心跳又覺得好煩, 覺得自己會死, 諗野負面, 睇BK d 放負post 或者負面新聞同埋勞氣時就會見暈又心悸想嘔, 唔敢自己一個人出街等等.

最初我暈低過一次, 之後成日見暈同心跳, 驗到我唔夠個鐵要食鐵丸3月, 之後其他徵狀就發出黎.

珊瑚宮

bosch 發表於 20-8-23 06:54
唔同時期, 唔同地點有唔同反應.

綜合加埋大概有: 日日見暈, 去人多地多暈得快d, 呼吸急促, 心跳, 胸口唔 ...

你的反應好似驚恐症,
我病發又係會個人好倦,起唔到身,發沒發熱,手指麻木,呼吸急促,好似就死咁。
要食血清先幫到你,你嘗試同醫生講(可能要專科),血清食一斷時候,係有機會停藥的,呢個病好普通,衹要勇敢面對就可以克服到。

子爵府

回覆 lammmm16 的帖子

我十幾年前都覺得自己有驚恐症,但那年代沒人講這是病,我也沒有跟其他人提起。間中會突然好驚,驚到想暈,好彩沒真的暈。

這感覺慢慢消失了,一兩年前也試過突然想暈,深呼吸吃粒糖坐下來。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Fishqqma 發表於 20-8-23 08:06
你的反應好似驚恐症,
我病發又係會個人好倦,起唔到身,發沒發熱,手指麻木,呼吸急促,好似就死咁。
要 ...

多謝你分享同提點.

我呢邊睇醫生難, 睇專科仲難, 佢地都好少開葯, 乜都靠自己吽番好. 而家有疫情更加唔駛旨意見睇到醫生. 我而家好番好多, 最差果陣食過一粒藥, 但最後靠自己同幸運至好番d.

你而家係咪冇晒事? 你都要保重.

男爵府

找對的人 發表於 20-8-22 00:36
去見輔導員吧 傾下計 解開心結
佢幫你分析你嘅情緒 慢慢拆解
我覺得有用過淨係食藥

請問邊度可以搵到輔導員?

珊瑚宮

bosch 發表於 20-8-23 10:44
多謝你分享同提點.

我呢邊睇醫生難, 睇專科仲難, 佢地都好少開葯, 乜都靠自己吽番好. 而家有疫 ...

我重要睇E生,4年多前第一次白車入急症室話我感冒,返屋企之後係床到起唔到身,過左2日自己入私家做左D checking, 個醫生好勁話我應該係驚恐。食左一年血清可以停藥,上年因為社會運動,醫護罷工令我病發,再一次要食血清,但因為有第一次的經驗,每次病發已經懂得處理,E生教我要去面對,不要逃避。
病發時真的好可怕,好接近死亡。
你係外國睇專科咁困難,真的要靠自己。大家一同努力。加油。

大宅

ktang0 發表於 20-8-23 11:28
請問邊度可以搵到輔導員?

私家 朋友介紹的
有需要可pm我

用戶要求終止服務

回覆 mickeywinnie3 的帖子

冇去複診?

用戶要求終止服務

回覆 mmkk12 的帖子

JM介唔介意講多少少嗰陣時點樣停藥?係完全唔驚無暈所以醫生建議你停藥的嗎?兩年完全停藥好犀利

用戶要求終止服務

回覆 CheungKeeKee 的帖子

這感覺自然消失了 即係無啦啦自己好返?

用戶要求終止服務

啱啱去咗複診 雖然今個月都有一次頭暈同驚同麻痹 但醫生唔使我加藥 佢想我勇敢面對 做返自己情緒主導權 同埋叫我多啲運動或者拉筋 而家食緊半粒血清素 我諗都要食多一排 自己感覺唔可以斷住

男爵府

我已有幾年驚恐症,我覺得冇得斷尾

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我通常驚恐症發作呢十零分鐘就冇事㗎啦~琴晚唔知點解發作咗好耐~後尾食咗粒鎮靜劑~今日成日個心都翳住翳住咁好耐都冇試過

子爵府

回覆 lammmm16 的帖子

我猜是身體好了,自自然沒有了驚恐的感覺。也沒有特別理會,後來才知道那時候應該是驚恐症,可能不嚴重。

大宅

我家人佢都有焦慮症,都3年了,有Keep住食藥,但好多時收工返來都會覺得暈,後來我同事介紹左隻健康產品俾我食,家人又試埋,現在食左兩個多月覺得佢好轉左,精神左,起碼不會再有見暈心跳好快的情況,好神奇,會一路Keep住食

用戶要求終止服務

回覆 appleyuen 的帖子

突然發作?

珊瑚宮

appleyuen 發表於 20-8-24 19:11
我通常驚恐症發作呢十零分鐘就冇事㗎啦~琴晚唔知點解發作咗好耐~後尾食咗粒鎮靜劑~今日成日個心都翳住翳住 ...

一發作立即食藥,不要拖。

首頁
12345...7

尾頁

跳至