自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

平平常常 發表於 20-10-26 21:11
回覆 bik1229 的帖子

不用過份擔心,這是中醫學裡面的崩漏。我推測應該是因為你接近更年期,天癸衰竭,腎 ...

已經做哂婦科檢查,醫生話冇事冇生榴。

多謝你意見!感謝

珍珠宮

看你描述這期間的變化,是屬於更年期,身體過渡時期的普通現象,我看過同類醫案,是很平常的。身體底子比較足的人,過渡期就比較順利一些,底子比較不足的人就會容易出現甩漏,需要醫師扶助一把。
經血少是因為腎水貧乏;經期提前是因為陰陽失衡,陰偏虛,無法達到陰平陽密的穩定狀態。

珍珠宮

平平常常 發表於 20-10-26 21:26

看你描述這期間的變化,是屬於更年期,身體過渡時期的普通現象,我看過同類醫案,是 ...

唔該晒你

可能我底子差自己唔知,以前touchwood都算身體冇乜嘢。

我都係15 16再返去婦科follow up定睇中醫。

珍珠宮

檢查過無事就好!身體檢查就像守住龍門一樣,是以防萬一,以策萬全。
也可以先讓你安心。
任何不必要的恐懼和憂慮,對身體健康有害無益。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

有冇食燥熱野?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

醫生除左開荷爾蒙藥比你,無開止血藥嗎?我又係好似你咁樣,黎左2星期很少,之後越黎越多,有一日仲超級多,即刻去睇醫生,醫生話子宮內膜厚,開左荷爾蒙藥,一日食3次,食21日,仲開埋止血藥,食左一,兩日開始就止左血,琴日剛剛食完21日藥

珍珠宮

amych 發表於 20-10-26 21:41
醫生除左開荷爾蒙藥比你,無開止血藥嗎?我又係好似你咁樣,黎左2星期很少,之後越黎越多,有一日仲超級多 ...

因為我量唔多,所以冇開止血藥。

珍珠宮

selinako^^ 發表於 20-10-26 21:36
有冇食燥熱野?

有間中偷食吓朱古力

珍珠宮

bik1229 發表於 20-10-26 21:32
唔該晒你

可能我底子差自己唔知,以前touchwood都算身體冇乜嘢。

我記得我以前生物老師的一番話,說沒有必要就不要碰荷爾蒙,否則很麻煩。當時她四十幾歲,好像是一時感言,對著我們一班學生說的。

我看過一位美國華人傳統中醫師的一些醫案(他治癒過不少癌症,患者有華洋都有,也有被西醫放棄說是無法醫治的人)。其中有一位患者白人女性,她五十四五歲患了癌症,而過去吃的西藥主要就是停經之後長期吃西醫開給她的荷爾蒙藥。

所以,我心裡特別留意荷爾蒙藥的致癌風險。如非必要,最好不要碰。

我是相信中醫學的。但是,在香港找中醫師治療的風險也不低,水平差異很大,遇到差的醫師,可以誤治、把原本問題弄得更糟糕。我早幾年就因為找中醫師治療,被當白老鼠的時候身體越治越難受,擔心自己會被治死,所以才自學中醫的。這兩年身體基本有甚麼問題都是自己給自己開藥方解決。我以前在香港看過的中醫師,沒有一個是我滿意的。

如果你已經知道有料可靠的中醫師,那就值得去看中醫。按照我的標準,一位中醫師如果可以治癒流感就符合基本要求,可以去試試。

男爵府

bik1229 發表於 20-10-26 14:15
話說呢兩年開始更年期,M由原本準時30日變到20-22日。

今年更亂,試過兩個月冇來,然後來返,就隔20日又來 ...

我試過一行出街好似爆水管咁,不停流不停流,即刻九秒九跑返屋企,入門口條路都有血,嚇死自己,返到屋企流左好多之後才慢慢停,著左兩條月經褲才敢出去睇中醫,食左四劑藥就改善左。上個月就日日少少咁流血,足足一個月,又係去搵中醫幫手,又係四劑中藥好番。更年期加有肌瘤真係煩到嘔。

wcpcelia    發表於 20-10-28 09:17

公爵府

bik1229 發表於 20-10-26 20:01
你而家冇事嘛?

祝你身體健康
謝謝妳,
已做了手術切除,
但照ct, 盤腔又有D異常,
Keep check 住.

bik1229    發表於 20-10-27 08:49

珍珠宮

平平常常 發表於 20-10-26 22:57
我記得我以前生物老師的一番話,說沒有必要就不要碰荷爾蒙,否則很麻煩。當時她四十幾歲,好像是一時感言 ...

好多謝你的寶貴意見。在我六神無主時,幫到我好多。

感謝

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

会否考虑看多一个医生,聽多少少意见?

事由,我一向M準時量正常,近月量變少但準時,以為年纪大更年期,受情绪或其他因素影响。7月後期M完,隔个多月9月中再M,但持续二十多天。去睇医生,發現子宫内膜厚,要入院照內窺鏡,需刮宮,化验是良性。之後要食荷爾蒙藥三个月及要覆診跟進。

医生説一般可食藥控制,但我家族有婦科ca, 所以建议我入院check及化验。

bik1229    發表於 20-10-27 08:48

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bik1229 發表於 20-10-26 22:29
有間中偷食吓朱古力

我聽人講燥熱野都唔食得

翡翠宮

平平常常 發表於 20-10-26 22:57
我記得我以前生物老師的一番話,說沒有必要就不要碰荷爾蒙,否則很麻煩。當時她四十幾歲,好像是一時感言 ...

荷爾蒙藥我都幾抗拒,朋友有同我講荷爾蒙可致癌唔好食咁多

子爵府

回覆樓主:

珍珠宮

吉蒂0603 發表於 20-10-27 13:25
前年年尾開始亂,廿日就嚟一次,兩日貨仔,前後日子流啡。又試過幾個月唔嚟,一嚟就血崩,月經褲加打孖條夜 ...

老朋友

咁你家收咗未? 有冇開藥比你止血? 有冇睇中醫? SORRY好多問題

我亞媽說更年期拖得耐好麻煩,我姨媽拖到五十幾歲,成日睇醫生。而我媽就早收經,三幾個月收經,冇拖冇唔妥,樣也冇變老。

其實我想快少少,因為外表係同家族基因多過係因為遲收經。

珍珠宮

吉蒂0603 發表於 20-10-27 13:25
前年年尾開始亂,廿日就嚟一次,兩日貨仔,前後日子流啡。又試過幾個月唔嚟,一嚟就血崩,月經褲加打孖條夜 ...

你要等到出年年頭
夠12月無來就是收經
阿姨隔9個月來最後一次
再等一年無來確認收工

子爵府

bik1229 發表於 20-10-27 15:00
老朋友

咁你家收咗未? 有冇開藥比你止血? 有冇睇中醫? SORRY好多問題

首頁

尾頁

跳至