懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

舊年8週幾無咗心跳,做咗刮宮,調理完今年有咗,依家29週幾。記得初初產檢都好驚,驚醫生照完又話無咗心跳,每次都好不安,直至過咗12週先安心啲。。。期間我都有見紅,要食小白球,打咗6枝安胎針,每胎反應都唔同,今次一開始都無嘔,係去到11週嘔咗一個星期就無事

每胎都唔同,放鬆心情,如果好擔心就勤啲產檢,見下寶寶,聽下心跳,時間好快過,祝福你同寶寶順順利利。

複式洋房

上年6月產檢,當時11w,發現原來8w已經冇再大過,但完全冇任何唔舒服,去左醫院塞藥,再睇中醫調理,11月再中左,BB依家2個幾月大喇,今次懷孕期間都冇咩特別,陀得幾舒服

別墅

Why22 發表於 20-11-4 13:07
好擔心 半年前曾經9W發現空心胎引產後而家再有BB 好擔心情況又一樣

我舊年9月,9wk空心胎,同年11月再有,bb已經4個月啦!
每次都唔同架,唔好擔心,擔心仲會有影響,成個孕期咁長仲有好多野要經歷,加油媽媽

男爵府

放鬆心情啦,每次都獨立的,多d休息,祝福你!

複式洋房

回覆 OCL_bbbbb 的帖子

請問你係邊度打安胎針?醫生開左安胎藥我食咋,我覺得好似唔夠,我小產過兩次啦,依家啱有左,日日肚痛腰痛,好擔心。

大宅

koizaki 發表於 20-11-4 21:36
我上個月都突然流啡流血,真係嚇到喊左出嚟,果日仲要公眾假期又搵唔到產檢醫生,唯有沖去仁安急症,好彩 ...

我有呀,唔係坐就係瞓
我6weeks時流血我驚到即刻飛去私家醫院,啲醫生姑娘都無反應好冷漠,但我覺得我做得啱囉,唔去點知流到幾時㗎

複式洋房

回覆 AUTUMU 的帖子

我喺私家睇,因為見紅,好彩量唔多。。。第一次喺診所打一枝。過咗兩個星期又見紅,醫生叫我喺診所打一枝,再開5枝俾我返屋企打。。。我老公即學即上手 (其實應該係打Pat Pat所以無咁痛)
我唔知關唔關上年經驗事,不過我個私家醫生幾好,24週幾無啦啦肚痛,好彩佢有幫我照子宮頸,發現唔夠1cm...即刻開抗宮縮藥,又寫紙叫我去公立,如果無及時發現,可能已經超早產。。。如果你有需要,我可pm,不過當然唔同媽媽唔同做法,你有興趣可以問下

男爵府

Owlowl2323 發表於 20-11-5 16:42
我有呀,唔係坐就係瞓
我6weeks時流血我驚到即刻飛去私家醫院,啲醫生姑娘都無反應好冷漠,但我覺得我做得 ...

啲醫生姑娘見得太多喇,同埋週數唔大,佢地都唔會好緊張。自己警覺啲起碼安心啲。

別墅

Why22 發表於 20-11-4 14:26
係會諗..點解啲媽媽會有孕吐反應 但我一啲都無 只是可能胸部脹同埋無乜胃口 所以驚囉(emoji)
...

唔好咁擔心啦,個個人嘅反應都唔同,我之前都係一早入咗群組,見到個個媽媽都話自己嘔到七彩,而我都係一啲反應都冇。只係少少攰。胸脹都成三個月先有,頭三個月真係同冇BB一樣。我永遠都懷疑緊自己係咪真係有左。有時睇得太多,比較得太多自己會好驚,我依家有咗24週。
都係一次都冇嘔過,可能只係BB好錫你唔想你辛苦

複式洋房

有呀,我不幸7月小產,很快lucky又有咗,而家11w. 今次害喜得好厲害,又頭痛又嘔又肚脹,對嗅覺味覺變晒。好怕聞到煲飯味,日日煮飯好辛苦,有時會衝去嘔。

男爵府

OCL_bbbbb 發表於 20-11-5 17:14
回覆 AUTUMU 的帖子

我喺私家睇,因為見紅,好彩量唔多。。。第一次喺診所打一枝。過咗兩個星期又見紅,醫 ...

想問問睇邊個醫生

複式洋房

回覆 joycewai 的帖子

PM

洋房

回覆樓主:

18年10月試過10周左右自動流掉~
跟住19年4月尾開始睇中醫,6月就有咗,我懷孕期間完全冇作嘔反胃嘅感覺,今年成功卸貨, BB而家8個月大。
所以你放心啦,每個人懷孕症狀都唔同,最緊要保持心境開朗,開開心心陀BB。

大宅

LilMsMummy 發表於 20-11-6 02:24
有呀,我不幸7月小產,很快lucky又有咗,而家11w. 今次害喜得好厲害,又頭痛又嘔又肚脹,對嗅覺味覺變晒。 ...

想問,小產完第一次M來之後便再有左嗎? 我9月藥流後剛第一次來M了,E生之前說M來了便可以再試

複式洋房

Fanny1129fanny 發表於 20-11-6 13:03
18年10月試過10周左右自動流掉~
跟住19年4月尾開始睇中醫,6月就有咗,我懷孕期間完全冇作嘔反胃嘅感覺, ...

收到 我都唔諗喇 感受到BB好似知道我擔心咁(emoji)大家都加油❤️

複式洋房

回覆 siubibu 的帖子

是啊,流產後來了一次M就幸好有咗。我醫生話其實未嚟M前都可以有,但有返M後中獎就會易計算expected due date囉。加油呀!

大宅

LilMsMummy 發表於 20-11-7 02:02

是啊,流產後來了一次M就幸好有咗。我醫生話其實未嚟M前都可以有,但有返M後中獎就會 ...

甘真系好快啊! 之前以為要先休養返幾個月

大宅

剛結婚就有左,最後5wk 小產左,之後疊埋心水去玩同調理身體,兩年後先再計劃,大仔依家4歲,妹妹下個月出世

複式洋房

LilMsMummy 發表於 20-11-7 02:02

是啊,流產後來了一次M就幸好有咗。我醫生話其實未嚟M前都可以有,但有返M後中獎就會 ...

你再有左既感覺係點啊?

大宅

試過兩次,一次11周停咗,一次6周
之後bingo 好緊張,話唔驚就假,每過一星期都唔敢放鬆,去到36 37 周胎動少咗又緊張過....終於捱到卸貨,阿b 出世啦,跟住又擔心佢健康......所以真係唔同時期有唔同嘅擔心...大家加油

首頁

尾頁

跳至