夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

moon7632 發表於 20-11-28 01:06
我問過台灣人,他們沒有這文化,跟我們一樣,相愛會跟家人付出的,不會只說錢的

問題就來,老婆有家人嗎 ...

我感覺上佢想離婚多個要錢

大宅

PazuSheeta_FB 發表於 20-11-28 01:33
有計劃到生BB都係一齊所以一定係我嘅

你肯定係你就ok啦!但都要奉勸你一句,千萬唔好賣樓

大宅

有句名言:男人有錢係用來俾女人睇的。如果佢不斷要,有一日你啲錢過晒俾佢佢采你都傻。相反只係俾佢知你有,以及將來會有更有多,不斷給她希望,要求佢付出,你才給她少少。愛講求的是對等關係,對等付出,勢均力敵的愛,這樣才能歷久常新。如果不平衡只是消耗對方的愛,最後會變成單方面的主次關係,一方成為了另一方的附屬品。

珍珠宮

bedwinfi 發表於 20-11-29 21:14
有句名言:男人有錢係用來俾女人睇的。如果佢不斷要,有一日你啲錢過晒俾佢佢采你都傻。相反只係俾佢知你有 ...
我雖然係女人,但都覺得呢種哲理有它的實用性存在。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

複式洋房

bedwinfi 發表於 20-11-29 21:14
有句名言:男人有錢係用來俾女人睇的。如果佢不斷要,有一日你啲錢過晒俾佢佢采你都傻。相反只係俾佢知你有 ...

其實最初我都係咁諗,諗住儲多啲錢然後投資我都同佢講過比幾年時間我儲錢就可以去台灣。但係到咗BB出世之後佢完全改變而家,全部都係講我唔好所以要離婚而家我同佢零溝通,諗緊辦法

複式洋房

858D 發表於 20-11-30 01:22
我雖然係女人,但都覺得呢種哲理有它的實用性存在。

最慘係我唔知佢係比下馬威我,定係好認真咁話要離婚。佢之前發脾氣嘅時候都係好認真咁話但係時間冇咁長。今次橫跨幾個月同埋講啲嘢好難聽真係一聽到已經眼淚都流埋。問候佢又話我講廢話講垃圾,寫咗道歉信都話我寫啲垃圾俾佢,真係好傷心

大宅

PazuSheeta_FB 發表於 20-11-30 07:14
其實最初我都係咁諗,諗住儲多啲錢然後投資我都同佢講過比幾年時間我儲錢就可以去台灣。但係到咗BB出世之 ...

越卑躬屈膝只令人越睇你唔起。愛有好多種,例如小孩學行時跌倒哭,有人會抱起來呵護,有人會拉住來行,有人會讓孩子自行摸索,有人會鬧伴侶不會教,每個行為背後都有原因支持,而導致的結果也會不同。你老婆離你而去的原因你有找過嗎,是對你太多失望,是你的父母對人不好,文化差異太大?你們過去的回憶點滴你有收集起來嗎?生孩子會為你們帶來新的挑戰和壓力你有計劃如何排解嗎?也許你要先行動證明了以上一切,這才是安全感來源,這才能讓女人原意跟你,而不單單只是錢的問題。

複式洋房

回覆 bedwinfi 的帖子

1)她不喜歡我媽媽,
有一天,她在我家吃晚飯,我媽媽扔筷子在桌子上(我認為無意),
她認為我媽媽不禮貌, 恨她,2)我給了她每月7000,所有的費用和家抵押貸款由我支付,但她責怪我太少,想採取一半,3)她責怪我不申請臺灣更早,但臺灣 香港辦公室關閉, 我很沮喪。兩周前,我轉移500,000給她,希望她會高興,但她責怪我后,其他的事情,並說錢為嬰兒,。今天她把離婚表寄給我。真想哭。我知道她獨自照顧嬰兒是很難的。她不願意給臺灣身份證複印件,現在我不能申請去臺灣了。真的不知道該怎麼辦

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

PazuSheeta_FB 發表於 20-11-30 07:17
最慘係我唔知佢係比下馬威我,定係好認真咁話要離婚。佢之前發脾氣嘅時候都係好認真咁話但係時間冇咁長。 ...

咁你老婆真係好絶喎

複式洋房

回覆 CatgirlBB 的帖子

在台灣唔係香港。 所有其他使費單獨支付

禁止訪問

複式洋房

7000供她使用嘅,所有使費都係我付嘅

複式洋房

而家需要出售公寓和轉移剩餘錢哇

禁止訪問

大宅

樓主不如將層樓轉名比老婆或個仔, 叫老婆返香港簽名辦手續? 咁你仲可以見吓老婆, 希望你老婆可原諒你.而家啲樓今日賣咗8百萬, 明天就可能要9百萬才可買得返!
不如放層樓來收租, 每個月可供養她們母子最少過萬港元啦, 在台灣的話應該好好洗.

你話自己好愛老婆但係有無行動支持? 怎可能因為自己勤力揾錢就等於愛佢? 香港大部分人都勤力揾錢啦, 唔通個個都係為咗"愛老婆"? 你老婆想離婚都係有道理!

複式洋房

CatgirlBB 發表於 20-11-30 11:18
竟然反對比錢老婆?
十分懷疑回PO 既人根本唔係女人
50萬好多?

我老竇啱啱試做咗玩盆骨手術洗咗好多錢但係佢問都冇問

男爵府

回覆樓主:

佢都寄離婚信件比你唔似講講下嚇你,你都係有心理準備

複式洋房

Yee_ng 發表於 20-12-2 13:21
佢都寄離婚信件比你唔似講講下嚇你,你都係有心理準備

所以好難明白究竟女人乜諗乜嘢,究竟咩情況之下先有機會要仔唔要公

首頁

尾頁

跳至