自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

我仔中三,工人姐姐今年過完年就完約回鄕照顧老父,佢跟左我地14年,睇住阿仔出世,工作不過不失,都叫快手快腳;工人姐姐話佢啲朋友問我地會吾再請,好想過黎做,我都話阿仔大要學習家務獨立,吾再請。

珍珠宮

angel503 發表於 20-11-30 07:51
請問鐘點貴嗎?

我經agent請,$80一個鐘

侯爵府

有能力當然用,執頭執尾都好呀。

公爵府

dyl 發表於 20-11-29 13:47
大家子女升中一後仲用唔用工人姐姐? 如吾用, 小朋友放假點安排?

中二開始吾洗請。

別墅

牛年勳章

升中一可以學下點照顧自己啦
佢放假咪pack 定野俾佢,叫佢自己加熱

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

PandaVV 發表於 20-11-29 15:15
把犯法的條例不計算. 孩子也是一個家庭成員, 要他們(她們)分擔家務也是成長的一部份. 如果用考DSE 來作藉 ...

是!我老公嗰邊,佢呀嫂兩個仔女由初小開始已不用做家務,話要等佢哋專心做功課溫習。宜家一個高中,一個year 2,但成個生活白痴咁。電水煲無哂水唔識點加水煲。衫都唔識晾,係唔識點掛好件衫嗰隻。間房垃圾崗咁。個呀媽以前唔教,宜家成日嘈兩個仔女乜都唔識做。自作孽!

侯爵府

牛年勳章

小朋友仲細,但相信佢大咗我都會繼續用,唔想自己跟返晒所有家務

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我個姐姐舊年走。 我兩個仔女都大(不過都係唔做家務), 所以無再請。 屋企無人執(門面果種), 無飯食。 係有d唔方便,不過相對要教一個新工人,咁我寜願忍下。 我周末先執屋、 清潔。

水晶宮

大家子女升中一後仲用唔用工人姐姐? 如吾用, 小朋友放假點安排?

慣咗用,會用到姐姐自己唔做。。。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我計到岩岩好阿仔讀完中三去英國留學,姐姐做滿4年就唔再請工人,不過姐姐早左一年無做,我唔想為左一年又請工人,所以阿仔讀中三果一年系完全無用工人,仔放學就放狗散步同煲飯,去街市買菜,其實簡單勝任,我老公放工返黎煮,我負責洗碗,間中出街食,其實吸塵拖地/洗衫唔使自己做,唔用工人完全無咩影響。

侯爵府

回覆樓主:

應用到完約唔用了,到時囡中四了,因我呢份工好他條,工作地點近屋企,我太多時間,無所事事,自己做返,唔洗多個外人係家。

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

debby1328 發表於 20-11-30 08:04
我仔中三,工人姐姐今年過完年就完約回鄕照顧老父,佢跟左我地14年,睇住阿仔出世,工作不過不失,都叫快手 ...
same, 仔中三後就冇請,喺時候要俾佢負責番一D小家務,要佢對屋企有責任感,冇可能一世用工人,大爺咁,當然事先要同佢講清楚,亦會請鐘點幫吓自己

大宅

回覆樓主:

我細個小六,阿哥中一,兩人係每日輪流負責放學買送煮飯同飯後洗碗。我覺得其實中一已好大個,可以試下唔使請工人。不過,大前提要個小朋友已懂事,因為見唔少中學生重好似小小小朋友咁不能照顧自己。

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

jumphigh 發表於 20-11-30 08:01

同意 唔做家務嘅孩子唔代表就用哂所有時间去 ...
咪係,有工人用只會養懶佢,佢多出嚟嘅時間只會玩手機,邊會用嚟溫書咁神心

大宅

回覆樓主:

記得中學時有位同學佢父母長期係大陸工作,所以得佢同細佬兩個自己生活,果時佢都係初中,但已照顧得細佬好好,生活技能,解難能力亦強,我覺得佢超勁...相反我老公,奶奶照顧得太好,結左婚先發現佢好多小事都唔識,下下搵我,呢樣野令我成日記住個仔要窮養

子爵府

minniemouse131 發表於 20-11-30 11:44
咪係,有工人用只會養懶佢,佢多出嚟嘅時間只會玩手機,邊會用嚟溫書咁神心
...

同意!有幾多個學生真係要將D時間去做家務,而讀唔到書,咁十幾年前的狀元咪一定要有姐姐跟住
再者,Lee班港孩第日長大了,帶埋工人姐姐嫁出去,好似以前的大小姐咁,帶住妹仔嫁

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我都糾結緊仲請唔請, 我一個F4, 一個F1. 其實唔請也可.
但我要返工, 需要有人煮飯洗衫同清潔, 所以如我仍然要返工都仍然要請.

首頁

尾頁

跳至