自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Carmen_Fok 發表於 20-12-16 12:23
我幾日前買完iherb,隔一日就比人盜用左(收到兩條sms),打電話去獅子銀行處理,點知客服答已有兩單過數 ...

點解同一商店兩次要一次性密碼而另外兩次唔要?

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

網購我用debit card, 用幾多錢就入幾多, 安全d,
不過無得賺信用咭積分

珍珠宮

回覆樓主:

中午新聞話剛拉咗1個人,周圍喺信箱偷銀行信,可能有關

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

耕田妺 發表於 20-12-16 14:34
中午新聞話剛拉咗1個人,周圍喺信箱偷銀行信,可能有關

警方拘49歲男子 涉盜取住宅信箱內信用卡信件

警方拘捕一名49歲男子,涉嫌盜取住宅信箱的信用卡信件犯案。警方早前接獲逾十宗舉報,指事主在沒有遺失信用卡下,信用卡戶口被透支。經調查後發現有人在不同住宅偷取信箱中銀行發出新信用卡,及信用卡預設密碼信件。警方其後鎖定一名男子,昨日在櫃員機拘捕他,涉嫌盜竊和偽造罪,不排除再有人被捕。

http://news.tvb.com/local/5fd9961c335d19dc181350ac/%E8%AD%A6%E6%96%B9%E6%8B%9849%E6%AD%B2%E7%94%B7%E5%AD%90-%E6%B6%89%E7%9B%9C%E5%8F%96%E4%BD%8F%E5%AE%85%E4%BF%A1%E7%AE%B1%E5%85%A7%E4%BF%A1%E7%94%A8%E5%8D%A1%E4%BF%A1%E4%BB%B6

大宅

畀面勳章

無話可說 發表於 20-12-16 12:31
iherb唔使一次性密碼喎,不過我無買成年唔知而家有無改!我自己習慣日日check信用卡限額,網購會有短信通 ...

Iherb係我買野輸入資料比人盜左,之後四單盜用交易就係另一網站,但兩單有一次性密碼兩單冇
但Iherb咁容易比人盜資料,好危險
我已經冇save信用卡資料

大宅

畀面勳章

wtcys 發表於 20-12-16 13:45
點解同一商店兩次要一次性密碼而另外兩次唔要?

獅子銀行話,係睇果間商戶交易時,有冇觸發到要一次性密碼
我被盜四單都同一銀碼

侯爵府

回覆樓主:

甘用邊間銀行會比較安全呀?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

象牙宮

yan12345678 發表於 20-12-16 13:35
你係佢到app登記信用卡資料,然後買嘢,佢自然會幫你傳過去銀行嗰度,然後銀行會發一次性密碼你囉
...

我重裝apps先,我次次都就咁比錢,不過都成年無用過

象牙宮

Carmen_Fok 發表於 20-12-16 14:49
Iherb係我買野輸入資料比人盜左,之後四單盜用交易就係另一網站,但兩單有一次性密碼兩單冇
但Iherb咁容易 ...

iherb有斷時間話比人爆得好勁,之後我無再買了,好多野都無貨

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

無話可說 發表於 20-12-16 10:54
最好分開啦…明知易過數就用第2d虛擬卡,正式信用卡出街先用!hktv果d就咁篤2野就過到錢,我用虛擬卡咋!反 ...

虚擬卡安全過實卡?係操作唔同?定銀行安全認證唔同?

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

無話可說 發表於 20-12-16 10:54
最好分開啦…明知易過數就用第2d虛擬卡,正式信用卡出街先用!hktv果d就咁篤2野就過到錢,我用虛擬卡咋!反 ...

我、身邊人都無虚擬卡,揾日去了解吓先, thx.

象牙宮

ificould 發表於 20-12-16 17:19
虚擬卡安全過實卡?係操作唔同?定銀行安全認證唔同?

虛擬卡要入左錢先用得,安全好多

侯爵府

無話可說 發表於 20-12-16 17:48

咦? 咁佢同debit card好相似

琥珀宮

無話可說 發表於 20-12-16 17:48

咁跟是否虛擬無關。
應該係話debit 卡(不是credit 卡) 要入左錢先用得

首頁

尾頁

跳至