心聲留言

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆 doublehappygirl 的帖子

若果真係要買樓, 就要婚前置業,唔好婚後先至買, 仲要指落你個人名下。最後都 勸樓主三思, 我都覺得佢嫁唔過。

公爵府

回覆 阿呠呠 的帖子

如果要比鼓勵既, 我就鼓勵你墊高枕頭諗清楚, 睇真D你男朋友係咪真係咁好.你地只係識左無幾耐, 佢有咩咁好, 令你認定對方係終身伴侶? 熱戀期係盲目既, 睇到好就睇唔到唔好.

淨係四十幾歲人仲係月月清呢樣就已經唔好, 儲到錢見到心頭好就一次洗左筆錢亦唔係咁好.
佢話同你一齊供樓係咪真都唔肯定, 對日後滿腦子計劃, 似大隻廣多D.
婚後你既擔子會更重, 做咩要攞苦嚟辛? 到时只會怨自己笨, 咁單純相信人入局.

cathngai    發表於 21-6-22 07:42

子爵府

阿呠呠 發表於 20-12-22 17:26
回覆 spikenard 的帖子

大家既居住環境都唔容許同家人住(太迫),所以結左婚就一係租樓,一係買樓,你都講得岩 ...

你男友20幾至40幾做過D 咩黎? 40幾先結婚連首期都要女友出, 你小心中伏.

佢似倒轉頭玩到咁上下, 又無錢, 搵個女仔嫁左比佢照顧算, 你急過佢, 第日咩都係你出你做晒都似....., 仲要湊埋佢...., 現在已經累, 之後點算....

佢的能力能不能反先過你? 如果機會不大, 你會好辛苦, 不過實際情況, 實在互相有幾愛你才知, 但沒有一些實實在在的事例, 對你付出, 實在的承擔和保障, 就考驗不夠了.

甜言蜜誥好易, 埋單負責兼保持甜蜜唔係人人都可以做得到.

cathngai    發表於 21-6-24 23:02

大宅

樓主結咗婚喇?
真係旁觀者清

男爵府

結婚係一輩子,真係要想清楚呀

大宅

BK Milk勳章

阿呠呠 發表於 20-12-22 17:28
回覆 Nancy20090615 的帖子

佢搵$唔係多,同埋男人都總係有D燒$既興趣,佢有時儲到筆$又會身痕ONE OFF咁買左 ...

容我直接咁講句,我係你我唔結喇!
40幾歲人,都成熟啦,仲月月清?太唔識諗喇,唔係為左買野比你月月清喎,係為自己買野~

我完全諗唔明,結果為左同佢結婚,你比晒結婚既洗費,你出錢比首期,佢同你一齊供又點?睇唔到佢有咩付出過呀!
點解你會覺得佢對你好好?除左無錢???唔係呀,佢係冇責任心呀,
你未結婚個心都好累,你結咗婚仲累呀!
仲有,最好笑係生仔都係為佢,為屋企人,咁,你所謂對你好好既未婚夫其實付出過咩?
唔好為要結婚而結婚呀,一定後悔

大宅

阿呠呠 發表於 20-12-22 17:24
回覆 speakertopic 的帖子

首期都係我俾,遲D供樓就大家一齊供

你都好本事,而家首期唔洗100都80,90萬,不過好擔心之後都會係你自己供

男爵府

樓主 , 你宜家情況點 ?

男爵府

阿呠呠 發表於 20-12-17 15:00
我男朋友其實好好,除左唔夠有錢,大家亦都冇父幹要靠自己努力,不過佢腦海有好多對將來既計劃
我同我男朋友識 ...

你正是我當年的寫照,嫁唔過。如當年我識上呢度傾,一定唔會嫁。結婚前也懶懶閒,婚後情況更差。

大宅

阿呠呠 發表於 20-12-17 15:00
我男朋友其實好好,除左唔夠有錢,大家亦都冇父幹要靠自己努力,不過佢腦海有好多對將來既計劃
我同我男朋友識 ...

樓主結咗婚未?如果樓主只係30頭,咁再三思量下嫁唔嫁俾佢啦;如果樓主已經30中後,咁男朋友又好好的話,嫁俾佢,起碼都唔好生小朋友啦!

首頁

尾頁

跳至