自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

adaho123456 發表於 20-12-22 15:26
網上考不如唔好考,個個台底有本書,我女有個朋友,名校,佢都話個個都出,你正直唔出變低分,你估老師會唔 ...

我女學校D同學就係咁,有D仲send 比補習老師做,有D寫哂貓紙,唔通我又教個女出埋一份咩,好唔公平

男爵府

2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

初小,仲要限15分鐘上pdf, 唉。。。。。。。

珍珠宮

tung0409 發表於 20-12-22 15:21
今日收到通知原本放完聖誕假1月4日考試, 改18號考, 到時都係冇得面授就改2月22日考, 2月都考唔到就取消考試 ...

好欣賞呢間學校,等家長心裏面無咁徬徨。

子爵府

adaho123456 發表於 20-12-22 15:26
網上考不如唔好考,個個台底有本書,我女有個朋友,名校,佢都話個個都出,你正直唔出變低分,你估老師會唔 ...

其實比你開書考又點話,只要份卷係思考題,開書都無用,pen down 後馬上對鏡頭影份卷作實,再submit 咪得。
老師要花心機出卷,同學亦要誠實為自己(你估老師儍的嗎?平時你咩料,佢心中有數啦)。不過我覺得zoom 考試只適合中學生,起碼死機,斷線都知點做!小學生就真係唔知點做。

珍珠宮

pbxmas25 發表於 20-12-22 11:58
仔學校決定zoom exam,其實真係上面授時間好短,自己又要返工,小朋友真係唔知攪唔攪到 ...
ZOOM EXAM要SET兩個CAM, 好煩架喎!! 如果係細既話, 可以申請返學校考架, 你可以問下學校

男爵府

Ftmagic 發表於 20-12-22 15:34
呢啲好似系人格问题
人人去偷嘢唔代表你都要去偷嘢
咁唔偷咪好蠢?

認同,其實老師都估到會有人出貓,點解會知?因為老師出左一條tricky問題,一直無教過,而且係小四,小五先會教,但果份卷都一樣有人滿分。
我老公話,又唔排名次,hea住溫啦!但,我點都要小朋友出力溫,個人誠信比攞幾多分重要得多!

侯爵府

畀面勳章

missshasha 發表於 20-12-22 15:35
我女學校D同學就係咁,有D仲send 比補習老師做,有D寫哂貓紙,唔通我又教個女出埋一份咩,好唔公平
...

我女高中都係zoom exam,真實聽到有補習老師幫手出貓,我當然叫呀女唔好咁做,呀女亦唔敢做,係唔公平 但我同呀女講要對自己負責,是否要高分?最緊要品格,比妳過到呢關又如何,將來怎辦

禁止訪問

男爵府

2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

但學校堅持要zoom

複式洋房

邊間學校咁衰要 zoom exam?
開名啦
有無通告之類?

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如學校堅持要用 Zoom 考試, 我會向學校申請比小朋友回校考

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

網考試已經越來越多,就算 open bk 都有難度,一樣要思考,當然亦要睇學校點安排啦!
我大仔大學全部都係網上考,绝對唔易,细仔中學都有用 zoom quiz ./ 作文等等。

男爵府

如果誠信重要過分數,咁咪跟住做law

今次因zoom可以出貓攞到高分,咁下次呢?我成日覺得呢啲幫得一次幫唔到一世

細細個已經凡事都走精面,以後大個會唔會老實做人?好睇家長點教

子爵府

PW530 發表於 20-12-22 17:21

我女高中都係zoom exam,真實聽到有補習老師幫手出貓,我當 ...

我女今年要選科,真怕出貓人選到科,我女戇居居選不到

子爵府

在呢個長達成年疫情期其實學校肯用zoom 上堂,用zoom 考試,學校老師已做多好多野,雖然效果未必好似預期,但好過無。線上上堂已經係大勢所趨

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

missshasha 發表於 20-12-22 15:35
...
我都係咁同呀女講,佢哋依家出貓第時DSE點出貓,呃人一時唔可以呃好耐

複式洋房

之前小六可回校考試
DSE生亦順利完成
點解會有學校要學生zoom exam
開名講吓邊間學校啦
唔好個個都我個仔間中學,我個女間大學得唔得呀
講d又唔講d 不如唔好講啦

子爵府

我覺得zoom考試唔公平,實有人會出貓。

珍珠宮

好媽媽勳章

tung0409 發表於 20-12-22 15:21
今日收到通知原本放完聖誕假1月4日考試, 改18號考, 到時都係冇得面授就改2月22日考, 2月都考唔到就取消考試 ...

你間中學的安排很合理,講得清楚明白,希望其他中學可以效法。

侯爵府

jaycee_mami 發表於 20-12-22 19:50
你間中學的安排很合理,講得清楚明白,希望其他中學可以效法。

是,感恩學校一早講清講楚有清晰的指示

首頁
12345...6

尾頁

跳至