懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

uckukuku 發表於 21-1-7 12:06
講啦,好傷心,但佢可以照顧你的話梗係講,幫唔到手仲好煩嗰種人就唸唸
...

我媽應該可以教我咩食得唔食得掛
我對食物寒,燥,平 一竅不通

珍珠宮

NemoDory 發表於 21-1-7 12:07
唔知可以講咩
記得要坐小月
叫你老公買定野俾你食

太快了,我都唔知可以講咩。只係好難受,好難接受,但都要接受
我老公其實好期待呢個寶寶,佢比我更期待,更開心,已經唸佐好多個名,睇定好多bb嘢,日日都講BB,之後帶BB去踢波等等

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-7 12:14
我老公其實好期待呢個寶寶,佢比我更期待, ...
bb 佢為你地諗
佢知自己唔健康
出世後會為你地帶麻煩
要用好多時間照顧佢
所以佢早早離開
希望你休息好身體
佢亦預備好之後會再搵返你呀

複式洋房

回覆 uckukuku 的帖子

我明呀!不過打算30W先買,我已經高齡,只能盡量萬事小心,因為錯過咗就唔知會唔會再有機會。呢幾個星期開始有胎動,起碼都知道 BB 仲係生存緊,之前產檢與產檢之間真係好驚會胎停。老人家話BB床太早開出嚟會早產,所以打算學朋友訂定35W先送貨。衫仔、奶樽陪月話36W會嚟幫我洗,所以暫時都係唔急。
由知道有咗嚟到今日22W,一切都唔易,政府驗唐氏話高危,建議抽絨毛,果個星期等私家 Nifty 報告出,真係煎熬到不得了。最後 Nifty 冇事,返政府照結構話個BB個心臟有問題,又話懷疑唐氏,叫抽羊水,又一大嚇,出去再搵個教授級照完,話係有問題,但唔會影響健康,只係BB老咗血管發大先可能會有問題,然後再去養和搵陳醫生照多一次,答案相同。我決定唔會再返公立產檢,浪費半日時間仲要嚇餐飽。

水晶宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-7 12:14
我老公其實好期待呢個寶寶,佢比我更期待, ...

照都未照就諗咁多嘢....

珍珠宮

Nbs 發表於 21-1-7 12:28

係啊 我一路都有同佢講 要過好多關
佢覺得BB一定健健康康的
唉 我地都充滿期待

別墅

兩年前我都係第一胎空心胎小產,果陣時喊足幾日,奶奶仲要叫我唔好喊,話唔知嘅人以為邊個恰你我娘家又唔係香港,香港又冇咩朋友,真係好難過好辛苦~好在仲有一兩個同事朋友知道我小產,煮咗啲排惡露嘅野食俾我,煲啲雞湯俾我..之後老公見我好唔開心就叫我返馬來西亞同屋企人聚下開心下,我媽咪又幫我補下身,幾個月之後bb又再返黎搵我啦所以小產後好好補身,身體補好,bb就會再返黎的~加油

男爵府

Nbs 發表於 21-1-7 12:28

第一次bingo總是興奮
由其係計劃之內

侯爵府

Nbs 發表於 21-1-7 09:57
同意樓上
個人經驗
起碼過3 個月過埋唐氏無嘢我先會開始諗嘢plan 嘢/同人講/有開心感覺。
我都係過來人
過左結構先夠膽同人講
我一直唔敢去買bb野
到8個月先去買
驚有咩3長2短望住成屋bb野我會喊死
但一日未生出黎,我都唔放心
日日驚佢停心跳

水晶宮

uckukuku 發表於 21-1-7 12:41
第一次bingo總是興奮
由其係計劃之內

所以咪咁失望囉
好快會發現,唔係所有事情都能喺預期內,尤其關乎生命

水晶宮

yankiyan 發表於 21-1-7 12:45
我都係過來人
過左結構先夠膽同人講
我一直唔敢去買bb野

係,
我而家第二胎(其實係第五胎,中間無咗3 個),6 週流血都無去照,佛系反而ok. 我都係過咗結構先話俾人聽包括老爺奶奶。
而家24 週先開始慢慢諗and plan 其他事,完全未睇bb 嘢。(大女的嘢俾晒人了)。而家開始搞請工人的事因為呢個真係要時間,同諗房間分佈...

侯爵府

Nbs 發表於 21-1-7 12:48

係,
其實我覺得如果個胎注定無事既
流血流到m come咁都會無事
如果注定唔得既,就算完全唔見紅都可以無左
所以真係要佛系,咁早期我地根本控制唔到

水晶宮

yankiyan 發表於 21-1-7 12:54
其實我覺得如果個胎注定無事既
流血流到m come咁都會無事
如果注定唔得既,就算完全唔見紅都可以無左

Hehe 係啊,我3 次小產都無流血㗎。所以我13 週再流多次少少血都無即刻去睇。。。得就得,唔得就唔得,我控制唔到

男爵府

MsWorried 發表於 21-1-7 12:25
回覆 uckukuku 的帖子

我明呀!不過打算30W先買,我已經高齡,只能盡量萬事小心,因為錯過咗就唔知會唔會 ...

公立真係成日嚇人,我個時細孖都講到好差(emoji)

男爵府

Nbs 發表於 21-1-7 12:57
Hehe 係啊,我3 次小產都無流血㗎。所以我13 週再流多次少少血都無即刻去睇。。。得就得,唔得就唔得,我 ...

我明呀,真係係你就係你,所以我勁hea囉!你就算點bed rest點hea要流就流,你應該明我講嘜,所以由樓主見啡我都講擔心就睇醫生,有人已經身經百戰無感覺就係依個原因

別墅

回覆 蘋果姐姐^_^ 的帖子

如果唔食豬肉都可以食魚、雞、菜、節瓜
煮法清淡為主都ok
其實你上網打月子餐都會有啲餐單可以參考
如果未流完血就暫時唔好食補血果啲食物
當然如果你負擔到,
就梗係訂出面啲月子餐會比較方便

至於老公果方面你都要多多關心佢
因為男人好多時比女人更加唔識處理自己情緒
而且佢更加唔知可以同邊個傾計/抒發

其實我都係剛經歷完呢件事無耐
心理上我自己都仲未放得開
但係e個post見到好多同路人
感覺有人互相支持鼓勵真係好好
希望樓主你都快快好起來

珍珠宮

mrswoodson 發表於 21-1-7 13:27
回覆 蘋果姐姐^_^ 的帖子

如果唔食豬肉都可以食魚、雞、菜、節瓜

係啊,多謝你,真係要關心下佢。佢份人真係乜都收埋。回想返,唔知係咪我夜訓 休息唔夠呢?或者太多問題,即係太多憂慮。同時,我驚自己失望,唸住穩陣d 先去照超聲波,可能就錯過左保胎機會,如果唔係因為出血,我都會按原定計畫下週先照超聲波。唸返起,自己好多事太理想當然,覺得BB一定健康無事的。提重物-電腦,wfh 唔應該拎電腦返屋企做,可以有其他方法做的。我為左方便快手。BB 我對你唔住,連你性別都唔知,你就走了

複式洋房

回覆 bsg 的帖子

所以決定唔再返去!幾十歲人,好人好姐都俾佢嚇壞!而家只求BB 平安健康出嚟!自己食乜著乜都係小事

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-7 14:07
係啊,多謝你,真係要關心下佢。佢份人真係乜都收埋。回想返,唔知係咪我夜訓 休息唔夠呢?或者太多問題, ...

既成事實,唔好再諗之前對自己二次傷害喇,諗下坐小月食乜好同點樣養好身子先啦!

男爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-7 14:07
係啊,多謝你,真係要關心下佢。佢份人真係乜都收埋。回想返,唔知係咪我夜訓 休息唔夠呢?或者太多問題, ...

個胎唔得好多時係先天結合得唔好,遲照早照土其實無關係嘅... 同埋其實出現機率都好高,每4-5個bingo就有一個唔得喎,我自己都試過先至留意到原來好平常...... 唔需要怪自己,最緊要好好休養,身體健康,BB準備好返嚟搵你時你俾個舒服嘅肚肚佢住啊

首頁
12345...6

尾頁

跳至