自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

audreyaudrey 發表於 21-1-24 14:19
沒錯。又是我。最近又有問題出現。
昨天和男友交談,前陣子天氣轉冷我買羽絨給兩個小孩,那我心想也問一下 ...

sorry你真係好多餘, 睇你之前D post都知, 你根本放唔低前夫

伯爵府

audreyaudrey 發表於 21-1-24 14:19
昨天和男友交談,前陣子天氣轉冷我買羽絨給兩個小孩,那我心想也問一下 ...

係我都唔開心,分開左已經係普通朋友關係,但朋友關係都唔會關心到咁細微。我諗你男朋友都覺得自己好似係你心入面唔夠你前夫重要

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你上次又係咁
今次又係咁
唔好做埋d無謂野喇

男爵府

回覆樓主:

好似你心裡放唔低前提夫,仲想有瓜葛,唔好攞小朋友做擋箭牌,話為小朋友好。 除非你真係靚到dum一聲,否則我係你條佬,應該早已飛左你

大宅

離咗婚都唔使咁關心佢啦,你試吓代入佢角度諗下,正常男人都會唔鍾意。既然已經有新嘅開始就好好珍惜,唔好再諗舊嘅啦!

珍珠宮

26days 發表於 21-1-24 14:28
或者你掉轉想,如果你男朋友重成日關心和買衫比前度,你作為現時的女友有乜感受?
...

同意,只要做之前易地而處感受吓,就知自己是否過左。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

睇你成段野不停「我」「我」「我」,你都好主觀下,整年事在「你」立場是沒有問題的,但個問題是在和「別人」相處,所以要多以對方位置出發,幾角關係中不可能平衡,必須設定重心點,凡事總有取捨,你所認為的不必定是別人所想的。

琥珀宮

調轉諗,你男友買件羽絨比前度,你又會有咩感受呢
其實兩個人相處要係對方嘅立場諗下,你男友都講到明唔鍾意,你仲係要咁做,你有冇諗過佢嘅感受呢

學懂放低先係放過自己
你再係咁而家個男友好可能變成前度

子爵府

只要逆地而處,你便明白男友的感受。

水晶宮

除非唔重視你,否則好難唔呷醋,就算你一早問咗男朋友咁做好唔好,都要睇吓個男人有冇咁大方

子爵府

回覆樓主:

掉返轉諗,如果樓主男朋友用同樣方式對前妻,樓主會否介意?

琥珀宮

audreyaudrey 發表於 21-1-24 14:44
自從我買樓想搬大d,我出錢買。他不同意買,我們就問題出現,他申請出差,不回家,我自己照顧自己,小孩。他 ...

你嘅問題應該係只做你自己想做,冇諗身邊嗰個點諗
簡單黎講,太自我中心
人與之間有樣野叫妥協,一係你就佢,一係佢就你,互相遷就先過到成世
既然你自己提出離婚,點解又唔捨得呢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

真心一句,你做d野好多餘,亦無必要。佢咁大個人,難道天氣凍,唔識自己買衫著衫?
換個角度,如果你另一半仲關心前妻,你又會點?
明明離左婚,唔好再做埋d無謂野啦

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

babychen 發表於 21-1-24 14:58
妳諗法好天真、簡單,相對妳男友思相俾妳成熟得多,相處有時遷就太多,係人都會感到疲倦,妳再唔改到時後悔 ...

佢一D都唔天真。
不過手法就簡單。

大宅

回覆樓主:

你咁有諗法咁有立場咁大愛,何必浪費現任男朋友嘅時間?自私,自我中心難聽d講,你唔配擁有幸福,e d行為就算對前男朋友都唔應該,何況係前夫!

翡翠宮

牛年勳章

大家慳返啖氣,裝睡的人不會醒
btw,對前夫既稱呼嗌翻啱未?

子爵府

離左婚,就要重視而家男友,重視男友的感受

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

自找

珍珠宮

有無諗過同前夫復合,同現任分手?無就唔好再做多餘野。所有野好簡單,唔洗想得太複雜,你先問自已,你男友對佢前度係咁,你有無問題? 定你太自我,完全無為你男友想過?

侯爵府

BK Milk勳章

好心啦!婚都離咗,前夫啲嘢關你咩事!佢係小朋友嘅親爸,對佢哋好係應份。
我係你男朋友,我定嬲到震!

首頁
12345...6

尾頁

跳至