自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

sjnl43 發表於 21-1-31 13:39
電子過數我媽當年屈我無比家用, 初時係同姑媽講

見我唔出聲, 鬧交話我無比過家用, 我話好比返bank s ...
醒目女

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 21-1-31 13:10
回覆 Georginna 的帖子

口說沒憑,你將每月還款紀錄(轉數快或入數紙)務必影底截圖存在手機備忘錄。有咩 ...

未必有咁既credit limit再借
估計都係借盡
其實佢老爺講俾都分別不大
借完到佢賣咸鴨蛋果日都唔知收唔收到返1/3
老人家心目中係當俾,收返黎當家用
仲肯定係免息

侯爵府

liumeowjen 發表於 21-1-31 12:37
佢一講就多謝佢

多謝老爺,原來你係一心想幫我地上車入真係好感激,早知我同老公唔駛每個月還錢比你啦, ...

子爵府

有無另俾家用?
無,就好有可能覺得係家用。唔係還錢。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Jone_kuok 發表於 21-1-31 13:11
如果佢冇收你息,都應該多謝佢。
無抵押免息貸款,你哋係出面搵到嗎?

俾人地講幾句咪當利息囉
何必咁去落人面
到老人家走果日收唔收返曬都成疑問
而且借只係借俾個仔又唔係借俾樓主
收咁大份大禮連人地講幾句都嬲
咁巴閉自己走去銀行借再一炮過還返俾老人家
不過睇怕都無咁既能力再借

Astra00    發表於 21-1-31 15:19

公爵府

Georginna 發表於 21-1-31 12:33
話說我同老公買樓唔夠首期,就向老爺借咗一舊錢。我哋好均真,每一個月都會還錢俾佢,一蚊都冇欠過佢。但係 ...

我唔會當住其他人面拆穿佢
我會私底下同返其他人講我哋係有還錢畀佢,而我知道佢哋會將呢啲消息傳返俾老爺知,只係兜個圈嚟畀佢知。
費事費事第時將來有啲乜嘢事佢啲人個個以為你吞左距老爺一道錢

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

話說我同老公買樓唔夠首期,就向老爺借咗一舊錢。我哋好均真,每一個月都會還錢俾佢,一蚊都冇欠過佢。但係 ...

依啲62,你預左佢直到還晒錢俾佢,佢都仲會繼續講。

好似我62咁,個時我結婚,6299出左錢,62覺得好似我地女家攞左好多著數咁,坦白講,個度啲錢佢地其實唔俾都無問題。

之後搬左出去,就唔洗再理佢講啲咩,後來有啲財務上既野,我自己父母大力支持,直頭更加唔洗理佢點講,由得62鐘意同男家親戚點講都好,自己都唔會想同男家啲親戚解釋咁多,反正1年都係見個1,2次。

Astra00    發表於 21-1-31 15:20

男爵府

回覆樓主:

你62又係一家人d錢銀都唔需要下下都同d親戚講,62幾要面,小心到時新居比762成日帶親戚上黎參觀

水晶宮

vivibabyvivi 發表於 21-1-31 12:39
咁你咪大大聲話係借,而且有準備還錢,唔係俾囉

啱架,3口6面講出嚟唔使心裡有條⻣

水晶宮

littlefunpig 發表於 21-1-31 14:07
未必有咁既credit limit再借
估計都係借盡
其實佢老爺講俾都分別不大
咁就不知道了。因樓主沒說借出多少。如果幾十萬,有些銀行信用卡可借到的。不是咩難事。如只是幾十萬,又不想比人唱足餘生,我就會選擇問銀行借,還返比佢。
除非佢老奉覺得(有拖無欠)及預左到佢老爺仙遊都不會還齊,咁就不知了。

水晶宮

Yee_ng 發表於 21-1-31 14:39
你62又係一家人d錢銀都唔需要下下都同d親戚講,62幾要面,小心到時新居比762成日帶親戚上黎參觀
...
我哋就算一元都沒問長老借,佢都照當我哋間屋係示範單位,叫成十多廿個親戚上來參觀。(到換樓時企硬,先幸免於難)。

伯爵府

你問娘家借番一筆過還比老爺,叫佢以後收聲囉。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

樓主case 已好好了, 只係聽下說話,有d 借左還哂仲會不停loop。果d 應該係老人家的棺材本吧,後生有時免得過都5好煩老人家。有個長輩曾經咁同我講,借左錢比人, 等如冇左忽肉。
自此我借家人錢, 一定當口當面,在group 度有借有還,免得招人口舌。完事後,我一年只見一次家人。
我甚至俾家用, 都係whatspp 通知老人家。免煩。

Astra00    發表於 21-1-31 21:31
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

世上最難還嘅債, 就係人情債, 就算還哂錢甚至有計利息, 債主一講到肯借錢比你呢個恩惠, 你都冇佢符.

為防家人誤會你哋拎咗老爺啲錢, 每次見面時都在大家面前提醒幾多號入咗數, 叫老爺查户口

Astra00    發表於 21-1-31 21:32

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

'老爺, 無你幫手,我哋真係買唔到樓! 多謝哂你幫手! 放心,我哋照舊會每月還比你! 呀!上個月收妥嗎?唔記得問你添! ' 其實佢有能力又肯幫,少少彩比佢攞啦! 你老公個老豆,唔係外人!

侯爵府

大大方方講多謝老爺你幫忙
我哋兩公婆會繼續每個月準時還錢
等你都多反個錢傍身

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

梁阿太 發表於 21-1-31 12:42
佢再講到係比你咁,咪同佢講:老爺,你係比我地就好喇,多謝曬,等我地仲個個月咁準時還錢,下個 ...

X2

要有99及只少C6一位兄弟姊妹(將來可做證)前才咁回答.

否則, C6其他兄弟姊妹會覺得只俾你地好唔公道, 很偏心,對你俩心有不忿, 影響關係.

Worst case scenario係你62仙遊後,
99 及C6 兄弟姊妹要你地還錢,
=還两次錢!

以後還錢要62簽收據, 及補寫番當日借據、每月還幾多及目前仍欠多少,印两份文件出來, 雙方簽名, 一方保留一份,
為免將來爭產時, 傷C6一家人感情.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 21-1-31 15:22
我哋就算一元都沒問長老借,佢都照當我哋間屋係示範單位,叫成十多廿個親戚上來參觀。(到換樓時企硬,先幸 ...
你老人家真係老馮。
我果件好d, 識得問下想俾親戚上來參觀,我同屋一口拒絕。屋子是我和同屋死儲返來。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

如果你真係覺得要澄清
咪下一次等齊人,喺佢面前親手將每一個月預定要還俾佢嘅錢比現金支票叫佢收好
仲可以影相為證
加多句「多謝老爺你幫我哋,呢個月嘅數喺度,同以往每個月所還俾你嘅錢都一樣⋯」
講到咁樣唔會再有人誤會啦

子爵府

其實你老爺好...( 得罪講: SHORT 左咁)

棧家庭唔和睦...第時佢地兩老百年歸老呢...

兄弟姊妹間實不和.

首頁

尾頁

跳至