自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

yiuki 發表於 21-3-26 17:52
剝的話怕佢走位,杜牙根留位比恆齒出。我的小朋友杜了兩隻牙

係...我問咗五個醫生了, 全部都話最好杜, 因為要留位俾恆齒,
如果唔係日後可能仲多手尾跟

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

d 牙醫知你個女既情況, 可能杜牙根係最適合你個女.

香港牙醫主張杜牙根, 外國牙根主張剝牙後大個再整. 我個仔一向棚牙多災多難, 3歲時撞甩左隻門牙, 7歲出番冇移位. 差唔多7歲時蛀牙, 外國牙醫剝左佢2隻牙, 有一隻響香港時痛, 半麻杜牙一次牙根頂住一陣先, 杜完牙根後都有流膿, 返到外國隻牙始終要剝, 而家佢10歲, d 牙空位好似細左, 但有新d 牙出番時都響果d 空位出番, 好彩冇走位.

男爵府

bosch 發表於 21-3-26 20:22
d 牙醫知你個女既情況, 可能杜牙根係最適合你個女.

香港牙醫主張杜牙根, 外國牙根主張剝牙後 ...

所以其實如果簡剝牙真係博佢D位唔會走太勁,
我有個朋友個仔三歲又係撞甩咗隻門牙, 佢依家一路無整牙托, 佢都係博唔走位,
但我呢D緊張大師一聽到"可能好多手尾跟"就怕咗, 唔敢搵個囡博

子爵府

pinkochang 發表於 21-3-26 17:57
係...我問咗五個醫生了, 全部都話最好杜, 因為要留位俾恆齒,
如果唔係日後可能仲多手尾跟
...

如果都問左五個醫生都建議杜牙根,咁你仲猶豫啲咩?

我小朋友杜過,一次個半鐘搞掂,全麻。

公爵府

SmallTungmama 發表於 21-3-26 15:25
請恕我問一條好愚蠢嘅問題, 其實乳齒係咪冇牙根㗎?

同問, 之前聽話乳齒係冇牙根

男爵府

莫失莫忘 發表於 21-3-27 10:29
如果都問左五個醫生都建議杜牙根,咁你仲猶豫啲咩?

我小朋友杜過,一次個半鐘搞掂,全麻。

猶豫唔想俾小朋友做全麻, 但杜牙根過程較耐同埋痛, 我個囡應該唔全麻做唔到,
而剝嘅話可能唔洗全麻都搞得掂, 但就要驚佢走位

子爵府

pinkochang 發表於 21-3-27 10:37
猶豫唔想俾小朋友做全麻, 但杜牙根過程較耐同埋痛, 我個囡應該唔全麻做唔到,
而剝嘅話可能唔洗全麻都搞得 ...

如果有麻醉師全程跟住我覺得係安全。就咁剝牙如果啲牙走位大啲可能要箍牙

公爵府

pinkochang 發表於 21-3-26 10:28
小朋友六歲, 上星期牙肉痛以為佢生飛滋,
之後開始見佢腫同有膿, 帶佢睇普通牙醫, 話佢要杜牙根同埋有 ...

比我會睇多個牙醫
阿仔情況係咁 : 佢已經係青少年, 已出曬恆齒, 睇第一個牙醫話要杜牙根, 跟住再睇第二個牙醫, 最後都係要杜牙根, 但第二個牙醫做咗樣檢查令我信服, 佢用咗一個儀器話量度牙齒是否真正已經死咗要杜牙根, 儀器原理係量度電流能否通過隻牙. 雖然結果都係一樣, 但會覺得決定係正確

你係乳齒, 情況有啲唔同, 但我會覺得睇多個牙醫會穩陣啲

伯爵府

pinkochang 發表於 21-3-26 11:32
佢啱啱K3, 九月先升小一所以未有牙科保健, 但你個仔做完第一次杜牙根粒瘡係咪已經謝咗?
因為佢KEEP住有膿 ...

有冇試過菲力牙科,我侄女果度搞 80元。

男爵府

ocarebear 發表於 21-3-27 10:43
比我會睇多個牙醫
阿仔情況係咁 : 佢已經係青少年, 已出曬恆齒, 睇第一個牙醫話要杜牙根, 跟住再睇第二個 ...

係, 所以我嚟緊再book咗兩個牙醫,
一個係無全麻服務但同我講嘅嘢係咁多個醫生中令我較有信心同安心,
睇完佢如果阿囡都仲係搞唔掂, 我先會見埋另一個醫生做全麻杜咗佢

男爵府

小談心 發表於 21-3-27 10:45
有冇試過菲力牙科,我侄女果度搞 80元。

無呀, 因為唔想等咁耐, 始終日日含膿, 我想速戰速決

公爵府

我仔5歲杜一隻牙,衹係響屋邨牙科門診睇,唔使全麻20分鍾左右清理、落藥走得,第二次去清咗啲藥補返個牙又係20鍾左右走得,仲有幾隻牙要補唔使杜15分鍾左右走得,佢係第一次打麻醉針時痛有喊,之後都冇喊。我開始同你一樣又驚呢樣又驚嗰樣,但覺得拖唔係辦法,於是成日同佢講佢牙嘅問題、情況、後果,同網上揾其他小朋友整牙視頻同佢一齊睇同講解,最緊要洗腦式同佢講要配合牙醫就會好快完成,會有少少痛同唔舒服等等都要講,頭嗰次我仔整完後醫生又贊佢配合,我又贊佢叻,之後帶佢去買樣小玩具獎勵下佢,雖然之後佢都仲有啲緊張,但都算配合醫生,再之後整佢都唔驚了。

男爵府

liy7239 發表於 21-3-27 11:29
我仔5歲杜一隻牙,衹係響屋邨牙科門診睇,唔使全麻20分鍾左右清理、落藥走得,第二次去清咗啲藥補返個牙又 ...

平時阿囡好痴我, 但早兩日係我老公帶佢去睇所以可能安全感好低,
呢幾日我不停同佢洗腦, 同埋個醫生教我俾電動牙刷佢用等佢習慣下有d識郁又有聲嘅嘢喺口等佢習慣下,
再俾d簡單牙醫做護理嘅youtube佢睇, 希望嚟緊星期二呢個醫生可以搞掂咁就唔洗全身麻醉, 我依家都好緊張

男爵府

之後開始見佢腫同有膿, 帶佢睇普通牙醫, 話佢要杜牙根同埋有 ...

杜牙根打完支麻醉針落牙肉其實無感覺

男爵府

goosy83 發表於 21-3-27 11:48
杜牙根打完支麻醉針落牙肉其實無感覺

其實有樣我唔係好明,
如果生牙瘡隻牙神經已經壞死其實杜牙根都唔痛, 咁點解仲要打針,
所以我嚟緊睇嗰個醫生話有機會連麻醉都唔洗打(前題係小朋友合作)

btw 打針嗰下已經好痛同埋嚇死

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

pinkochang 發表於 21-3-27 11:57
其實有樣我唔係好明,
如果生牙瘡隻牙神經已經壞死其實杜牙根都唔痛, 咁點解仲要打針,
所以我嚟緊睇嗰個 ...

最近(大人)試下唔落麻醉杜牙根
結果係有少少痛(一樣是牙瘡)
都係要打麻醉針

象牙宮

2024年龍年勳章

你有冇參加牙科保健? 我仔小學做過杜牙根, 唔使錢.

男爵府

goldpiglet 發表於 21-3-27 12:27
最近(大人)試下唔落麻醉杜牙根
結果係有少少痛(一樣是牙瘡)
都係要打麻醉針

咁即係你d神經未壞晒, 死啦, 如果杜杜下先發覺痛再打針個小朋友肯定拆天

男爵府

Sumyeema1 發表於 21-3-27 12:36
你有冇參加牙科保健? 我仔小學做過杜牙根, 唔使錢.

今年啱啱k3未有牙科保健

首頁
12345...7

尾頁

跳至