自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

13個月就無撈喂飯員呢份工
佢有佢食 我有我食

CCHINGC    發表於 21-4-7 21:59

子爵府

回覆 tasa 的帖子

唔止,仲有埋2個架放ipad,電腦,服侍周到都我好驚訝,所以先問下大家,我地好懶,出街帶越少野越好,阿囡個D個人物品叫佢自己孭

水晶宮

CCHINGC 發表於 21-4-7 10:47
有日係餐廳見到一對父母,各自餵兩位小朋友食午餐,最細男孩目測3-4歲,大d個位大約5-6歲,我見佢地好細心 ...

新一代港孩。就係咁練出來
自由太多會令世人失去平衡

伯爵府

回覆樓主:

我都唔記得餵到幾時,我女識坐開始,食糊仔,粥仔時期,我會畢起小小比佢自己試,我自己手拎一碗餵,漸漸佢個碗就越來越滿,我手拎嘅碗越來越小,好快就識,我諗2歲起已經好小要餵,頂多最後幾啖。至於剪食物,我隨身帶較剪帶到好大個,主要用黎分享食物用,另外,同老人家食飯,有把剪好有用。

除非身體有事,5歲,我餵佢都未必肯,醜架嘛。

iPad,電話,我無,次次出街帶筆,紙,遊戲書,書,玩具仔就有,佢哋自然識整嘢玩。

男爵府

ChaBean 發表於 21-4-7 11:11
我女2歲自己食,間中餵幾啖
我大仔10歲我奶奶仍然好enjoy餵佢,我見到會鬧,但我一轉身又偷偷塞一啖 :sweat ...

10歲又真係太誇張

侯爵府

CCHINGC 發表於 21-4-7 10:47
有日係餐廳見到一對父母,各自餵兩位小朋友食午餐,最細男孩目測3-4歲,大d個位大約5-6歲,我見佢地好細心 ...

好似2歲左右,我都唔係好記得。
我介片,陪訓,餵飯,抱抱等等都無話突登同佢介。
都係順住阿仔條路黎行,介片都係佢自己介左夜片我先幫佢介朝早,食飯都係佢想自己食先無餵。
每個人成長都唔同,但當個小朋友大d之後,望返轉頭其實當初慢d定快d都係咁上下,final咪又係個個識自己訓識食識行。

伯爵府

我大仔10歲我奶奶仍然好enjoy餵佢,我見到會鬧,但我一轉身又偷偷塞一啖 :sweat ...

我記得我婆婆都好鐘意餵我,間中食飯無啦啦有餐會餵,佢重會將一啖啖飯砌到花咁氹我食。我印象中好似到小學先無再玩餵飯,我自己真係好唔鐘意,我想自己食,不過佢開心就算啦,等佢happy下

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我仔歲半時已經慢慢冇餵了,至到2歲入了學前班,在校午膳,學懂自己用匙羹吃飯,從此他自己食飯了~

大宅

我奶奶成日偷喂 好煩佢 兩歲半

首頁

尾頁

跳至