自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

hedi88 發表於 21-4-23 18:06
有冇人反基督敎,轉去佛教
已經洗咗禮,轉左三間教會都覺得冇安全感
朋友叫我跟佢去佛教

既然你認為耶穌有行動,即認定基督教啦!咁你覺得聽佛理會領悟到嗎?

佛理要有慧根與福氣至明白㗎,你可以上網聽吓明唔明,唔明就唔好屣時間,信返上帝啦,你需要神力的依靠,佛教係無神嘅宗教,要靠自己,你搞唔掂。

kenfung71    發表於 21-4-24 19:26

子爵府

虎到金來勳章

我不是基督徒,但由小都讀基督教學校,聽好多聖經
長大後反而覺得佛教令我心安一啲

琥珀宮

oceandeepsea 發表於 21-4-24 09:05
佛教係咪自己睇書就得,使唔使返佛堂

自己睇書需要好高悟性,可以先瞭解佛教歴史,上佛學班有好處,有如指南針,帶住你前往摸索佛理,有系統地去認識佛理,比獨自摸索,事半功倍。

佛理博大精深,經典亦頗艱澀,有師傅講解易明好多。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Anpanmama 發表於 21-4-24 11:11
我唔喜歡基督教傳道嘅方法,但係更加唔buy佛教,總括嚟講我覺得佛教教徒佛口蛇心,基督教以錢掛帥,呢兩個 ...

真正既佛教係教人如何處世!

放下自在

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

朋友叫我跟佢去佛教

JM可以多去祈禱,求神帶領你去一間合適的教會。我和家人也會在祈禱中紀念你。祝平安。

侯爵府

回覆樓主:

你可以先上網 (例如 YouTube) 聽吓出名的法師講解佛理。

珍珠宮

SandyKL 發表於 21-4-24 18:38
自己睇書需要好高悟性,可以先瞭解佛教歴史,上佛學班有好處,有如指南針,帶住你前往摸索佛理,有系統地 ...

返佛堂佛學呢樣嘢,我一直有商榷。對於意志薄弱,唔太認識自己需要乜或想認真瞭解佛學的人,可能返佛堂佛學就等同教會,變成倚賴一個群體,或一個人,拜佛,迷鬼神。我身邊有返佛堂上佛學班的人都係咁,以洗前世業障行善,以求來世安穩讀經,開口是尋常人不會說的佛教用詞,埋口是阿彌陀佛。我跟去過一次,頗出名為正派的,到最後都係法師派閃卡,宣稱一卡在手,平安我有。

要找一間真正學佛道理,零或少污染不雜其他人刻意無意的「添加」,難。

男爵府

我識人一出世就洗禮信基督,讀基督教學校直至長大後法國基督教啲教義太霸道,佢慢慢轉向佛教,覺得佛教教義好好,世界大同無分彼此,依家成為一位虔誠佛教徒
豈能盡如人意,但求無愧於心......

大宅

牛年勳章

離教時有人阻你嗎

琥珀宮

白毛毛 發表於 21-4-24 18:55

返佛堂佛學呢樣嘢,我一直有商榷。對於意志薄弱,唔太認識自 ...

係要嚴選,每一個宗教都有壞份子,不可以否認嘅事實。

正信大乘佛教嘅法師或居士,講法不以個人利益為依歸,亦唔係有神教果類叫人行善,行善就有福報,呢類佛理低層次,亦最吸引信眾去認識佛理。

佛學班應該係講解佛教起源經過,及後就淺談佛理,呢方面對慧根一般,已足夠難明,再之後就要學習禪定及經論,經論即釋迦尊者的口述道理,以成佛第一人去授以後世心法,拜佛求庇佑只係一般俗世眾生目標,非佛陀授法宗旨。

菩薩道難行,唔會因為立志行菩薩道而望福報,有此希望,已經不合格成菩薩了。所以佛教並非一般人可信納,犧牲不望報,萬中無一。

kenfung71    發表於 21-4-24 19:44

琥珀宮

cattz288 發表於 21-4-24 18:41
真正既佛教係教人如何處世!

諸惡莫作,眾善奉行
自淨其意,是諸佛教

以上是佛教宗旨。

珍珠宮

SandyKL 發表於 21-4-24 19:40
係要嚴選,每一個宗教都有壞份子,不可以否認嘅事實。

正信大乘佛教嘅法師或居士,講法不以個人利益為依 ...

所以打著佛教旗號的都不一定是好。
學錯慘過唔學。去學都要保持警掦,唔好人云亦云。
佛唔係教人拜神拜佛,求鬼信神。
佛係教人修心,修自己的心。

kenfung71    發表於 21-4-24 20:05

琥珀宮

白毛毛 發表於 21-4-24 19:55
所以打著佛教旗號的都不一定是好。
學錯慘過唔學。去學都要保持警掦,唔好人云亦云。
佛唔係教人拜神拜佛 ...

對,好多人將佛道兩教混淆,其實盡不相同,佛理不簡單,一定要有福緣至可以接觸佛教,接觸後有慧根才領受,領受後有決心才可行佛道成佛,不容易亦不簡單,例如佛理不以表相去度人,以平等心待人,呢點已難到好多凡夫俗子。

123mummy    發表於 21-4-24 22:59

珍珠宮

朋友叫我跟佢去佛教

點解一定只選一樣。你當教義只係理論就岩聽既黎聽

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

其實都係中西方分別ja,冇話信邊個好就係好架,佢地最終都係一個善意。

首頁

尾頁

跳至