自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 kittyam2006 的帖子

A直頭御膊。我都會email to all 答返先道歉做錯(會註明是A提議的),然後加返句以後會小心啲睇清楚做。個人認為唔需要/無需要同同事食死貓。雖然話呢個上司已唔鐘意樓主,但仍唔想留給上司進一步唔好的印象。
題外話,唔知真定假,呢度咁多人認為你應該食咗隻死貓。如是她們,唔知她們又會唔會咁底得諗呢?

侯爵府

kittyam2006 發表於 21-4-25 17:37
我覺得A唔應該同我道歉,係應該覆email話係佢教我咁做嘅,佢咁樣私底下道歉即係擺咗我上枱
...

件事過左解釋都無乜用,上司好多時都唔鍾意個細做錯左野仲講勁多野出黎話唔關自己事,感覺會好煩。
寧願就咁ok左或者話下次會小心d仲令人順氣。

珍珠宮

dssb 發表於 21-4-25 22:20
回覆 kittyam2006 的帖子

A直頭御膊。我都會email to all 答返先道歉做錯(會註明是A提議的),然後加返句 ...

即係咁講,
揀食與唔食樓主都唔會有錯,
唔存在應唔應該食。
反正得著係佢既,面對又係佢
路係佢自己行,經歷又係佢自己既,
大家都係講個做人處事經驗
同可行方法俾樓主參考姐。

水晶宮

3Qlove 發表於 21-4-25 18:03
會 會cc 埋比做錯幾同事,一定唔會食

我都係, 以我性格我唔會死。
如果係嚴重嘅事, 我一定唔會食。

如果係好minor mistake, 少少typing error 唔影響result就算啦, 費事解釋。

男爵府

mike89 發表於 21-4-25 22:59

即係咁講,

同意。

贏左場交,輸左個家,無謂啦。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

A若是有擔帶嘅supervisor 應該响Email 跳出黎幫你解釋! 而唔係打比你say sorry! 你應該叫佢幫你覆個mail

大宅

好小事姐 say個sorry就算數懶得解釋

侯爵府

kittyam2006 發表於 21-4-25 17:18
同事A叫我做咗一樣野,點知其中一個步驟係錯嘅,上司出email比我問點解會錯,呢個email有cc比A,A冇回覆ema ...

算把啦!你上司唔鐘意你, 你最少已經輸左一半啦!
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

珍珠宮

kittyam2006 發表於 21-4-25 17:18
同事A叫我做咗一樣野,點知其中一個步驟係錯嘅,上司出email比我問點解會錯,呢個email有cc比A,A冇回覆ema ...

如果你唔順氣,咪岀翻email同老闆講,可能係我misunderstand 左d野,下次會clarify下先做得唔得?

男爵府

牛年勳章

kittyam2006 發表於 21-4-25 19:24
喺我上司個job title加多咗部門名,因為上司同A同事而家split office,所以我以為佢哋係傾好咗A先叫我加部 ...
睇吓錯甚麼,後果有幾嚴重,如果喺小事一樁就當賣個人情比A,自己都有責任就自己食左隻鑊就算,但後果嚴重的話,我會出聲,起碼會講出事實出來,不會啞忍!

大宅

睇個同事衰唔衰,衰就報串

子爵府

如果係小事就算 反正A 道左歉
有時出黎做野好難下下講原則
要靈活D

但我覺得大前提都要自己可以放下
如果你食左死貓但你內心好憤怒,成日因為呢件事有負面情緒既話,咁就解釋返

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kittyam2006 發表於 21-4-25 17:50
我都估到就算我覆咗,我上司都會話我唔用腦諗吓,人哋話乜就乜

實情係A高級過我,我唔會challenge佢叫我 ...

會照直講係A教, 但亦會同老細say sorry 話自己都有責任, 下次會小心D

珍珠宮

唔會開名,或者會自辯一下話有請教過有關同事,但最後都會話自己下次會小心謹慎啲。

首頁

尾頁

跳至