潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

公爵府

親子王國15週年勳章

一定唔夠

男爵府

回覆樓主:

啱啱出咗個K28 金扣 灰色 內縫 (唔特別講咩灰),我由配夠,中間又個個月去買吓嘢,等咗5-6個月,大約配咗1.4-1.5左右。

我一開始係要classic color, 中途好想放棄,到而家拎咗袋我好感謝SA佢冇propose過其他色俾我,佢應該都知我好急嘅性格,如果佢中途俾其他色我,我應該好大機會已經放棄咗classic color。

我早幾年有喺香港配過貨出過袋,但近年已經轉去歐洲碰運氣,由於工作關係我每年需要去歐洲,所以每次經法國都會去FSH試吓運氣。疫情關係要留港,就搵咗一個新SA試配。而家買袋不能同以前相比,真係要有耐性,同信任。

wcpcelia    發表於 21-5-4 10:51

別墅

skywalker05 發表於 21-4-29 15:46
你指出國係你已經係外國出左QB?
未出過就唔好以為外國易出
所以你唔心急

未出過QB, 係外國有買其他H bags 經驗,之前睇其他post 都係話Paris 易啲出,就算要spending 都唔洗咁癲,咁想問下香港spending 有冇限期?會唔會話計1年內spending 出QB ?

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

p_ma 發表於 21-4-29 19:59
未出過QB, 係外國有買其他H bags 經驗,之前睇其他post 都係話Paris 易啲出,就算要spending 都唔洗咁癲, ...

請參考Hermes 101 post,果度有超多配貨的資料

work hard PLAY hard

大宅

回覆 p_ma 的帖子

好難講㗎但係通常都會有。我覺得唔可以拖太耐,我會可能半年或大半年會試吓配完
同埋我覺得你要有心理準備真係要高配。因為有時你陪到啲位唔拖唔水咁你一係就放棄一係就要繼續高配。

我覺得要平常心,唔可以下下都計到咁足,咁樣會開心啲. 有時我配夠可能都會照買多啲嘢(如果鍾意嘅話)但係我就唔會話好刻意去記住係咪配夠

大宅

回覆 bettyc123 的帖子

同埋如果你下下都計到咁足,當你配左1.5你又見到其他人配 1-1, 你又會好唔開心所以我寧願唔理人哋陪幾多

男爵府

Congrats, 你的case 1.5 係咪計埋中間等緊再買的野?

chima_pigpig 發表於 21-4-29 17:10
啱啱出咗個K28 金扣 灰色 內縫 (唔特別講咩灰),我由配夠,中間又個個月去買吓嘢,等咗5-6個月,大約配咗 ...

別墅

chima_pigpig 發表於 21-4-29 17:10
啱啱出咗個K28 金扣 灰色 內縫 (唔特別講咩灰),我由配夠,中間又個個月去買吓嘢,等咗5-6個月,大約配咗 ...

多謝你嘅詳細回覆,冇得去歐洲碰運氣真係冇癮

男爵府

bettyc123 發表於 21-4-29 20:57

同埋如果你下下都計到咁足,當你配左1.5你又見到其他人配 1-1, 你又會好唔開心所以 ...

同意!

別墅

bettyc123 發表於 21-4-29 20:56
回覆 p_ma 的帖子

好難講㗎但係通常都會有。我覺得唔可以拖太耐,我會可能半年或大半年會試吓配完

謝謝你的詳細分析,形容得真係好到肉。咁我想問下如果中途又比人址高個spending 唔想再玩落去,可唔可以中途轉軚要個mini C + KD ?

別墅

bettyc123 發表於 21-4-29 20:57

同埋如果你下下都計到咁足,當你配左1.5你又見到其他人配 1-1, 你又會好唔開心所以 ...

真係要豪出去買自己鍾意嘅嘢,唔理配左幾多。

男爵府

p_ma 發表於 21-4-30 11:40
謝謝你的詳細分析,形容得真係好到肉。咁我想問下如果中途又比人址高個spending 唔想再玩落去,可唔可以中 ...

KD可能仲難過K28...聽聞好多人等緊又無貨……你日後可能要同你SA溝通多啲,有助了解行情

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

p_ma 發表於 21-4-29 19:59
未出過QB, 係外國有買其他H bags 經驗,之前睇其他post 都係話Paris 易啲出,就算要spending 都唔洗咁癲, ...

可以簡單答你, 疫情關係, 睇101都未最UPDATE,
你不能睇以前(外國,法國總店), 以前還以前, 2021年變化太多,

以前, d人報喜不報憂, 有咁多旅客去, 真係人人買到袋咩?
去過就知, 運數而已
只係香港, 唔同店唔同手法, 有坑人, 有天使SA, 真係要實戰, 祝你好運先遇上好SA
◕順其自然啦~♥ ◕

子爵府

kekka 發表於 21-4-30 15:17
你不能睇以前(外國,法國總店), 以前還以前, 2021年變化太多 ...

Agree
外國除咗bkc外
其他係唔難買
但又有幾多個零配買到bkc 丫
買到咪上嚟happy share囉
買唔到咪唔特別講囉

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

你不能睇以前(外國,法國總店), 以前還以前, 2021年變化太多 ...

之前聽過早兩年人去歐洲都配過十萬先有大象灰kelly。我同意呢度唔包所有情況,只係可以參考下希望容易d出袋。唔實戰唔會知結果。

別墅

咁又係,你又啱

大宅

回覆 p_ma 的帖子

中途轉太又冇話唔得嘅
mini c 會大啲機會因為本身個袋係平過 k28. 如果你k28 已經超過1:1, 咁即係可能已經係MiniC 1:1.5

不過其實都好難㗎,當你有咗目標嗰時你就會好盲中中地繼續奉獻. 即係好似啲人賭錢咁, 你輸嗰時會繼續玩覺得自己會贏番 hahaha. H 係有一仲魔力㗎

雖然我自己係唔會去reseller 但係我都明點解有啲人會去. 唔使煩

大宅

p_ma 發表於 21-4-29 13:51
咁又係,不過老實講如果唔係為出QB 都冇乜動力係咁買佢其他嘢,雖然都係靚。
...

同意,不過配夠出到心儀的qb 真係勁開心,之後又心思思又開始第二個qb 配貨之旅,沒完沒了㗎

大宅

上個(emoji)️出咗k25 外縫灰色ghw,不是etain/ 大象灰,已經是第四個qb ,分開3次共買咗>1.7,rtw,watch,家品,鑽飾,羊毛stole,不過好快配好一個星期左右就出到。比之前快好多。

伯爵府

冇錯呀,非常同意

以前還以前,根本同今年冇得比較

首頁

尾頁

跳至