懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

pingonpig 發表於 21-6-13 23:19
之前我有個醫生高x安,又係打手,所以我搵佢,伏到爆

我吾知有無打手,但我淨係知道佢開完刀後我就咁

複式洋房

babychan888 發表於 21-6-14 12:04
回覆 金記 的帖子

食止痛藥都冇用?佢產檢細心?

佢產檢係好細心架,我話要打無痛分娩針,佢產檢時候仲好細心解釋咩情況下打,但係到我生果一刻,我吾痛,啲姑娘係咁叫我打,我問佢時候佢都無岀聲,到生完,我有問題岀現大部分都答吾知,個痛其實吾食止痛藥都接受到,不過擔心有咩後遺症姐

珍珠宮

wykk92 發表於 21-6-14 21:39
我之前產檢睇開佢,so far 覺得佢都好細心,仲落曬訂book曬野搵佢接生, 但我早咗穿水,入咗威院緊急開刀, ...

you are so lucky

大宅

金記 發表於 21-6-14 22:42
佢產檢係好細心架,我話要打無痛分娩針,佢產檢時候仲好細心解釋咩情況下打,但係到我生果一刻,我吾痛, ...

你開刀點解要打無痛分娩呢?

複式洋房

放手也是愛 發表於 21-6-15 07:18
你開刀點解要打無痛分娩呢?

一開始我係揀順產同有需要就打無痛分娩針架,但係到左生個時候打完無痛對藥反應好大,之後又話bb頭腫,所以叫我緊急開刀,我係全餐(emoji)

Icssius    發表於 21-9-3 10:48

大宅

你個痛係每日都會痛? so far 我生咗10個月,落雨天前有時都到扯著痛(emoji)有d似風濕,d人話2,3年先會復完

珍珠宮

金記 發表於 21-6-15 07:31
一開始我係揀順產同有需要就打無痛分娩針架,但係到左生個時候打完無痛對藥反應好大,之後又話bb頭腫,所 ...

生完又痛。
打完無痛對藥反應好大即係點㗎?

複式洋房

wykk92 發表於 21-6-15 11:22
你個痛係每日都會痛? so far 我生咗10個月,落雨天前有時都到扯著痛(emoji)有d似風濕,d人話2,3年先會復完 ...

係呀,成日都痛,有時抱bb或有無端端有一下扯住,多數都係凹個位

複式洋房

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-6-15 15:11
慘生完又痛。
打完無痛對藥反應好大即係點㗎?

當時打完無痛無耐,呼吸困難,標冷汗全身勁震,成個人好迷,漂漂下,但事後我有睇另婦科佢又話打完係會唔會震同標汗架,最慘係生完,我痛左成個月先精神少少,開頭真係傷口痛到訓起度郁一郁都好痛

洋房

回覆 pingonpig 的帖子

係啊, 我都係, 睇完BK同羽翹講話高X安好, 點知勁伏..HEA睇, 仲要講解阿B 既情況又唔齊 (例如:頭圍頸圍個啲都無講..)
同生過既朋友傾開先發覺...
口講話接順產, 但連羽翹都要開刀..
其實啲打手既良心去曬邊? 搵人個肚皮校飛...其實承認唔接順產都係一個美德LOR

洋房

回覆 金記 的帖子

好彩有你呢個post, 我都睇緊佢, 我都覺得佢產檢好詳細好NICE好溫柔, 又話當然順產到就最好,我有講明想順產,如果需要先打無痛,同你一樣, 佢會好有耐心解釋俾我知。

我本身都諗住叫佢接生順產,但而家勁驚...想問下你話"你生果一刻,我吾痛,啲姑娘係咁叫我打,我問佢時候佢都無岀聲"既意思係你問左佢麥野而佢無出聲?

"到生完,我有問題岀現大部分都答吾知",可否講下有啲咩問題?

我而家都好驚.... 希望你可以講多少少分享, 避免下一個媽媽都遇到同樣情況, 謝謝

複式洋房

Icssius 發表於 21-9-3 10:44
回覆 金記 的帖子

好彩有你呢個post炸, 我都睇緊佢, 我都覺得佢產檢好詳細好NICE好溫柔, 又話當然順產到就 ...

因為我係岀血先入院,我無陣痛感覺,但係入到院已經有姑娘不停叫我打左無痛先,但係產檢嘅時候佢解釋冇痛係要鎮痛到開咗兩三度先可以打,所以我當時堅持要見到醫生佢,問佢意見係咪要即刻打,我記得我問左兩次,當時佢無直接回應我,淨係自己整野,但到左我答左打,佢又走來同我講你打定都好,因為我好驚痛

到我生完因為我痛左好左,而且傷口又長又凹左入去,我問點解會痛咁耐同乜原因,佢都答吾知點解,佢仲講未見過咁情況

別墅

我都係係私家醫院開刀,係生完頭幾日痛d,生完2個星期已經唔會有痛楚,可能你食全餐都有影響
我條疤係咁的

複式洋房

yee426 發表於 21-9-3 20:41
我都係係私家醫院開刀,係生完頭幾日痛d,生完2個星期已經唔會有痛楚,可能你食全餐都有影響
我條疤係咁的
...

我好多朋友都開刀,條疤都好靚,我個係有肉牙又粗又凹,我連比我先生睇都吾想

複式洋房

回覆 金記 的帖子

咦樓主你係邊間生呀?我嗰間啲姑娘又無叫我打無痛喎。我係待產室見隔離床開到5度都無打,姑娘都無hardsell叫佢打。始終打無痛要收費,係個人的決定,都唔係醫生或姑娘叫打定唔打。不過我打完無痛都有反應,成個人會震,仲有啲暈。姑娘話係正常喎。之後藥效過咗就冇事。

我上年年尾由陳醫生順產接生,我又覺得佢手勢唔錯喎。原本照到bb臍帶有少少繞過條頸,但陳醫生話唔係纏住,都可以順產。開夠度數後佢教我用力,bb好快就出咗嚟。可能我順產,傷口好快就唔痛。產後我有其他問題,如母乳餵哺,陳醫生都好樂意一一解答。

純屬個人意見,不喜勿插。

複式洋房

Kittylipi 發表於 21-9-3 22:52
回覆 金記 的帖子

咦樓主你係邊間生呀?我嗰間啲姑娘又無叫我打無痛喎。我係待產室見隔離床開到5度都無打 ...

我諗我係黑仔,我打左無痛後試左吾止一次岀現呼吸困難,所以無用無痛,總知我生完係傷口痛足幾個月,我當下只會關心我傷口點解凹左仲要比人痛咁耐,而問主診醫生佢都吾知原因,其實我都係想解決到呢個問題,hard吾hard sell 對我吾重要,只要大小平安我都無理太多,我係到今天問題重存在,都找不原因

別墅

你快d再追一個b啦,再生就會好

子爵府

回覆 金記 的帖子

你講得對 搵出原因先最重要! 唔好講開刀生仔 就算做其他手術既傷口痛都唔應該存在咁耐 會唔會可以睇個資深啲既婦產科問意見 講真 如果係幫你開刀嗰位醫生做成你呢種長期痛楚 你可追究 真係會引致情緒病架

別墅

pingonpig 發表於 21-6-13 23:19
之前我有個醫生高x安,又係打手,所以我搵佢,伏到爆

高錦安?點伏法?

複式洋房

我舊年都係搵陳醫生接生,我之前搵左2-3個醫生睇,我老公陪我睇完陳醫生之後,決定搵佢開刀接生,平時產檢佢解釋得好詳細,又唔趕客走,甚至我生完女之後,健康院醫生check 到bb有心有雜聲,我去覆診嘅時候,佢會解釋返個情況,俾多個意見我。呢啲都係extra 嘅嘢。
生完依家一年都冇話會扯住痛,係有時孭帶孭住bb,hip seat 撞到傷口,會唔舒服。樓主會唔會有時太用力呀或者撳到傷口,始終開刀,割左7層皮膚,需要多啲時間恢復,冇可能當冇生過咁一樣。

不喜勿插,自己係過來人

首頁

尾頁

跳至