自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 21-7-8 12:26

公開試成績及升學可睇school report(p 18)

嘉諾撒會有幾間女校,係得南區培德用中文教學,其他都仲力保英中,如果我係南區,點都舖路比個女入聖心啦。(要幼稚園舖條路,聖心中途難插入)。南區培德vs鴨脷洲真光。自己想。

男爵府

唉!葵青65區小學校網差到爆!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cat130 發表於 21-7-8 13:33
請問如果12網男仔,有直屬中學,係咪只要b1/b2都應該可以直上中學?
但係如果想轉第二間中學,12網男仔除咗 ...

係b1/2都可以抽聯繫位,不是包入
抽完聯繫位再抽公海位(同網甲乙,不同網乙部)

要搵同皇仁相同級數都幾難,st jo啦

大宅

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Astra00 發表於 21-7-8 13:40
最重要看讀到咩幼稚園,幼稚園駁上去有小學有中學就安心好多。校網可以跟所屬小學。

舉例小朋友的幼稚園 ...

咁當然有南區人入到好學校,但要小心舖路,(勁幼、小一派位努力跳出南區、插區外小學等等)唔知訂嘅傻更更,到中一只識靠自行,蝕囉
上年有南區人15分自行李賜豪,即刻secure咗個灣仔中學網,攪掂!

男爵府

Charlotte_mom 發表於 21-7-8 14:52

就係已經讀緊St Jo小學,中學個排位如果第一揀咗St Jo,第二係咪揀皇仁已經無機會?仲有邊間中學可以揀?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

Charlotte_mom 發表於 21-7-7 23:17
拿我好庸俗,我睇公開試成績的,由#7回帖開始睇(呢d至係高手啊!!!)
https://www.edu-kingdom.com/for ...

咁我又想請教下

英華女vs 聖提女呢?

係咪前者功課考試多d呀?

謝謝你

珍珠宮

lucycat 發表於 21-7-7 23:22
我朋友兩間都有Offer,要笑住咁放棄一間

但係瑪利曼中文麻麻同放洋率好高所以佢好猶豫

聖提女放洋都好多
都算好多有錢女學校
父母不少是知名人士

王國長老

cat130 發表於 21-7-8 17:10
就係已經讀緊St Jo小學,中學個排位如果第一揀咗St Jo,第二係咪揀皇仁已經無機會?仲有邊間中學可以揀?
...

乙二皇仁一定零機會,不過總有聖鄧包底

https://www.saps.edu.hk/CustomPage/54/hk2wc.pdf

王國長老

ggsbb 發表於 21-7-8 17:25
咁我又想請教下

英華女vs 聖提女呢?

DSE及JUPAS成績相若
有聽朋友講,英華想揀M1/2要先在數學拎到理想成績,佢就勁讚英華好識教,好全面

聖提女應該讚得開心,另一朋友個女聖心小,超唔鐘意(阿媽+阿女),講明唔原校升,英華唔入,入咗聖提,佢話阿女改變晒,會好主動樂意同同學一齊放學做功課,學習風氣良好

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 21-7-8 14:52

聖若瑟有小學部,都分走左起碼一半位。

所以都係盡量找中小學有直屬或聯繫的。

水晶宮

cat130 發表於 21-7-8 17:10
...

聖若瑟已經好好啦。

你可在自行階段試下皇仁,萬一衰左,统一派位就保守少少。如果真是有實力,叩門都會叩到。沒理由自己升中學部,乙一咁大機會都不用呀?

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 21-7-8 14:55

咁當然有南區人入到好學校,但要小心舖路,(勁幼、小 ...

同意。靠自行真係好大風險。自行階段,看成績看特異功能。

灣仔,中西區校網都不錯。女仔 如中西區,有幾間女校選擇,不錯。

但都係個句,校網係有影響,但banding及隨機編號都影響次序。努力考好成績。多了學校要看埋小四成績表。

男爵府

想請教一下,如果男仔St Jo band 1生應該可以夠聯系位直入St Jo?
但係如果係band 2生,排位第二揀華仁,第三揀鄧肇堅係咪已經好危險?定話應該要擺鄧鏡波做保險線?

因為對於中學派位未係好了解,剛剛開始爬文,請大家多多指教(emoji)(emoji)

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-7-8 13:07

有機會,如果轉入一個強區,對手強勁,有機會跌band

請問灣仔區轉去葵青區會否跌band?

水晶宮

好媽媽勳章

lucycat 發表於 21-7-8 13:43
中學揀咗邊間?

BPS
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-7-8 17:37
乙二皇仁一定零機會,不過總有聖鄧包底

https://www.saps.edu.hk/CustomPage/54/hk2wc.pdf

請問為何有聖鄧包底?
感覺上男仔在12網,如果派唔到軒小、St Joe…..真係幾頭疼,因為好似只係有一間聖鄧揀得落手。

翡翠宮

牛年勳章

19801980 發表於 21-7-8 18:58
請問灣仔區轉去葵青區會否跌band?

唔會,灣仔係勁區

大宅

回覆 72leelily 的帖子

唔好意思想八卦下, 可唔可以講知名人士例如係邊啲人呀?

子爵府

Astra00 發表於 21-7-8 17:53
聖若瑟已經好好啦。

你可在自行階段試下皇仁,萬一衰左,统一派位就保守少少。如果真是有實力,叩門都會 ...

聖若瑟同皇仁, 皇仁好一點嗎?

首頁
12345...13

尾頁

跳至