自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

uoaccf 發表於 21-8-13 21:17
我唔識睇,我亦唔知將咩國家列入高風險地區係咪林鄭一個話晒事,更加唔知美國係咪除左果十個國家之外最高風險,但我知「內地入黎要隔離十四日,美國入黎隔離七日」唔係事實。鬧林鄭冇所謂,要基於事實。

唔好有唔同聲音就話人地護主。我一直講既都係有人提供錯誤資料。你不如搵返果個post睇下。仲有,林鄭係中央委派既特首,你問下中央點解連董生咁好人都要佢腳痛,但一直護住林鄭。...

委任係幾年前嘅事,最近習主席提到,治港者必須愛國愛港,斷估哩啲說話唔係講俾普通百姓聽吧?

水晶宮

uoaccf 發表於 21-8-13 21:50
既然大家都認同另一個post標題誤導,咁你又何必無端端話我護主?我出post都係因為見到有人真係以為內地入 ...

好多人都知美國高風險,但政府係都要放寬美國,今日話咁快出事啦!類似嘅case陸續有來,酒店隔離7日,出左去社區後6日確診左! 一早講7日太短,至少都14+7啦!

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 21-8-13 23:27
委任係幾年前嘅事,最近習主席提到,治港者必須愛國愛港,斷估哩啲說話唔係講俾普通百姓聽吧?

明顯同政府班黃官講啦!尤其特首

DoReMi媽媽    發表於 21-8-14 21:21

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 21-8-13 23:27

中央有權隨時罷免特首。如果特首又黃又幫美國,即係佢違背習主席既指示,出賣香港。中央咁都唔叫佢落台兼逮捕佢,仲比佢坐呢個接觸到機密文件既位,係中央護佢,唔係我呢d蟻民護佢。我唔知點解我指出隔離日數既事實會比人話護主,而中央唔罷免林鄭你又唔話中央護短。大家憎林鄭可以開個帖鬧佢,唔係無端端響一個澄清隔離日數既帖話我護主。

珍珠宮

2024年龍年勳章

uoaccf 發表於 21-8-13 21:17
我唔識睇,我亦唔知將咩國家列入高風險地區係咪林鄭一個話晒事,更加唔知美國係咪除左果十個國家之外最高 ...

事實就是林鄭政府無能,每波都是因防疫漏洞造成! "阿頭"角色好重要,同澳門特首對比下一目了然,林鄭一向剛復自用我行我素,政府太多庸官,唔係一時三刻搵到人做佢個位,我自己唔覺得中央唔炒林鄭住代表中央撐林鄭囉!
7日呢個漏洞,大家無講錯喎! 的確風險好大! 點睇美國都高風險過大陸啦!你睇左新聞未呀?有個從美來港嘅隔離左7日,走入社區第6日確診左啦!

水晶宮

回覆樓主:

男爵府

uoaccf 發表於 21-8-13 17:30
更新: 我諗需要寫得直接d: 「內地黎香港要隔離14日,美國黎隔離七日」呢個資料係錯既。至於要鬧政府鬧林 ...

簡單黎講即係內地7天,美國14天,對嗎?

男爵府

小ice 發表於 21-8-14 10:16
事實就是林鄭政府無能,每波都是因防疫漏洞造成! "阿頭"角色好重要,同澳門特首對比下一目了然,林鄭一向 ...

我開呢個帖從來冇話政府防疫冇漏洞,而係指出「內地黎要隔離十四日,美國黎要隔離七日」呢個資料係錯既。政府無能唔等於討論果陣要引用錯誤資料。

男爵府

emilylam 發表於 21-8-14 11:28

請問同呢個帖有咩關係?邊度顯示「內地入境要隔離十四日,美國入境隔離七日」?

男爵府

singwin 發表於 21-8-14 11:36
要視乎有冇打疫苗同有冇做抗體檢測。

wcpcelia    發表於 21-8-16 16:42

水晶宮

uoaccf 發表於 21-8-14 12:18
要視乎有冇打疫苗同有冇做抗體檢測。

你1樓資訊係咪有問題?
美國來港已打2針和驗到有抗體係7日酒店隔離+7日家居喎!唔驗抗體就14日,你寫得不清楚,其實同另一post標題一樣好易有誤導成分,希望你唔好介意我咁講

珍珠宮

uoaccf 發表於 21-8-13 18:10
回覆 Cindy 的帖子

我覺得可以對政府防疫措施提意見,但係話從美國抵港者既檢疫日數比從內地抵港者少,係 ...

還有回港易可免檢疫

水晶宮

singwin 發表於 21-8-14 11:36

美國入境已打2針+機場驗抗體(驗下係咪真係有打針)就酒店隔離7日+家居7日,如只打2針無係機場驗抗體就14日酒店+7日家居,但唔明樓主1樓講到美國係14日酒店隔離,易誤導別人。

男爵府

emilylam 發表於 21-8-14 12:23
你1樓資訊係咪有問題?
美國來港已打2針和驗到有抗體係7日酒店隔離+7日家居喎!唔驗抗體就14日,你寫得不 ...

我響開頭講左,以打左疫苗計,因為內地入境冇驗抗體要求,冇得對等相比。或者我改一改,再強調一次,係以只打疫苗黎計。

水晶宮

uoaccf 發表於 21-8-14 12:49
我響開頭講左,以打左疫苗計,因為內地入境冇驗抗體要求,冇得對等相比。或者我改一改,再強調一次,係以 ...

其實事實已反應出港府對美國和內地標準不一啦!政府檢疫政策的確係寛外而嚴內地哦! 所以不能怪人會鬧林鄭和政府係黃

男爵府

emilylam 發表於 21-8-14 13:04
其實事實已反應出港府對美國和內地標準不一啦!檢疫政策的確係寛外而嚴內地哦!

...

你上完政府網站都得出咁既結論,我都無可說。

水晶宮

uoaccf 發表於 21-8-14 13:07
你上完政府網站都得出咁既結論,我都無可說。

美國一日1x萬宗確診,中國幾十至100宗左右,兩者都是屬中風險? 我都無話可說了,政府點定義高中低風險?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

英國二,三萬,屬高風險

美國十五萬,屬中風險

中國幾十,屬中風險

澳洲三四百 ,屬低風險

港府真是好離地吖!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

uoaccf 發表於 21-8-14 08:29
中央有權隨時罷免特首。如果特首又黃又幫美國,即係佢違背習主席既指示,出賣香港。中央咁都唔叫佢落台兼逮捕佢,仲比佢坐呢個接觸到機密文件既位,係中央護佢,唔係我呢d蟻民護佢。我唔知點解我指出隔離日數既事實會比人話護主,而中央唔罷免林鄭你又唔話中央護短。大家憎林鄭可以開個帖鬧佢,唔係無端端響一個澄清隔離日數既帖話我護主。...

哩個世界,凡事唔係你講咁簡單,賣港就落台,拉人兼封艇,舉個例,請過外傭,都知道唔係佢一做得唔好,甚至做衰嘢,就可以即炒報警拉佢唔駛賠,如果如你所講咁簡單容易,習主席連治港者必須愛國愛港都唔駛講啦!

我~有話你護主咩? 唔駛澄清定喎,從來我唔知你有主,又點會覺得你護,乜你自己覺得你護緊主?

象牙宮

小ice 發表於 21-8-14 16:08
英國二,三萬,屬高風險

美國十五萬,屬中風險

啱啱專家話美國應該歸類為高風險

美抵港外傭帶變種病毒 許樹昌:應考慮將美國列高風險地區

唔好話專家啦,香港咁多人都質疑緊林鄭政府搞乜嘢,美國竟然只係中風險?林鄭政府危機感比普通香港人還要弱?

首頁

尾頁

跳至