夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓主,睇得出你係有原則嘅人。你由婚前已經諗好將來,有小朋友就幫小朋友諗將來。你諗嘅將來成為你嘅憂慮。

嘗試放鬆d,放低一d心裏面嘅計劃。
兩歲嘅寶寶係好可愛, 佢一定成日做埋d好搞笑嘅事,等你千金陪你搵返童真。

你先生應該好愛你,但佢唔識點安慰你,佢無讀過輔導,佢都唔知講乜做乜令你好過d,積極d。佢可能覺得只要經濟好d你就會好d。

洋房

junzi_HK 發表於 21-10-12 00:54
樓主,睇得出你係有原則嘅人。你由婚前已經諗好將來,有小朋友就幫小朋友諗將來。你諗嘅將來成為你嘅憂慮。 ...

謝謝你安慰,你應該是有讀過counseling 的媽咪
的確 我做人時常憂慮太多 有時忽略了活在當下的道理。
大家的留言很寶貴 令我獲益匪淺。
是時候照顧好自己情緒 思維各方面 做人輕鬆d!

至於先生,佢是個好好先生,算係好錫 好遷就我了。只係份人比較古板老土吧。

Bb依家係最得意,每日見到佢笑 是我最大的力量

大宅

Catprincess_pig 發表於 21-10-13 23:31

謝謝你安慰,你應該是有讀過counseling 的媽咪:la ...
家庭有幾多小朋友都係天注定,無謂太計較。小朋友成長得好唔好,最重要因素係夫婦關係,管教方法其實好次要。小朋友係家庭中學會分享、承擔、扶持。係好老土但呢d都係做人嘅先決條件。

我只係一個肥師奶,唔識教人,亦唔識教小朋友。唔好太上心,天氣好就一家人出去吹吹風曬曬太陽。

大宅

Catprincess_pig 發表於 21-9-19 19:51
結咗婚幾年 有個2歲小朋友
生完後有產後憂鬱 一直食藥。
身邊無人可以分享到 想大家俾意見/鼓勵我:pi ...

同路人。

首頁

尾頁

跳至