自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

減肥
每日散步已好好,不過係行至少一個鐘

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

arale1668 發表於 21-10-13 18:10
用甚麼方法
同埋有無做運動
做咩運動

日行一萬步
跑步同行山(多樓梯同斜路)最見效
大家對食物金字塔都知道, 運動同飲食兩者決一不可

另外減少壓力有幫助

子爵府

yiu_mimi 發表於 21-10-14 00:19
你好勁可以完全戒哂粥粉麵飯零食咁你頭1.5個月係食啲乜嘢?

頭嗰1.5個月時除咗戒大部分碳水外
煎炸野/汁醬野都少食
其他大部分都食
不過都係清淡為主
另外每星期會有1日乜都食
但都係冇食碳水
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

侯爵府

回覆樓主:

我試過黑蒜同紅菜頭汁都吾得,keep 住上壓14X, 之後用低醣飲食,戒晒所有粥粉麵飯零食甜品白糖,瘦左20磅,血壓就正常返晒,keep 住11x-12x.

大宅

seaman1982 發表於 21-10-13 20:58
我老豆囉佢一向都有高血壓,而且仲有白袍症,即係見到醫生會仲高,佢唔止一次去睇醫生,順便量下時,嚇到醫 ...

我老豆都有高血壓,我想請問下,你老豆食蒜頭是否生食定點樣食法?謝謝
仔仔就來開學啦!既開心又緊張

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

小氣囡囡 發表於 21-10-14 22:55
我老豆都有高血壓,我想請問下,你老豆食蒜頭是否生食定點樣食法?謝謝
...

佢放落飯煲同飯一齊煲,然後撈埋食 我話好正,我接受唔到。 佢本身就中意食,但咁撈飯食應是這幾年既新作。

大宅

seaman1982 發表於 21-10-14 23:43
佢放落飯煲同飯一齊煲,然後撈埋食 我話好正,我接受唔到。 佢本身就中意食,但 ...

哦,咁樣食法好方便又唔辣,老人家易接受,感謝你的分享(emoji)
仔仔就來開學啦!既開心又緊張

公爵府

littlehoneymum 發表於 21-10-14 09:07
各位,我唔係肥!但爸爸姑姐中年嘅時候,都開始血壓高

我近年血壓維持14X, 有時去到診所醫院度血壓時可以 ...
我好驚自己突然中風,其實唔食藥丸得唔得㗎?
我驚食開,以後都要食

珍珠宮

yy13 發表於 21-10-14 21:45
頭嗰1.5個月時除咗戒大部分碳水外
煎炸野/汁醬野都少食
其他大部分都食

好勁我覺得戒粥粉麵飯麵包甜品真係超難

每日lunch 如出街食,啲餐唔係飯麵就意粉

公爵府

西芹汁係咪人人都飲得,會唔會寒涼㗎?

複式洋房

arale1668 發表於 21-10-13 18:10
用甚麼方法
同埋有無做運動
做咩運動

由170 降到135

子爵府

yiu_mimi 發表於 21-10-14 23:54
好勁我覺得戒粥粉麵飯麵包甜品真係超難

每日lunch 如出街食,啲餐唔係飯麵就意粉

麵包我都好鍾意食
之前經過麵包舖同茶餐廳係忍得好辛苦
依家反而會食少少
不過當然唔係菠蘿包腸仔包丹麥條呢類
依家每星期會食1-2次麥當當嘅板燒雞腿包走醬
我已經好滿足
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

子爵府

littlehoneymum 發表於 21-10-14 23:50
我驚食開,以後都要食
...

如果醫生認為有需要食就要食住先
因為就算食療控制都唔係一時三刻可以立即改善
但touchwood 萬一唔好彩就大件事
我最初食1粒
之後冇改善要加藥食1.5粒
前後食咗3年
依家減咗磅都可以減埋血壓暫時唔洗再食藥
所以唔係話一定要食一世

珍珠宮

畀面勳章

一人之下 發表於 21-10-14 22:14
我試過黑蒜同紅菜頭汁都吾得,keep 住上壓14X, 之後用低醣飲食,戒晒所有粥粉麵飯零食甜品白糖,瘦左20磅, ...

龍鳳媽

珍珠宮

畀面勳章

littlehoneymum 發表於 21-10-14 23:50
我驚食開,以後都要食
...

我都係咁諗,但靠自己一年,我唔敢做大運動怕一陣爆血管,點知醫生話唔怕,所以我食住先,再加減磅配合,醫生話如果食左上壓去到99,咁就唔做使再食

所以我依家兩樣都做
龍鳳媽

珍珠宮

畀面勳章

littlehoneymum 發表於 21-10-14 23:57
西芹汁係咪人人都飲得,會唔會寒涼㗎?

加薑
龍鳳媽

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

arale1668 發表於 21-10-15 00:53
我都係咁諗,但靠自己一年,我唔敢做大運動怕一陣爆血管,點知醫生話唔怕,所以我食住先,再加減磅配合, ...

上壓去到99?有冇聽錯啊?咁樣唔會太低咩?

珍珠宮

畀面勳章

hfl2000 發表於 21-10-15 02:17
上壓去到99?有冇聽錯啊?咁樣唔會太低咩?

所以如果減磅加埋解戒口,而係食藥之下係咁,就可以了停藥,我尋晚已經係123/84了 ,要努力的戒口減磅(呢樣最難)

伯爵府

好媽媽勳章

減肥+做運動⋯⋯

之前8月尾身體檢查,140/90 ,係屋企就13x / 8x。 之後努力減肥+每星期180分鐘運動(跑步),一個月瘦咗5-6 lb,血壓已120以下 /80 以下。我日日記錄住,醫生睇完話ok,不用食藥。

宜家兩個月,已再減多5-6lb,希望可以繼續減,控制到血壓同血糖。之前血糖也輕微地偏高了些。

男爵府

一人之下 發表於 21-10-14 22:14
我試過黑蒜同紅菜頭汁都吾得,keep 住上壓14X, 之後用低醣飲食,戒晒所有粥粉麵飯零食甜品白糖,瘦左20磅, ...

唔食粥粉麵飯會唔會好肚餓? 同無做運動都瘦20磅?

首頁

尾頁

跳至