自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

RIP

男爵府

laukkk 發表於 21-10-14 18:07
講傳統文化建築,北京有故宮,天壇,長城,真係唔知邊度先冇文化
台灣李登輝,陳水扁個個都貪,攪到政府都 ...

分分鐘陳其邁會升官啊,君不見高雄氣爆後陳菊升官發財(https://tw.news.yahoo.com/amphtml/%E9%AB%98%E9%9B%84%E6%B0%A3%E7%88%863%E5%84%84%E5%96%84%E6%AC%BE%E7%94%A8%E5%9C%A8%E5%93%AA-%E7%9B%A3%E5%AF%9F%E9%99%A2-%E8%8F%8A%E5%B8%82%E5%BA%9C%E5%8E%BB%E6%B3%B0%E5%9C%8B%E8%A7%80%E5%85%89%E6%97%85%E9%81%8A-084234443.html),某蔡姓女領導人仲請佢做埋監察院長添。

子爵府

Anpanmama 發表於 21-10-14 16:37
台灣其實真係好落後同老化

同意,最近先有場火燒死咗個香港留學生

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

以前港台友好果陣,幾鍾意台灣,話晒台港文化上比較親近!

但自從佢係背後對香港搞風搞雨之後,呢幾年搞到香港雞無鴨血之後,好憎台灣同台獨份子!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

waterlilymonet 發表於 21-10-14 17:33
唔係呀,我的朋友話大陸多新樓冇曬傳統舊文化啊。多年後見佢又在fb 講,高鐵不及傳統鐵路咁有人文關懷,支 ...

咁佢地唔好用手機、互聯網…..用返寄信、打電報啦⋯⋯
遲早係亞洲最落後城市!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

子爵府

alicemic 發表於 21-10-14 16:50
點止20年?起碼有30無進步過!

根本執政嘅成日覺得隨時冇得撈,只想袋錢落袋準備走路,唔搞基建

珍珠宮

回覆樓主:

台灣政府好似不太care民生教育基建醫療,淨係識玩政治買美國過時武器

公爵府

親子王國15週年勳章

waterlilymonet 發表於 21-10-14 17:27
多年前去台北,驚訝忠孝東路民居區域樓宇之殘舊,我婉轉禮貌地問當地朋友,佢就話我地唔似大陸到處新矗樓 ...
我近十几年前問台湾司机,点解D楼咁舊唔拆,佢话拆要好多$,政府邊有$重建wow.

珍珠宮

2023年兔年勳章

noodle_noodle 發表於 21-10-14 17:26
係,當時有d片段影到d人喺入面等唔到救出,生勾勾睇住佢燒到成人著火,消防員入完救人見到有d死者成塊咁痴 ...

我仲記得睇報紙時,其中一張圖係大廈內左上邊有個人手拎住紅色手巾揮,期求令比消防員易見到救自己,可惜最後救唔切。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

BBG1 發表於 21-10-14 18:55
我近十几年前問台湾司机,点解D楼咁舊唔拆,佢话拆要好多$,政府邊有$重建wow.
...

又有天災,加埋人禍,真係唔敢去旅遊
放下自在

男爵府

ChingYee123 發表於 21-10-14 18:42
以前港台友好果陣,幾鍾意台灣,話晒台港文化上比較親近!

但自從佢係背後對香港搞風搞雨之後,呢幾年搞到 ...

柯文哲之前「唱」的「兩岸一家親」旋律,其後固之然比綠黨狙擊到而家聲都唔咁聲,我作為一個香港小市民,其實都唔係好哽得落呢句歌詞啊。

我對「補倒」人民+政府之失望,遠早於香港發生黑暴之前。2016 台灣司機縦火燒車,車上20幾個大陸遊客被燒死,事後當地某蔡姓領導人一句慰問都冇,就只為導遊致輓聯「典範長昭」。https://news.ebc.net.tw/news/politics/30749

(大家見一省領導人出得如此輓聯,仲可以對佢地有任何和統的幻想嗎)

琥珀宮

marcus_hclee 發表於 21-10-14 16:21
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20211014/bkn-20211014084646745-1014_00952_001.html
暫時四十幾人死 ...

上次去台灣,酒店附近有火警,但消防車差不多冒煙後15分鐘先出現

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

waterlilymonet 發表於 21-10-14 19:04
柯文哲之前「唱」的「兩岸一家親」旋律,其後固之然比綠黨狙擊到而家聲都唔咁聲,我作為一個香港小市民, ...
呢個女人鼻孔朝天,都唔方係好人啦,心地差劣既女人!

其實,黑暴前只係憎民進黨而已,整體來講對台灣印象唔太差!十幾年前我大多數都係留連台灣時事討論區,好少玩香港討論區!

但依家覺得部份台灣人好矯情,又鍾意造假新聞,十足法輪功咁!尤其果句咩台灣最美的風景 "人" ,每次聽到都想作嘔,唔該慳D啦!

男爵府

ChingYee123 發表於 21-10-14 19:14
呢個女人鼻孔朝天,都唔方係好人啦,心地差劣既女人!

其實,黑暴前只係憎民進黨而已,整體來講對台灣印象 ...

某姓蔡人士深明得媒體得天下的道理,多年來媒體「深耕細作」,致使當地民眾尤其後生壯年果一批,佢地未必係獨,但整體都是反共反中。可笑嘅係香港一班蝗屍,去唔到英國搵食移民果班,佢地會覺得台灣是一片樂土,可以安身立命,你話幾可笑。

珍珠宮

emilylam 發表於 21-10-14 16:37
二十年不變

真的,廿年前去,同廿年後去,完全一模一樣,相比深圳,人地已經變晒天

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

真係慘
細時住木屋都經歷過火災, 成屋燒哂, 好在全家平安
對火警好大陰影

男爵府

回覆樓主:

想起當年塵爆既樂園,又係台灣,陰功

大宅

yeemeif 發表於 21-10-14 19:46
真的,廿年前去,同廿年後去,完全一模一樣,相比深圳,人地已經變晒天
...

點解20年都無變個!好落後!又無機建!?

伯爵府

bb-maxx 發表於 21-10-14 20:33
點解20年都無變個!好落後!又無機建!?

D錢去曬買美國武器了,苦了人民。

翡翠宮

alicemic 發表於 21-10-14 16:50
點止20年?起碼有30無進步過!

對,30年前去過台灣環島遊⋯真係同而家分別不大

首頁

尾頁

跳至