自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

有次見個16,17歲後生女背包打開左,銀包都見到,好心提醒佢,望左我一眼唔該都冇聲!

珍珠宮

回覆樓主:

識生唔識教既家長孕育出黎既成果 郁D就賴天生 實情咪自己懶

男爵府

wmkcnw 發表於 21-10-14 20:29
同意。之前有jm話姨媽唔留間屋俾個表弟,有一半人即刻話做父母唔啱,我O哂嘴。

呢一代青年人,佢地父母只 ...

其實黠止年青人丫,我敢講佢地上一代都唔會好得去邊。

公爵府

2024年龍年勳章

容許我講一句、係香港人(甚至全人類)嘅質素、不分年齡、越嚟越差。有家教、有修養嘅人只係地球上一小撮!

珍珠宮

佢地多數性格自我,吾聽父母教導,應該吾好再有下一代

別墅

回覆樓主:

我見得最多既系一野就撞開你,吾該借借都無句

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

平平無奇2 發表於 21-10-14 20:59
容許我講一句、係香港人(甚至全人類)嘅質素、不分年齡、越嚟越差。有家教、有修養嘅人只係地球上一小撮!:ha ...

其中一樣、會不會手機影響、年青人習慣用電話傳短訊、對話交際時間越來越少、變咗唔開口講嘢~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

何止咁少野
明明左上右落,佢係要迎面頂住係你前面,想你望一望佢先彈開,係要阻下你先安樂
再唔係 同你鬥快,我就係咁趕,行得好快,佢就hea下hea下 漫無目的地咁行,見我好趕,佢就同我鬥快...行快2步,係要我前面過
以前,佢快d 我又快d,因為我趕時間
宜家,佢一同我鬥快 我就比佢過,我有風度...讓佢行先..都係幾秒, 佢冇品 我唔會同佢鬥冇品,費事激親自己

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

平平無奇2 發表於 21-10-14 20:59
容許我講一句、係香港人(甚至全人類)嘅質素、不分年齡、越嚟越差。有家教、有修養嘅人只係地球上一小撮!:ha ...

我星期二晚去百佳買野,先後比一個中年男人撞我手袋,我拎轉望佢...佢係度睇緊野,扮冇事發生,再比一個女人用手推車撞我patpat,我好驚咁望住佢...佢先同我say sorry
宜家d 人痴線架,我懷疑自己已經唔係係地球生活

茶類愛好者    發表於 21-10-15 07:19

珍珠宮

回覆樓主:

我仔90後,冇咁样喎,對外人仲好客氣,勁好禮貌潻,工作地方啲亞姐特別錫佢,係屋企就當然駁吓咀咁囉
佢啲中同對我都好好禮貌,我諗應該係咩人識番咩人,唔係個個年青人都係咁差。
或者應該話而家部份人係咁冇禮貌,唔只係年青人。

公爵府

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 21-10-14 21:02
其中一樣、會不會手機影響、年青人習慣用電話傳短訊、對話交際時間越來越少、變咗唔開口講嘢~
...
手機只會是部份原因、宏觀去睇係教育出咗問題。以前仲會强調教育下一代去培養美德。今天由幼稚園到大學全部商業化、功利行頭! 成個教育界早已變咗質。哲學系文學系等早已式微。但不能只怪老師們、一眾怪獸家長絶對大大力推波助瀾。校方只是迎合大家嘅需要

子爵府

nldw2012 發表於 21-10-14 19:52
文中話見到親戚唔叫人,已經喺正常

新一代養狗當bb幾好呀,衰得過唔識教嘅父母唔養狗走去養人遺禍人間?

翡翠宮

aprilabc 發表於 21-10-14 20:08
坐小巴火車巴士, 坐入個位,出出入入,永遠都冇講唔該, 有時仲要畀佢怒啤 ...

宜家有人讓我坐入面,出出入入我都會大大聲:唔該晒,唔好意思 麻煩晒,唔該
其實真心覺得搞到人,但亦希望等其他人都聽到,希望影響到其他人關注禮貌問題

大宅

selinako^^ 發表於 21-10-14 21:03
何止咁少野
明明左上右落,佢係要迎面頂住係你前面,想你望一望佢先彈開,係要阻下你先安樂
再唔係 同你鬥 ...

我試過類似經驗 不過係一個不自量力既呀婆同師拉

selinako^^    發表於 21-10-14 22:19

公爵府

2024年龍年勳章

selinako^^ 發表於 21-10-14 21:09
我星期二晚去百佳買野,先後比一個中年男人撞我手袋,我拎轉望佢...佢係度睇緊野,扮冇事發生,再比一個女 ...
呢個叫新世代嘅地球、我哋老人家要適應呢個new normal

selinako^^    發表於 21-10-14 22:19

翡翠宮

waic 發表於 21-10-14 21:15
我仔90後,冇咁样喎,對外人仲好客氣,勁好禮貌潻,工作地方啲亞姐特別錫佢,係屋企就當然駁吓咀咁囉 :happ ...

我覺得宜家d 後生年青侍應好有禮貌,好有heart, 佢地比野我,我都會大大聲笑笑口同佢講:唔該...,作為欣賞同鼓勵,其實好多食客叫侍應攞野,老馮咁..心靈弱小d 既後生 未必會接受到
好多都做唔長

子爵府

Mm233 發表於 21-10-14 19:57
香港大把阿叔夠無禮貌
廢老教出大把廢青, 大把廢青將來亦會變廢老。

珍珠宮

大力大力 發表於 21-10-14 20:39
這年一些年輕人、認為社會/政府欠左佢地、一大學畢業(週街都係大學生)、就話要有樓、父母唔幫手買樓、就係 ...

有冇搞錯呀,置業都要靠父幹!我同三個仔講,讀完書一定要搵野做,屋企唔會養懶人架!

男爵府

後生一輩,的確多咗冇禮貌嘅人。

你幫佢忙,佢係唔識講唔該。

老一輩都有,但比例真係少啲。

珍珠宮

selinako^^ 發表於 21-10-14 21:25
我覺得宜家d 後生年青侍應好有禮貌,好有heart, 佢地比野我,我都會大大聲笑笑口同佢講:唔該...,作為欣 ...

禮多人不怪,年青人做事認真,我地要鼓勵多啲。

selinako^^    發表於 21-10-14 22:18

首頁
12345...10

尾頁

跳至