自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

blackypurin 發表於 21-10-30 12:13
我形容為「成日以為襟粒制就有」,但我搵唔到粒制,唔知係F咩

我同佢講做budget時係好趕,要o晒 ...

我形容為小精靈
每個老闆都以為公司有精靈,咩工作都唔駛安排唔駛理,放咗工精靈就會自動出現攪掂晒所有嘢

珍珠宮

好媽媽勳章

Charlotte_mom 發表於 21-10-30 15:14
我形容為小精靈
每個老闆都以為公司有精靈,咩工作都唔駛安排唔駛理,放咗工精靈就會自動出現攪掂晒所有嘢 ...

我咪就係嗰個小精靈

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

試過有大老細話唔明點解一份文件要做45分鐘咁耐, 於是我叫佢坐我隔離, 睇住我由頭至尾做一次整個流程。佢睇住我摩打手咁做, 佢才明白我成team人都好辛苦, 因為我已經係最快可以起一份文件的人。之後, 大老細加一個人幫我。

珊瑚宮

野原美冴 發表於 21-10-30 15:27
試過有大老細話唔明點解一份文件要做45分鐘咁耐, 於是我叫佢坐我隔離, 睇住我由頭至尾做一次整個流程。佢睇 ...

你老細都好, 我之前份工,上司唔係唔知我忙, 係當睇唔到
話加人俾我,over 半年影都無。
最後我辭職咪加人囉, 不過人都係做唔長。
梗係,人工跟工作量不成正比, 搵到仲唔走咩

珍珠宮

減齡達人勳章

cbeyond 發表於 21-10-30 15:35
你老細都好, 我之前份工,上司唔係唔知我忙, 係當睇唔到
話加人俾我,over 半年影都無。
最後我辭職咪加 ...

試過又有老細話唔知點解我咁忙(言下之意係覺得我扮忙), 於是我嬲嬲地將我所有來往的email,事無大小 全部都cc埋比佢,炸爆佢個email.
之後老細唔敢再有聲氣。

珍珠宮

blackypurin 發表於 21-10-30 09:35
我老細轉左來半年左右,係一名超離地嘅鬼佬,相信佢一直以來都係唔使落手做嘢嘅人。佢自己搞搞埋埋d新嘢, ...

我都糾結緊差唔多既嘢,但已經壓抑佐兩年,由入公司做第三個月開始已經不停加workload.老細話就話俾機會我學嘢,我都認同做到就自己袋經驗。但真係得個做字囉!本身我份糧就得咁多,無加過,我除佐要做本身Job duty,仲要幫老細跟project,佢又係乜都想搞,而家跟緊2-3個project,疫情關係有一個擱置,但佢永遠可以搵嘢黎搞(我明佢唔搞下新野,佢就無乜價值)
之後仲要under 大陸sale team 搵業務,但就要追KPI, 獎金超級少,搵到個客,達到佢要求銷量先有千零蚊,做佐兩年基本上白忙。根本無錢賺到,就得本身份糧,但係三倍工作量,壓力就越黎越大,訓都訓唔著

珍珠宮

好媽媽勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-10-30 17:41
我都糾結緊差唔多既嘢,但已經壓抑佐兩年,由入公司做第三個月開始已經不停加workload.老細話就話俾機會我 ...

咁就騎牛搵馬,我為咗份退休金先唯有忍

珍珠宮

好媽媽勳章

Charlotte_mom 發表於 21-10-30 15:14
我形容為小精靈
每個老闆都以為公司有精靈,咩工作都唔駛安排唔駛理,放咗工精靈就會自動出現攪掂晒所有嘢 ...

啱啱元氣見到,真應境

珍珠宮

spiderkelulu 發表於 21-10-30 11:27
同路人。
老細點會唔知我哋有幾多嘢做,老細以為我哋有魔法棒,揮一揮支魔法棒,所有嘢就會完成。最衰都係 ...

無錯,我都唔明點解老細事無大小都搵我,我又唔係咩管理層,又唔係manager grade,叫我做咁多野,follow up 咁多野,忙得我一個忙,公司係少人,但都唔洗乜都搵我掛。但同時公司有人日日得閒到頭鵝鵝,扮工當睇唔到。面對咁既老細,真係越做越無心機,咩熱情都無了。

珍珠宮

blackypurin 發表於 21-10-30 17:43
咁就騎牛搵馬,我為咗份退休金先唯有忍

我公司無退休金呢回事。福利得雙糧,五天工作。

珊瑚宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-10-30 17:50
我公司無退休金呢回事。福利得雙糧,五天工作。

若果唔係等退休,就考慮轉工
下一個跳槽浪, 應該明年初
我的舊同事/朋友, 都係襯住6/7月跳槽潮, 找到更好的工作。

珍珠宮

cbeyond 發表於 21-10-30 18:14

真係考慮轉工。但我又想計劃生小朋友,今年年初甩佐,而家努力緊。唉,驚越轉越衰
但唔轉,大陸銷售部真係當正請佐我,美其名係香港本身份人工係我基本工資囉。實際上工作量係三倍

子爵府

C.Humphrey 發表於 21-10-30 13:10
最憎尼啲老細,講就無敵
我宜家既復仇方式係我會take up晒啲野,親力親為,到辭職時佢要搵2-3人頂我個位, ...

Exactly 同我諗法一樣,最好樣樣野佢而家都要靠我,我一辭職佢就癱瘓,等佢以為咁正,出一份人工做兩個人做,我唔係一世要打佢份工㗎

子爵府

cbeyond 發表於 21-10-30 18:14

真的嗎我都想搵份好dd嘅工

珊瑚宮

wewanwan 發表於 21-10-30 19:52
Exactly 同我諗法一樣,最好樣樣野佢而家都要靠我,我一辭職佢就癱瘓,等佢以為咁正,出一份人工做兩個人 ...

我從來唔會咁諗, 我之前工作, 1人做3個人工作添
我走,就唔會諗咁多,怨咁多, 免得俾佢影響我自己
越多負能, 自己運氣都唔會好

珊瑚宮

wewanwan 發表於 21-10-30 19:58
真的嗎我都想搵份好dd嘅工

無人知, 自己睇時機, 好好把握

珍珠宮

wewanwan 發表於 21-10-30 19:52
Exactly 同我諗法一樣,最好樣樣野佢而家都要靠我,我一辭職佢就癱瘓,等佢以為咁正,出一份人工做兩個人 ...

無公司會無邊個唔得架。就算到時佢知道你做得嘢,咁又點,都無得追加你人工㗎啦。佢只會用高人工請一個差唔多經驗既人,或者出多一份人工請多個人。

伯爵府

spikenard 發表於 21-10-30 10:36

我的真實經驗,有1次,老細問我有d咩忙,忙到佢加額外野 ...

做得好

侯爵府

spikenard 發表於 21-10-30 10:36

我的真實經驗,有1次,老細問我有d咩忙,忙到佢加額外野 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

你list張 daily schedule 佢睇,仲要寫得好 detail,ad-hoc, 全部寫晒佢睇。然後直接問佢,是否仲認為你好得閑,唔知忙乜?
西人好直接,唔明人哋啲轉彎沒角嘅語言 所以的確可以對佢哋兜口兜面咁表達不滿
你辭職,佢只會唔明,點解你工作量不大,但情緒會咁嬲,仲要辭職

首頁

尾頁

跳至