論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

lily-of-valley 發表於 21-11-10 15:32
係, 好嘅有,好少。 bun同印, 人種懶嘅多。
聽講印尼姐姐好似聽教d

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

kiwiiii 發表於 21-11-11 15:13
聽講印尼姐姐好似聽教d
未必, 印尼中英通通不明, 在印尼教佢地念熟, 知係, 唔知道, 係, 對唔住。 根本唔知你講乜, 乜都呢幾句答你。 其他就靈堂纸公仔咁眼光光企係度。

我2010個件6日仙, 6日就炒咗佢。
吸塵機唔識用, 咁用條布扒在地抹, 辛苦喎。 行動慢過隻龜, 叫佢抹窗, 4個鐘抹4塊玻璃, 淨裡面無出面。 抹同未抹嘅都差唔多。

最難頂係, 佢入廁所成個鐘, 開大水喉, 拍門叫佢, 睇吓佢係咪死咗? 廁所水塘咁, 但個身乾嘅, 原來無沖, 扮沖, 撞鬼。 第4日去agency叫佢沖涼, 一味話知道。 返到來又扮沖。 唔洗頭唔换底衫褲。

成個智障咁, 話公仔麵好好食, 早餐一個, 午餐一個, 晚餐一個, 消夜又一個。 原來踎係厨房一隻手攞麵食, 另一隻手抓妹妹, 下面痕, 叫佢洗手, 未食完喎。

半夜三更發開口夢慘叫, 好似比人追殺咁。

叫佢做野靈堂紙公仔咁棟係度。

亦頂唔順印拜神好似鬼上身。

我頂唔印, 鬧死都用bun.

大宅

kiwiiii 發表於 21-11-11 15:12
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23516023 呢度有得睇呀
原來係BK置頂

大宅

聽講印尼姐姐好似聽教d
我果個就係印尼姐姐黎......

大宅

lily-of-valley 發表於 21-11-11 15:47
未必, 印尼中英通通不明, 在印尼教佢地念熟, 知係, 唔知道, 係, 對唔住。 根本唔知你講乜, 乜都呢幾 ...
嘩……個工人姐姐真係極品黎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

鞋, 恐怖, 污糟, 核突, 仲三隻手, 我掃把之後至知, 第4日我有事出街, 得佢一個。 原來我放廳柜桷有十幾二十個$10餅, 重, 得閒抬去同8達通增值, 原來唔見了。

仲有, 佢地拜神好似鬼上身。 係第一個偷野印siti. 佢2007來, 問媽佢可唔可以拜神, 媽叫佢問我, 我叫佢拜一次我睇, 嘩, 仲恐佈過鬼上身。 而拜時, 有人按門, 唔開, 火燭晤走, baby喊唔理, 老公揾小三亦唔理。

又要揾個向西窗口, 我廳向西。 我叫佢放假至拜。 咁虔誠, 唔好偷野呀。

男爵府

judysmith 發表於 21-11-8 10:14
請返黎既姐姐做左3個禮拜,做家務求求其其,有時我係格離見佢湊bb都好唔細心......話過佢幾次都係咁,另外我試 ...

即炒係要賠返代通知金俾佢

男爵府

聽講印尼姐姐好似聽教d

一般都係但唔絕對,好睇你遇到邊類,本地姐姐好多都會開高個價先肯接job ,有d甚至本身要求有nb 就唔接

男爵府

judysmith 發表於 21-11-10 11:47
claim到d錢都好

家傭保險正常都一定要買,你買果個冇得claim咩?

別墅

Emma1219 發表於 21-11-15 10:11
一般都係但唔絕對,好睇你遇到邊類,本地姐姐好多都會開高個價先肯接job ,有d甚至本身要求有nb 就唔接
...

我身邊有d 人會請海外姐姐,貪佢地係白紙一張,可以慢慢教,但真係要等,都係請本地姐姐方便好多

別墅

Emma1219 發表於 21-11-15 10:12
家傭保險正常都一定要買,你買果個冇得claim咩?

應該隻隻家傭保險都包掛

別墅

lily-of-valley 發表於 21-11-12 13:19
鞋, 恐怖, 污糟, 核突, 仲三隻手, 我掃把之後至知, 第4日我有事出街, 得佢一個。 原來我放廳柜桷有 ...

咁你而家仲有冇請姐姐

象牙宮

kiwiiii 發表於 21-11-15 12:39
咁你而家仲有冇請姐姐
有, Pa有老人痴呆, 除女賓外, 2012 9月請多個男bun, 因pa唔行得, 要抬佢去沖凉。 2014 7月, pa去咗, 炒女bun, 留男bun. 因我身體唔掂, 媽去覆診時, 要個夠力嘅扶住佢。

唔經唔覺 男bun 做咗9年了。

男爵府

kiwiiii 發表於 21-11-15 12:38
我身邊有d 人會請海外姐姐,貪佢地係白紙一張,可以慢慢教,但真係要等,都係請本地姐姐方便好多
...

本地姐姐都會有好既但真係唔容易遇到

男爵府

lily-of-valley 發表於 21-11-15 12:47
有, Pa有老人痴呆, 除女賓外, 2012 9月請多個男bun, 因pa唔行得, 要抬佢去沖凉。 2014 7月, pa去咗 ...

佢都做左好耐

象牙宮

Emma1219 發表於 21-11-16 10:29
佢都做左好耐

佢係咁多工人之中算正常。 暫時無貴利門。 天地良心, 我無克薄過工人。 以前D女 bun, 著數攞盡仲話未夠。 佢比較上無咁貪。 手腳? 算野唔太多唔見。 因我規矩, 話之工人掂到會飛, 若3隻手, 我一定炒。

最近, 我發現佢食煙。 我全屋禁煙, 同佢講you better not smoke, not good to your health. 今朝, 屋有煙味, 我話you smoke cigarette? No mamm, I smoke outside.
我話 but I smell cigarette, yoy know when I hire you, you said you don't smoke. If you insist smoke cigarette, You better go back philippine.

伯爵府

回覆樓主:

如犯嚴重過錯,可以即炒唔洗賠1個月。你最好再re confirm 勞工處

請問你本地定海外新請?

首頁

尾頁

跳至