自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

CatgirlBB 發表於 21-11-8 10:37
廢青一名
快手移民
咪浪費香港米飯
佢想走,都唔得

男爵府

蠢係原罪 發表於 21-11-8 12:36
我唔明
事主有返工,返全職仲間OT
都俾人話懶惰殘癈?

係啦, 其實佢點解有咁既諗法, 米就係生活逼人囉, 面對咁大生活壓力, 決定不婚不生, 唔係好事?
佢又唔係無做野, 又無拎綜緩
佢另一樣都講得岩, 努力左就有回報咩, 依家生活真係艱難架, 唔好事事以自己標準去衡量人
我唔係鼓吹要咁樣做, 只係明白

珍珠宮

回覆樓主:

自給自足無咩問題,只是不太上進唔知搵唔搵到老婆姐

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真係唔知呢個世代的人點樣諗

大宅

Monchichi110 發表於 21-11-8 12:50
係啦, 其實佢點解有咁既諗法, 米就係生活逼人囉, 面對咁大生活壓力, 決定不婚不生, 唔係好事?
佢又唔係 ...

如果努力過後就會有相應回報,有邊個會躺平?
唔係啃老,唔係拎綜援,點解要俾人話俾人鬧?

珍珠宮

capricornbb 發表於 21-11-8 11:03
最後他放棄向上爬,不久便成功獲編配單身人士公屋單位,沒有加租壓力的鞭策,他變得更頹廢。萬餘元月薪在 ...

最可悲呢哋,18歲排公屋,邊有上進之心,之後心態、行動更加不值報導,誤導其他人

侯爵府

回覆樓主:

成個訪問,最令人驚訝既係抽到公屋,乜公屋係可以抽而唔係申請,單人公屋唔係話要等夠分先得。講返事主,佢其實一直有工作,以前亦有ot,只是在升級和人工上不如意,於是放鬆自己,過翻相對舒服的生活,只是個人對生活取態而已。

水晶宮

華華子 發表於 21-11-8 11:45
其實佢都有工作養活自己, 只係佢無不停向上爬, 我覺得okay的~
最怕個D唔工作, 食政府個種人, 之後仲要鬧 ...

咁佢都好過唔做嘢呃綜援嘅人,起碼叫自己自力更生,只是無乜上進心

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

自己放棄自己揾野賴 關政府咩事!?以前我哋爺爺嫲嫲嗰代咪又係手停口停! 嫲嫲做生意好叻,幾廿年前已經做到寄貨去外國! 至記得佢成日講,自己唔努力唔通天痾落黎比你食! 其實任何年代都有人唔想努力㗎啦!都有人上唔到位㗎啦!打份工唔通個個都有得升?多餘! 揾藉口懶啫,自己認廢就廢啦!廢都要賴人,唔死都無用 唔怪得傳聞高端人想辦法淘汰低端人口免浪費資源 我無睇入面詳細內容,只是睇樓主title 有感而發! 其實如果set 個人生target 係排公屋,我諗唔到個人嘅 發展會有幾高幾遠囉!

公爵府

chengcheung 發表於 21-11-8 10:52
佢叻仔一早申請公屋
而家自己揾自己食無問題吖,開心咪得囉
總要有人去做貨櫃物流㗎嘛

貨櫃物流冇理由咁低人工,單身公屋限額都唔過?

水晶宮

KenChung_FB 發表於 21-11-8 10:54
反映政府無能

自己唔努力就話政府冇能?

你有時間睇下龔成,一個80後的公屋仔,一出嚟做嘢只係搵萬鬆啲,佢點樣慳錢去創造財富,而家係千萬富翁。

水晶宮

bbc2018 發表於 21-11-8 13:10
最可悲呢哋,18歲排公屋,邊有上進之心,之後心態、行動更加不值報導,誤導其他人
...

我朋友叫我仔女18歲去排公屋,我話留返比有需要的人,佢話我蠢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

自己選擇躺平點解心難平?自己唔知自己廢?唔係諗下點發改善生活反而諗躺平

珍珠宮

蠢係原罪 發表於 21-11-8 12:36
我唔明
事主有返工,返全職仲間中OT
都俾人話懶惰殘癈?

可以選擇躺平,可以有機會唔爭取,可以做夠就瞓,可以唔結婚唔生仔,唔消費,但唔好將呢d選擇,賴哂落個別人,賴哂落社會身上。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Myluckybaby 發表於 21-11-8 10:46
沒甚麼大不了,想當初黃先生父母一定提供咗快樂童年生活俾佢,亦相信讀書不是唯一的出路。所以黃先生是一 ...

所以我絕不同意、什麼快樂學習才有快樂童年、沒有壓力下學習、但那些父母完、全冇考慮到、那些孩子長大後、要面對弱肉強食的社會....

事實上、物競天擇、適者生存者、這是地球上萬物(植物/生物)的定律、從小就要競爭入好的幼稚園、好的小學、好的中學、大學、優秀的配偶、入好的公司工作.......

父母太過溺愛他們、等於害了他們、長大後、怕面對社會壓力~

AJH    發表於 21-11-10 10:31
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

2024年龍年勳章

呢個世界無free lunch.
你見人地成功,其實背後做左好多野。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

CatgirlBB 發表於 21-11-8 10:37
廢青一名
快手移民
咪浪費香港米飯

x 2

18歲就已經申請公屋、真係冇鬼用~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

個人及個別既生活選擇方式啫,夠有人乜都唔做露宿街頭啦,每個時代都有當時既機遇同困難,為自己既頹廢找藉口啫。

公爵府

Gorgor0612 發表於 21-11-8 13:49
自己放棄自己揾野賴 關政府咩事!?以前我哋爺爺嫲嫲嗰代咪又係手停口停! 嫲嫲做生意好叻,幾廿年前 ...

同意!點樣生活係自己決定,其他人冇權話佢錯,但唔好姓賴,自己失敗就賴賴賴!

侯爵府

其實一向好多人都係咁, 穩穩定定打扮工夠用就算
只不過以前冇個term叫躺平族之嘛
總有人上進總有人安於現狀, 唔影響人自己養到自己咪得囉

首頁
12345...11

尾頁

跳至