婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

Sharon.W 發表於 22-3-29 23:32
講真 請工人都未必好⋯
有時唯有就一就啦⋯係好灰既 不過我有時寧願有奶奶幫手
...

想講講呢到jm好多全職媽媽,如果老公唔幫手做家務湊仔的,好多都已經接近崩潰,你99仲要顧2個家庭的家務,仲要年紀唔細唔似後生時咁捱得,相信佢壓力都不少。
你講啲幫佢慶生呀,請佢食buffet呀果啲我不少同事都對工人姐姐都做到,仲要只係一位少主,唔求佢家務做得好,只求有工人姐姐喺到,唔洗獨留兒童在家。
不是說jm唔應該不滿99,而係不滿99之餘唔好影響咗自己情緒!

洋房

請工人幫手啦

大宅

happyfamily224 發表於 22-2-5 00:01
我想分享同奶奶由關係要好,直至心病嚴重,無法挽救既過程。

我同老公相識至拍拖約4年至結婚,大家都係來 ...

日久見人心

伯爵府

happyfamily224 發表於 22-2-5 00:01

別這樣,有些女人年紀大了會語無倫次,只要不在你面前發表,就雙方維持現狀吧,你的一舉王動會直接影響先生關係更會影響家庭和諧,不值得!你在她及親戚朋友面前對她好,別人看在眼裡,你估人家會全部相信她嗎?
誰人背後無人說,誰在人前不說人.
好心忠告別冒這險啊!

珍珠宮

知唔知99不滿你啲咩?而佢既不滿係真實定車大炮?
大多醒目既99有不滿都未必會同新抱講,更唔會做衰人係仔面前講,唯有同啲三唔識七既外人講,或者同自己啲女,即姑仔姑奶講
我覺得如有好奶奶要珍惜,如果同奶奶唔夾,保持距離,減少爭拗

大宅

醒目開學勳章

happyfamily224 發表於 22-2-5 14:15
我生小朋友後,都向老公提議過幾次不如請工人,但請工人其實都要考慮好多問題,一嚟屋企冇位住多個人,二嚟 ...

同意及同情妳遭遇。
我都好唔喜歡有外人(姐姐)一起住好唔慣,而且香港地方住屋細,係有難處。
妳奶奶把口真係好衰及臭,和我奶奶有得揮,我老公經常講粗口,我好抗拒及有話他,但奶奶竟專登話男人唔講粗囗邊算係男人!因她也是個粗人講粗口,所以家教真係好重要。
我奶奶對住親戚好虛偽,她不是背住我地咒駡,而是對住她奶奶,她媽媽及兒媳我面前直接毒咒。

水晶宮

你奶奶同我那件都似,係沒說粗口,其他野中晒。我由有第二胎起,即請工人。我仔一升小學都早出晚歸,放學已5:30校車,只是晚餐佢湊,我一收工已接佢。嚴格來說,我奶奶湊佢6年左右。受氣到極!

而家好多野「大家兩免」,斷捨離,不好煩咁多。工人cs奶奶,我要工人,起碼我不用忍住度氣。

大宅

回覆樓主:

我明白你奶奶感受wor!! 我認同講哂粗口的確有問題亦唔應該。但我想講奶奶幫手湊孫真係唔係老馮,第一次有孫仔湊佢緊係好熱心啦,但當長期都要湊,仲要一打二,仲要做家務等樓主放工,係人都有怨氣啦!大佬,兩個仔都係你生,點解老咗又要湊BB/小朋友?精力都大不如前啦,你自己諗下你返工會唔會仲輕鬆過自己一個照顧兩個小朋友先?前幾年仲要係初生嬰兒,壓力都好大,但你老公又講到明唔想要工人,又話無房,你奶奶咪頂硬上。諗起都覺得攰。你地俾奶奶幾多家用?你奶奶如果湊小朋友湊到你地差唔多放工,仲要返自己屋企做自己家務,同返全職無分別。

大宅

購物狂媽媽 發表於 22-6-21 21:51
我明白你奶奶感受wor!! 我認同講哂粗口的確有問題亦唔應該。但我想講奶奶幫手湊孫真係唔係老馮,第一次有孫 ...

你自己阿媽唔使全職湊外孫都有家用收啦,做又36唔做又36,又困身,唔好諗住奶奶唔使返工d時間成本就等於零,行山打牌去旅行(疫情前)大把野玩,我真係睇唔過眼d所謂新抱咁老馮奶奶湊孫

大宅

購物狂媽媽 發表於 22-6-21 21:55
你自己阿媽唔使全職湊外孫都有家用收啦,做又36唔做又36,又困身,唔好諗住奶奶唔使返工d時間成本就等於零 ...

好明白樓主感受。我係過來人,針唔吉到肉唔知痛,旁觀者可以大條道理咁話99湊孫唔係老憑。JM 你係咪好幸運,可以分開住?我身邊有兩個朋友,分別因為99,日鬧夜鬧,最後同個老公一齊出去住先搞得掂。我明白湊孫唔係老馮,咁咪分開住囉,又要一齊住,預咗要幫手照顧屋企。我奶奶就係咁,又唔肯分開住,又要埋怨,我只可以講,佢自己選擇左要一齊住,就要承受返個結果

大宅

cheuklam.Lee 發表於 22-10-7 07:10

好明白樓主感受。我係過來人,針唔吉到肉唔知痛,旁觀 ...

既然99要退休,首先佢自己都要識得放手。我99又唔係冇人同佢住(佢有娘家係大陸,佢成日都好恨返去)得把口講,又唔做,又驚返到去同佢阿媽自己住嗌大交(我99同佢媽既性格一樣,都係好鍾意鬧人)既然一齊住,佢都係家庭一份子,點解唔可以做家務?又唔係要佢檐泥?有幾辛苦?佢可以擁有自己嘅人生,但係佢自己唔走,冇人幫到佢。佢識諗,就一早應該要同我哋分開住,咁咪可以自由自在,享受生活囉。我99成世人都冇返過工,嫁咗嚟香港都唔使做,而家佢梗係覺得辛苦啦

大宅

cheuklam.Lee 發表於 22-10-7 07:16
既然99要退休,首先佢自己都要識得放手。我99又唔係冇人同佢住(佢有娘家係大陸,佢成日都好恨返去)得把 ...

其實由頭到尾都冇人想同奶奶一齊住,係佢自己要一齊住,所以個責任唔係淨係個新抱度,個奶奶自己都有責任。中國人嘅思想就係咁,成日道德綁架,唔一齊住,就代表不孝,其實每個人都要擁有自己嘅人生,將來我仔女大個咗我都一定會同佢地分開住,咁樣先至係對小朋友最好嘅生活,點解一定要差隻腳埋黎干涉人哋生活,正所謂己所不欲,勿施於人。我奶奶自己都冇同過佢奶奶住,咁點解佢又要走去住埋一齊呢,又要住,又要怨,我真係好討厭呢種人,想舒舒服服過退休生活,就要自己諗辦法

大宅

cheuklam.Lee 發表於 22-10-7 07:10

好明白樓主感受。我係過來人,針唔吉到肉唔知痛,旁觀 ...

樓主係講佢奶奶因為要湊兩個孫,樓主又無請工人下,佢奶奶係佢屋企煮埋飯洗埋碗先返自己屋企,我唔知佢老爺係咪仲係到啦,亦唔知佢奶奶嘅諗法係咪因為樓主同老公都係返full time, 又無請工人,所以先留咁耐佢屋企。我想講我身邊就有個已經做人奶奶嘅朋友,佢唔係樓主奶奶果種粗人,唔講粗口嘅,但就係佢個仔同新抱要佢一星期5日都過去佢地屋企幫手湊兩個孫,但自己屋企嘅家務又做唔到,又無咗me time, 所以諗野要將心比己,湊孫唔係短時間,係以年計,唔係話買d小禮物就可以補償到,佢同返工有咩分別?請個陪月都要2萬蚊啦,但佢個仔又只係俾返未生前嘅8千蚊家用for兩老

大宅

購物狂媽媽 發表於 22-10-7 08:37
樓主係講佢奶奶因為要湊兩個孫,樓主又無請工人下,佢奶奶係佢屋企煮埋飯洗埋碗先返自己屋企,我唔知佢老 ...

如果好似你朋友嘅情況,佢個仔應該要請姐姐,就已經解決晒所有問題。湊孫好辛苦,我明。尤其是小朋友仲細,真係可以好攰㗎。所以咪話囉,點解我好鼓勵我奶奶返去同佢啲屋企人住,一來佢又可以享受退休生活,自由自在去邊都得。二嚟,間唔中見吓,大家嘅關係仲會好啲添。一舉兩得,諗唔到分開住有啲乜嘢缺點。而家滿足佢一個人嘅私心,就要成家人痛苦,係咪好自私呀。最慘係佢自己而家都唔開心,我哋尋日先嗌大交,搞到咁,有乜為。

大宅

cheuklam.Lee 發表於 22-10-7 08:51
如果好似你朋友嘅情況,佢個仔應該要請姐姐,就已經解決晒所有問題。湊孫好辛苦,我明。尤其是小朋友仲細 ...

我諗你面對奶奶,都好多不滿,我好同情你嘅遭遇。但樓主個case + 我朋友係奶奶嘅case 同你完全唔同,我地個cases 係因為需要奶奶幫忙湊孫,先搞到佢奶奶/我朋友長時間留係個仔屋企,我估佢地都想自由自在,純粹得閒玩下孫,但礙於錢/唔放心交比外人,所以先搞到個奶奶咁困身。你個case 就相對係奶奶唔識趣嘅問題罷了

大宅

cheuklam.Lee 發表於 22-10-7 08:51
如果好似你朋友嘅情況,佢個仔應該要請姐姐,就已經解決晒所有問題。湊孫好辛苦,我明。尤其是小朋友仲細 ...

我朋友個仔其實已經未生第一個時已經有個工人姐姐,但佢個仔同新抱成日都唔放心,已經用個cam 影住哂都唔得,堅持要佢奶奶(即我朋友)星期一至五10點-7點先可以走,依家仲有個3個月嘅bb, 但又要湊個大孫返幼稚園放學,所以先心身疲累,個工人淨係被安排做家務煮飯㗎咋,我朋友真係寧願返工,起碼都萬幾蚊淨袋啦

子爵府

奶奶幫你湊咗咁多年孫,有功又有勞
唔係邊得你咁放心返工賺錢
自己湊小朋友都會攰,何況老人家
佢幫你哋湊都係錫你哋,俾我退休使咩咁困身
有時耐咗可能會老馮咗
佢自己老公壞話都講,講埋你又有咩出奇
你都話佢係粗人,就唔好同佢計較啦
講到話第日唔會照顧返佢,有過橋抽版感覺

首頁

尾頁

跳至