自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

kittylam 發表於 22-2-12 13:51
我都好想知。

文宣質素真係每況越下
乜嘢假嘢fake嘢都隨口噏得出

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kikikay 發表於 22-2-12 13:52
文宣質素真係每況越下
乜嘢假嘢fake嘢都隨口噏得出

講呢d不實資訊簡直黑心,好多家長就係被d文宣矇蔽,用自己小朋友做咗白老鼠都未必知

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

kittylam 發表於 22-2-12 00:30
青少年比成人患心肌炎機率高,幼兒年紀仲細,全世界都冇土炮港版復必泰數據,唔知比起青少年心肌炎機率高 ...

全世界都冇兒童BoT土炮安全性/成效數據,
香港係唯一,首個
溝5-11歲兒童BoT土炮的地方

其他國家-如英、加、澳洲,係寫了理論性文章解釋俾家長聽係1/3成人劑量, 但從來冇真係溝土炮,
吹水詐

佢地全部等正版兒童配方運到

英、澳政府仲因運輸延誤,
俾教授/家長鬧為何唔溝(見下)
因兒童和成人配方的成份不同,
唔敢自己溝土炮.

又何來溝土炮功效及安全性的數據?

兒童配方用Tris buffer,和成人不同

此buffer除了令兒童疫苗保存更耐,
湊巧地可調節血液中的pH值, 緩衝(buffer)疫苗對心藏的刺擊,
成人配方沒冇

連藥劑師學會崔會長都承認,見下,成人及兒童配方的緩衝劑-buffer不同.
佢建議最好打正版貨

珍珠宮

回覆樓主:

打手臂,你聽嗰個袁教授亂噏,我冇住香港,呢度幾百萬人我未聽過打大脾,亦聽過有人殉患心肌炎。

翡翠宮

回覆樓主:

19-29歲打Pfizer/BoT成人配方
有機會引發心肌炎及心包炎, 尤其男性(圖3).

去年8-9月份香港因此停止俾少年打第二針復必泰, 怕引發心肌炎及心包炎.

湊巧地在去10月, 藥廠改用了Tris buffer製兒童配方,
又湊巧地,在Tris buffer(緩衝劑)多種功能中,
包括調節血液pH值,緩衝疫苗對心臟的刺擊

成人配方冇用Tris buffer, 抽1/3成人配方俾兒童打, 安全吧?
打大脾可抵消疫苗對心臟的刺擊?

香港係首個真係實行造兒童BoT土炮的地方, 绝不是按英國做,
亦冇安全數據

家長要三思, BoT和科興一樣
唔只打2針,
以後可能有booster

翡翠宮

goodsnooky 發表於 22-2-12 14:18
打手臂,你聽嗰個袁教授亂噏,我冇住香港,呢度幾百萬人我未聽過打大脾,亦聽過有人殉患心肌炎。

...

你米成日將香港同你的國家支針或未成年人打後有冇心肌炎/心包炎比較.

部份香港少年打後真的發心肌炎/心包炎, 入埋醫院、出埋新聞.
你住外國不清楚香港發生了甚麼事

你在外國, 兒童係打正牌Pfizer/BoT兒童針,等1月運至英、澳、紐等國家,
有Tris buffer護心,打手可能冇問題.

但香港磚家係乜都夠膽做,
居然抽1/3成人針,溝土炮俾兒童打,
但成人配方係冇Tris buffer護心!!

打手臂太近心臟, 去年不少香港少年得了心肌炎及心包炎.

香港磚家係全球首個自己溝土炮兒童BoT的地方,冇Tris buffer,
為免打在手臂,太近心臟又出事,
先建議打大脾, 離心臟遠些

打土炮又邊有正牌咁安全呀,
打大脾離心臟遠d,是折充辨法

珍珠宮

打土砲會死得人多,咁都會冇人投訴和示威?

翡翠宮

Jasmine-4711 發表於 22-2-12 14:45

你米成日將香港同你的國家支針或未成年人打後有冇心肌 ...

btw,在你國家, Pfizer/BoT5-11歲配方的2針是隔幾耐打?是否8週?

我地磚家叫隔3個月(約12週)

翡翠宮

goodsnooky 發表於 22-2-12 14:48

我地有打電話及發email投訴架,
但班磚家同政府又點會信我地
呢班非專業人士(aka 無知C9 ).

只爭取到5-11歲21/1有得打科興,
而不是原本農曆年假後外展到小學打科興,土炮BoT本來仲打得早過科興架.
better late than never.

部份3-4歲幼兒的家長
嘈極政府都唔俾打科與,
話3-4歲“冇逼切性”.

一日過千新個案, 今日千五啦,
仍然“冇逼切性”俾3-4歲打
(Pfizer 2-5歲,剛出新配方緊急使用,未有數據,未整土炮)

示威就唔敢, 有限罪令(現在是2人), 警察拉得架, 罰5000-10,000(?)

現在,宅在家安全些,
去示威及乘公共交通工具,
可能冇事變中招

翡翠宮

goodsnooky 發表於 22-2-12 14:48

怕打土炮兒童針,仍可以打科興

打土炮,也有支持的家長,
磚家話BoT各方面都比科興更好

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

kittylam 發表於 22-2-12 01:17

17歲啦,但一樣擔心,當時話可以只打一針,要打針先可以返 ...

第二針有無考慮轉科興?隔咁耐唔打第二針始終都有風險喎

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

VMKS 發表於 22-2-12 15:11
第二針有無考慮轉科興?隔咁耐唔打第二針始終都有風險喎

好希望可以轉科興但事實係唔得,我知保護力唔夠,但又擔心肌炎,我個係仔第二針心肌炎機率比女仔高6倍,打又驚,唔打又擔心中,係一個兩難嘅抉擇

子爵府

Jasmine-4711 發表於 22-2-12 14:11

我想問兒童版係唔係安全好多同無心肌炎副作用? 我睇完唔係好明

男爵府

回覆樓主:

唔揀復必泰因支針技術太新,而且最重要係要1支溝5支,係溝針過程已經會有人為出錯風險,仲要抽1/3支出黎比小朋友打,即未打先要負上2個會人手錯誤風險因素。

大宅

kikikay 發表於 22-2-12 13:44
邊個國家?我真係冇聽過
好似香港咁有土炮復必泰俾小朋友打

我兩個姨甥11歲樓下係NZ都係打三份一dose!
香港都係因應外國認可針劑注射,唔係自己亂溝嘅!

男爵府

Jasmine-4711 發表於 22-2-12 14:11

你咁講不負責任而且無知,睇新聞要睇來源,以下係FDA 網站
Biotech 兒童數據係Pfizer 或其他權威醫療網站就找到

如果你信cc hk01 外國小報資料都唔睇下政府、藥監局資訊,就無野好講

https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-authorizes-pfizer-biontech-covid-19-vaccine-emergency-use-children-5-through-11-years-age

大宅

Jasmine-4711 發表於 22-2-12 14:45

你米成日將香港同你的國家支針或未成年人打後有冇心肌 ...

我諗你搞錯咗,紐西蘭全國打咗兩針疫苗高達97%,包括兒童!當中5-11歲是打1/3成人劑量!沒有兒童版
PS:我兩個姨甥5-11歲係NZ都係打1/3劑量

複式洋房

Kaoru.Lavender 發表於 22-2-12 00:05
係打手臂定大脾?
打乜都驚
唔打又驚

del

翡翠宮

aiaiaiai 發表於 22-2-12 15:19
我想問兒童版係唔係安全好多同無心肌炎副作用? 我睇完唔係好明

成年及兒童版BoT成份本來一樣
只係劑量不同

去年9月香港剎停少年打兩針BoT,
話打一針就夠(係氹市民,因藥廠指引是28日內打2針才完成接種, 遲早要打第2針)
是因為出現心肌炎及心包炎,
由28日延長至3個月(12週)先敢打第2針
可能3個月後,第一針散了藥力, 打第二針安全些, 減低引至副作用的機會.
政府是12月才宣佈,
因9月時冇資料參考何時打第2針安全,
所以等其他國家做先, 冇出事就照跟

去年10月,可能因為對心臟的副作用, 藥廠兒童配方改用Tris buffer, 有保存更耐及護心作用

但成人針暫時冇此護心成份
抽1/3俾幼兒打,
不怕對心臟的副作用歷史重演?

所以土炮唔敢打近心的手臂,
要打大脾又隔3個月

翡翠宮

myboyboyboy 發表於 22-2-12 15:33

我諗你搞錯咗,紐西蘭全國打咗兩針疫苗高達97%,包括兒 ...

藥廠有產兒童版, 不是由成人版講.
見下, 兒童配方有“reformulation”(ie.改了成份),
藥廠叫各國唔好自己溝/抽針去做土炮

1/3係理論性文章,
係藥廠俾各國政府告訴家長的standard answer.只係大概情况, 並冇詳細到去講改用Tris buffer, 和成人配方已唔同,
所以冇國家真係自己講出來

你話你的國家NZ自己抽1/3, 有冇改用Tris buffer?
其實各國係買正版兒童疫苗用,

抽1/3只是standard answer to parents,
冇講detail(兒童配方在去年10月改了成份)

NZ係約1月10日, 正版新兒童配方運到才第一次為5-11歲打.
去年10月藥廠已出了新兒童配方,
如果可自己由成人配方抽1/3,
為何要3個月咁耐先溝倒出來?

你真係信NZ係自己溝架?

首頁

尾頁

跳至