自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我 3針科
第1日 有燒 38.2,瞓左1日,
第2日食左2次幸福傷風素 2次霍香,已經好精神,係有幾聲咳
今日第3日,好似無病無痛咁,係喉嚨有啲乾

仔3針復,今日快測中左,喉痛,發燒,咳,齊晒
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

子爵府

jazmine 發表於 22-3-5 14:17
朋友比左呢張圖我,想睇下準唔準

我中左的朋友如下:

sample 30 人一组?年年羣组?打科舆係8O歲老人家?日日幾萬人bo..又中又英?無嘢嘛!

子爵府

MMVV 發表於 22-3-5 15:29

sample 30 人一组?年年羣组?打科舆係8O歲老人家?日日幾萬人b ...

唔中意咪唔好覆? 唔通我周街問果幾萬人,幾百萬人咩?
自己向度問下實實在在的jm唔得咩

公爵府

三針復,打完第三針後一星期快測陽性

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

mercurycc 發表於 22-3-5 14:36
身體朋友親友,無打針及1/2/3針復/科都中,
暫時有2個復2針,復3針,
1無打針全部同屋中晒,

請問知唔知佢哋各人病情?

子爵府

回覆樓主:

我覺得要加客觀條件,每日用公共交通工具上下班,堂食,出街買野,消毒方式,口罩等等

象牙宮

capricornbb 發表於 22-3-5 15:32
請問知唔知佢哋各人病情?
大致上都係鼻水,喉嚨痛,咳,
發燒,有d輕微,有d重感冒咁,
有朋友係肚痾先,
暫時認識2-7x歲 ,既經驗,
有兩個話好倦應該都中,
可能明天才驗到,不過已睇醫生。

capricornbb    發表於 22-3-5 15:43

侯爵府

我中左的朋友如下:

我同c6兩家共10個成人,得兩個係兩針復中咗

其他3針科,2科1復, 兩針科同1個冇打都冇中

珍珠宮

睛靈勳章

我中左的朋友如下:

有冇link?

侯爵府

我中左的朋友如下:

我6299+我1家4口+叔仔1家3口(3家各自分開住附近)
5個2針科,3個1針科,1個2針復
叔仔(2針復)琴日快測兩條線,到佢仔1針科琴日快測1條線但夜晚開始發燒,叔仔老婆(1針科)暫時未知。

男爵府

jazmine 發表於 22-3-5 14:29
即係點打都有機會中
疫苗可預防疾病科學委員會主席劉宇隆在2022年1月15日出席電台節目時,再次呼籲未接種新冠疫苗的市民應盡早預約接種,至於接種哪一種疫苗,可任由市民自行選擇,最終接種哪一種疫苗都不能有效預防感染Omicron,惟兩種疫苗都可以引發T細胞反應,主要功能是預防重症及死亡。

他續指,即使接種了第三針復必泰防止感染Omicron的抗體,在兩三個月後已經降低至不能防止感染,故社會要學曉聚焦預防重症死亡才是走出大流行的方向,與病毒共存的大前提,是提高疫苗接種率至全民,從而將新冠病毒由原先兩個百分點的死亡率,減低到千分之一以下,才不會壓垮醫療系統,社會及經濟活動才有機會復常,香港便具備新冠病毒由大流行轉為風土病的條件。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220115/mobile/bkn-20220115113158542-0115_00822_001.html

大宅

回覆樓主:

2針科(3人,中,無發燒)
3針科(1人,中,有發燒)
2針復(1人,無中)
0針 小童(1人,中,有發燒)

3針科同0針高燒反而兩針科唔係太辛苦 都唔知係咩玩法。

復兩針係同住同食同瞓無事,有人好得戚 lor

男爵府

看2022年2月23日的報導:

本港的第五波新冠疫情累計死亡患者153人,香港衞生防護中心分析顯示,無打疫苗患者死亡率0.54%,有打疫苗0.03%,相差18倍,再呼籲市民盡快接種疫苗。

https://news.now.com/urgentnews.jsp?taskId=26858&refer=Share

男爵府

港大及中大醫學院的研究發現,在接種第2劑疫苗一個月後,科興疫苗比mRNA疫苗能誘發出更顯著的T細胞反應,有助降低嚴重疾病、住院和死亡風險。

科興生物技術公布,95%已接種3劑科興疫苗者,有足夠中和抗體對抗Omicron變異株。科興指,中國進行了針對打針後免疫反應的研究,共有120人參與。結果顯示,在接種第3針疫苗後,對抗Omicron變異株的中和抗體血清轉化率,從接種兩劑的3.3%,升至95%。
科興表示,研究再次證明滅活疫苗,仍可有效對抗新冠病毒,打三劑疫苗的方案可以提供更好的保護力。

http://www.etnet.com.hk/www/tc/n ... newsid=ETN320114594

男爵府

新冠疫苗接種監測更新 2022年3月2日:

截至上月27日,衞生署過去一星期共接獲47宗涉及曾接種新冠疫苗人士的異常事件報告,其中沒有醫院管理局呈報涉及離世前14日內接種疫苗人士及與接種疫苗有潛在關聯的死亡個案。

截至同日晚上8時,市民共接種約1,303萬劑新冠疫苗。衞生署接獲7,089宗異常事件報告,佔疫苗接種總劑量0.05%,其中71宗涉及曾經於離世前14日內接種疫苗,佔疫苗接種總劑量的0.0005%,沒有死亡個案顯示與接種疫苗有關聯。

新冠疫苗臨床事件評估專家委員會已總結48宗死亡個案與疫苗接種沒有因果關係,初步認為14宗個案與疫苗接種沒有關聯,九宗有待更多資料以作評估。委員會認為,至今並未發現不尋常現象。

根據醫管局資料,1月31日至2月27日期間,未有接種疫苗紀錄的死亡個案比率為每十萬人339.4宗,有接種疫苗紀錄的死亡個案比率為每十萬人16.2宗,整體死亡率與過去三年同期數字相若。

其中,未有接種疫苗紀錄的急性中風或急性心肌梗塞死亡個案比率為每十萬人14.8宗,有接種疫苗紀錄的同類死亡個案比率則為每十萬人一宗。

此外,未有接種疫苗紀錄的流產個案比率為每十萬人39.1宗,而有接種疫苗紀錄後流產的個案比率為每十萬人8.2宗。

根據統計分析,未有證據顯示接種疫苗增加接種者的死亡或流產風險。

https://www.news.gov.hk/chi/2022 ... 302_183236_154.html

別墅

jazmine 發表於 22-3-5 14:29
即係點打都有機會中

公爵府

兩公婆3針科,冇燒冇喉嚨痛,只流鼻水一日,幾日後有喉嚨痕咳,5日轉陰

中學仔女兩針科,冇燒冇喉嚨痛冇鼻水,一個第一日頭痛,另一個冇頭痛只有喉嚨痕咳,兩個超精神,胃口超好,比平時感冒仲輕症
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

子爵府

我中左的朋友如下:

我嘅朋友兩母女都三針復必泰,媽媽喺日本城工作,應該係公司惹到返嚟嘅,兩個都三日就好返(單線)而父親同弟弟,都係三針復必泰,同住,冇感染到~

大宅

回覆樓主:

不嬲都無話打針定打幾多針係唔中喎
我老公無打針中咗
我都無打針 老公發病到今日第8日我都未中

珍珠宮

jazmine 發表於 22-3-5 14:21
幅圖話3針科興個抗體好低,自己看看

比我選就抗體低吾系問題,最緊要有t細胞,復原快防重症

首頁
12345...6

尾頁