自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

子爵府

唔同意你所講,而家大家都要買多啲嘢返屋企,唔係為咗怕封城,而係怕自己或者家人中咗招,全部都要困響屋企最少1個禮拜,加上越來越多店舖唔可以日日開門,政府又毫無支援,全家都要食、用日用品,你唔買定10日8日糧食、日用品,即係有乜事都被迫落街?
而家情況唔可以等同當年國內人搶購香港奶粉。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

spikenard 發表於 22-3-7 11:56
你唔覺街上人流少左?感染人數少左?要家居抗疫就要減少出街的次數,一家3,4口的家庭,1星期唔出街的食物 ...

我在老公確診當日,即刻出街買糧,因為驚全家都中就無糧食,到依家我中埋,屋企的凍肉都食得七七八八,但就還有好多罐頭/麵,依家老公要每日慳住用,捱到佢出關……

珍珠宮

茶木 發表於 22-3-7 12:14
唔需要, 搶糧果日,我打算嗌外賣,中西日台泰韓, foodpanda幫到你

但我收工去街市,竟然大把野賣,所以 ...

你話放工超市大把野賣,咁即係冇人搶啦 [/smil
利申:我冇儲糧,得一包米琴日開埋 ,唔係冷清高,係唔想排長龍,唔想買貴野姐

伯爵府

Stella.b 發表於 22-3-7 12:23
你肯定係大6人當年有份搶奶粉
大陸有好多品牌點解唔買?唔信國家自己出品?我女嗰陣淨返兩日奶跑咗半個九龍 ...

我2個仔一個1x, 一個2x歲,2 個都人奶

果個年代唔興呢個遊戲

子爵府

人哋係搶佢就係買,有啲人係鍾意踩低人抬高自己。
分分鐘,數stock,佢多過其他人!
儲糧係市民抗疫其中一個責任,有起事都可以自己攪掂。
廁紙以前我剩返幾卷先買,宜家會起碼一條。
中左招,搵人幫定自己去買呀?!

伯爵府

CrabPincers 發表於 22-3-7 12:25
我在老公確診當日,即刻出街買糧,因為驚全家都中就無糧食,到依家我中埋,屋企的凍肉都食得七七八八,但 ...

重點,老公確診,你可以出去買

真係咁多人全家確診咩,我信有,但香港700萬人, 中都係幾十萬咋喎,咁其他人又搶咩呢

伯爵府

lytcalbee 發表於 22-3-7 12:23
黎到e+甘既環境,每人心情/感受都好吾同。自己吾需要又吾代表人家情況,做好自己,多d包容,起碼減少爭詏。 ...

而家咁嘅環境,先唔好攪啲人禍出黎,好地地生活,無啦啦走去同人搶糧先有野食,要番工去唔到或者長者手腳慢,唔夠人搶,好地地變咗冇野食

伯爵府

茶木 發表於 22-3-7 12:14
唔需要, 搶糧果日,我打算嗌外賣,中西日台泰韓, foodpanda幫到你

但我收工去街市,竟然大把野賣,所以 ...

唔係個個好似你諗法,更何況唔清楚人地需要就唔好話人搶,好多人屋企人多,買定2日餸都已經一車仔,依D都係正常需要,仲有而家咁嘅環境,唔係人人中意日日出街嘅。再加上,真金白銀俾錢買,何來搶?

瑪瑙宮

茶木 發表於 22-3-7 11:45
又講26號禁足,會唔會又新一輪搶糧

香港人話大6人係蝗蟲,香港人搶糧搶廁紙就人格高尚 ...

大6人多过香港人好多喎

子爵府

茶木 發表於 22-3-7 12:32

真係咁多人全家確診咩,我信有,但香港700萬人, 中都係幾十萬咋喎,咁其 ...

有家庭成員中左,佢都係密切接觸者,其實都應該盡量避免外出!

伯爵府

ilej 發表於 22-3-7 12:31
人哋係搶佢就係買,有啲人係鍾意踩低人抬高自己。
分分鐘,數stock,佢多過其他人!
儲糧係市民抗疫其中一 ...

我日日買, 唔買冇餸食,數stock直頭0喎

你買1條廁紙唔算搶啦,咁激動做咩

大宅

回覆樓主:

未必一定搶晒,其實係供應鏈出左問題,無人手運貨/上貨,之前新間報過幾多貨櫃積壓左喺貨櫃碼頭,貨物係夠,只係運唔切貨,上唔切架,真係搶嘅,係極少數!
就好似一兩年前世界各地超市咁,貨架吉晒,唔通佢哋個個都搶緊咩?

伯爵府

tkop 發表於 22-3-7 12:37
大6人多过香港人好多喎

你又啱喎,可能搶糧果班全部係大6人

搶糧,我office 冇動靜,一個都冇去搶

男爵府

茶木 發表於 22-3-7 12:30
我2個仔一個1x, 一個2x歲,2 個都人奶

果個年代唔興呢個遊戲

你咁仇視香港人 不如返大陸住 咁辛苦為張香港身分證又日日你哋香港人乜乜乜好辛苦 香港真係無乜嘢好

水晶宮

rosenok 發表於 22-3-7 12:00
你得閑日日買,恭喜你

我返工無定時,可能有返工,無放工,一家6口,一日3/4餐,食得多,一次過買幾日,我一定係 ...

係,1家6口,1日3餐,1日2餐菜,每餐1斤的話,1星期都要14斤菜類先夠,面包唔買4包以上都唔夠,肉呢

一次性購買足1星期量就會出現人地眼中的搶,係咪好無語。。。響應政府呼籲做好本份都比人話無奈到頂點

公爵府

茶木 發表於 22-3-7 12:32

真係咁多人全家確診咩,我信有,但香港700萬人, 中都係幾十萬咋喎,咁其 ...

你真係信每日幾萬,夾埋幾十萬?

「搶」糧,同確診者、密切接觸者每日出去補倉,我寧願佢屯糧唔好出咁多街

伯爵府

mintcream 發表於 22-3-7 12:42
未必一定搶晒,其實係供應鏈出左問題,無人手運貨/上貨,之前新間報過幾多貨櫃積壓左喺貨櫃碼頭,貨物係夠 ...

咁搶法梗係上唔切貨

前2日去Aeon超市係咁,又平又多野賣

突然又無人擔心全家確診冇咩食

伯爵府

feifei_baby 發表於 22-3-7 12:45
你真係信每日幾萬,夾埋幾十萬?

「搶」糧,同確診者、密切接觸者每日出去補倉,我寧願佢屯糧唔好 ...

點解呢幾日唔洗屯

侯爵府

littlefunpig 發表於 22-3-7 11:47
下一步搶雪櫃

唔好呀,我雪櫃壞左準備要換呀 ,唔好同我爭呀

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

茶木 發表於 22-3-7 11:45
又講26號禁足,會唔會又新一輪搶糧

香港人話大6人係蝗蟲,香港人搶糧搶廁紙就人格高尚 ...

何必開帖講挖苦說話!

首頁
12345...12

尾頁

跳至